Nu va mai juca fotbal!

articol preluat din Pro Sport

Medicii neurochirurgi sint de parere ca Tibi Ghioane nu va mai reveni pe gazon, pentru ca, la efort intens, isi poate pierde viata. Verdictul in “cazul Ghioane” este dramatic. “Tibi a terminat-o cu fotbalul”, aceasta fiind parerea specialistilor in neurochirurgie.

ProSport l-a contactat pe Horia Ples, medic specialist neurochirurg la Spitalul Municipal din Timisoara, cel care l-a operat pe creier in 2002 pe fostul international Iosif Rotariu. Horia Ples este o somitate in neurochirurgie, avind sute de interventii la nivel cerebral, cu un procent de reusita foarte mare.

Intrebat daca si-ar da acceptul ca fotbalistul sa mai joace fotbal dupa refacere, Horia Ples ne-a spus: “Personal, nu i-as mai da voie sa intre pe teren. De altfel, cred ca nici un medic din lume nu va avea curajul sa-si dea acceptul ca Ghioane sa mai joace vreodata fotbal de performanta. Riscul este imens.

E bine ca a trecut de punctul critic

Un astfel de accident cerebral este foarte periculos. In asemenea cazuri, la efort intens, poate muri”, spune Ples. Neurochirurgul timisorean e de parere ca jucatorul a trecut de perioada critica, daca in momentul de fata este constient si vorbeste. Ceea ce este foarte important, Tibi va trai. Doctorul Ples a expus si cauzele unui asemenea accident: un traumatism sau o ingustare a arterei.

In asemenea cazuri, nu se fac interventii chirurgicale, ci doar tratament. “In primul rind, trebuie descoperita clar aceasta cauza, dupa care se va trece la tratament”, a mai spus Horia Ples.

"Nu este recomandat sa mai joace vreodata fotbal. Nici un medic nu-si va da acordul ca fotbalistul sa mai evolueze ca profesionist, pentru ca riscul este mare. Orice efort ii poate fi fatal"

Horia Ples, medic specialist neurochirurg

“A suferit un spasm cerebral”

Pompiliu Popescu, doctorul echipei nationale, a discutat ieri cu Tibi Ghioane si asteapta rezultatul final al investigatiilor medicale. Direct interesat de starea sanatatii internationalului nostru, medicul nationalei, Pompiliu Popescu, a discutat joi la telefon cu Tibi, declarind apoi ca foarte probabil jucatorul a suferit un spasm cerebral. “Chiar daca articula mai greu cuvintele, era lucid.

Mi-a spus ca se afla sub permanente investigatii. Medicii portughezi nu se pot inca pronunta cu privire la diagnosticul fotbalistului nostru. Se pare ca este vorba de un spasm cerebral”, a spus medicul tricolorilor.

Ieri, Pompiliu Popescu a luat din nou legatura cu fotbalistul, declarind ulterior: “De asta data, evident odihnit, Tibi a vorbit coerent si clar, impresia mea fiind ca starea lui se imbunatateste”.

Cel tirziu marti aflam diagnosticul

“Oricum, el va ramine in spitalul din Faro citeva zile dupa ce echipa se va intoarce in Ucraina, plecarea lui Dinamo fiind programata duminica. Alaturi de Tibi se afla mama si sora sa, si de-abia luni sau marti ar trebui sa se incheie setul de investigatii la care este supus. Numai atunci se va putea vorbi despre un diagnostic definitiv”, a mai adaugat Popescu.

"Eu il inteleg. Am trecut si eu prin asa ceva, insa nu am avut aceeasi afectiune ca Tiberiu Ghioane. Ii doresc sa nu fie foarte grav. Ii tin pumnii si toti cei din fotbalul romanesc trebuie sa fie alaturi de el. Sper sa nu fie nevoit totusi sa renunte la fotbal. Nici nu ma gindesc la asta"

Iosif Rotariu, fost international

Selectionerul Piturca stia de luni

Antrenorul nationalei a vorbit zi de zi cu Ghioane si a decis sa nu cheme un inlocuitor pentru meciul din Cipru.

Victor Piturca a anuntat imediat dupa instalare ca Tibi Ghioane este un fotbalist extrem de important pentru planurile sale. Astfel, selectionerul a tinut permanent legatura cu mijlocasul de la Dinamo Kiev, aflind inca de luni de problemele de sanatate ale acestuia. El a vorbit la telefon in fiecare zi de atunci cu jucatorul. “Stiam de luni ca este internat si am vorbit cu el in fiecare zi.

Nu mi-a spus ce are, ci doar ca se simte rau”, a declarat antrenorul. Piturca spune ca abia joi a realizat ca e ceva foarte grav, aflind ca la Faro se afla mama si sora jucatorului. “Sintem cu totii alaturi de el si ne exprimam speranta sa nu fie vorba de ceva grav”, a mai spus selectionerul.

