Jurnalistii care au participat ieri la conferinta de presa organizata de presedintele PSD Cluj, Ioan Rus, au constatat ca pe peretele unde de obicei statea un tablou cu Ion Iliescu a mai ramas numai cuiul unde era atarnat. Am cautat cu privirea prin sediu si am descoperit tabloul cu fostul presedinte pus intre doua mobile, jos, langa un perete.

Un activist al partidului ne-a soptit ca la sediul organizatiei municipale a PSD s-a petrecut acelasi lucru, in locul lui Iliescu ramanand o gaura in perete. Tabloul a fost smuls cu tot cu cui acum doua saptamani, de staff-ul PSD Cluj-Napoca, in perioada in care in orasul de pe Somes se nastea celebra Declaratie a liderilor celor 14 filiale din Transilvania si Banat.

I-am atras atentia lui Rus cu privire la tablouri si nu a parut impresionat, dar ne-a aratat ca in cabinetul sau - unde, daca intra cineva, nu are oricum curajul unei asemenea initiative - mai exista o mica poza cu Iliescu.

Trebuie remarcat ca initiatorul Declaratiei celor 14 a fost extrem de rezervat in a-l critica pe Ion Iliescu, despre care spunea acum doua saptamani ca "nu a putut merge mereu cu viteza a 5-a, a mers si cu a 3-a, uneori pe loc sau uneori in marche-arriere", precum si ca "nu putem sa-i pretindem ca, dupa ce a fondat partidul, sa fie si primul reformator".

Rus nu s-a dezis de declaratiile respective - ce-i drept, a evitat sa reitereze ce spunea atunci, cum ca "Iliescu nu este varianta optima" -, manifestandu-si convingerea ca la congres "este exclus sa nu se accepte nici un punct de vedere din Declaratie, pentru ca ar insemna ca noi nu stim nimic din partid, inseamna ca nu ne este locul acolo".

Reamintim ca in Declaratia celor 14 se spunea ca, in PSD, mecanismul de luare a deciziilor este supercentralizat, sunt prea multi sefi, s-a pierdut capital politic din cauza unui conflict intre palate, declaratiile critice ale sefului statului preluate de opozitie au erodat credibilitatea, nu exista transparenta si democratie, s-a practicat racolarea primarilor si s-a tolerat existenta unor

grupuri de interese care au directionat abuziv resursele locale.