Piturca a decis sa nu cheme nici un alt fotbalist in locul lui Ghioane pentru meciul de miercuri cu Slovacia. Astfel, in Cipru se vor deplasa doar 19 fotbalisti. (Cosmin STANILOIU)

Incurajari de la fostii colegi de camera

Danut Lupu si Dorel Mutica, fosti colegi de camera ai lui Tibi Ghioane in perioada cind toti jucau la Rapid, au aflat de la ProSport despre ce a patit acesta. “Incredibil! Era un baiat mai interiorizat si probabil s-a consumat mult in aceasta perioada. Pacat. Ii doresc sanatate, si, daca se poate, sa revina pe teren pentru ca era un fotbalist adevarat”, a declarat Lupu din Spania.

La rindul sau, Dorel Mutica, aflat acum in Ungaria, unde a semnat un contract pe doi ani si jumatate cu FC Papa, a spus: “Mi-a povestit si mie despre problemele pe care le avea cu tatal sau. Ma rog pentru el sa-si revina!”. (Dan FILOTI)

Altii au jucat pe semnatura

Iulian Minea, cunoscut ca Minea II, a prins lotul Stelei care a cistigat Supercupa Europei in 1987. El a avut acelasi gen de probleme ca si Ghioane.

Astfel, pe linga faptul ca juca numai pe semnatura, medicii dezaprobind orice activitate sportiva in cazul sau, el nu avea voie sa loveasca mingea cu capul, orice contact intre el si un adversar fiind oricind un eveniment care se putea incheia tragic. Acesta se pare ca a fost principalul motiv pentru care Iulian Minea nu a avut un traseu fotbalistic pe masura talentului sau.

De asemenea, mai sint destui fotbalisti care au continuat sa joace pe propria raspundere dupa ce li s-a descoperit o anumita afectiune grava.

“Am ramas absolut inmarmurit”

Descoperitorul lui Tibi, Paul Enache, este devastat de vestea problemelor de sanatate ale fostului sau elev. “Creatorul” lui Tiberiu Ghioane, Paul Enache, este total ravasit in aceste zile. Vestea ca Tibi este grav bolnav, incercat de exact aceeasi suferinta pe care a infruntat-o si el acum citeva luni, l-a zdruncinat serios pe Enache. Mai ales ca stirea a primit-o prin intermediul presei.

Ati auzit de situatia lui Tibi?

Paul Enache: Normal ca da. Am ramas inmarmurit cind am aflat azi-noapte, la televiziuni, vestea. Dupa aceea m-a sunat un prieten sa ma intrebe ce stiu de Tibi. L-am sunat imediat si am vorbit cu el. Era in spital. Mi-a spus ca e obosit si ca nu are voie sa vorbeasca mai mult de un minut. I-am urat sanatate. Sa dea Dumnezeu sa se faca bine.

Stiu si eu cit de greu ii este, pentru ca si eu am trecut prin aceeasi situatie. Am avut un accident asemanator, si stiu despre ce e vorba.

Veti merge in Portugalia?

Deocamdata nu stiu. Au mers acolo mama si sora lui. Sa vedem cum va fi starea lui in continuare, pentru ca, in afara de medicii de acolo, nu se poate pronunta nimeni. Intr-o asemenea situatie nu ai voie sa vorbesti cu nimeni, sa te enervezi. Probabil ca acum va fi un repaus total pentru el.

“E dureros cind il stii de mic”

Ce inseamna Tibi pentru dumneavoastra?

Enorm. De aceea sint bulversat acum. E dureros cind il stii de mic si stii cit a muncit... Stii ca a ajuns la un nivel de performanta european, iar acum, dintr-o data, apare un eveniment ce efectiv te pune pe ginduri. Stai si te intrebi daca merita sa te sacrifici. Asta e viata!

Credeti ca e blestemat?

Nu stiu. E greu pentru mine sa ma pronunt daca acest accident are vreo legatura cu disparitia tatalui sau. Eu stiu ca tatal lui a plecat din tara inainte de 1989. Dupa aceea, in anii 90, am facut citeva cercetari, cu ajutorul unor prieteni din Bucuresti, dar nu am descoperit nimic. Oricum, Tibi este un caracter puternic.

Nu este usor sa ajungi unul din primii zece fotbalisti ai echipei Dinamo Kiev cind in lot sint 40 de jucatori. Tibi a demonstrat ca e puternic. Mai trebuie sa demonstreze inca o data!

Sovkovski: “Ar fi o tragedie ca Ghioane sa nu mai joace!”

In stabilimentul de cinci stele “Kemer Deluxe Resort”, unde Andone si dinamovistii sai si-au stabilit cartierul general pentru urmatoarele 20 de zile, este cazata si nationala de fotbal a Ucrainei, formata numai din jucatorii care evolueaza in campionatul intern. Majoritatea ucrainenilor a ramas consternata de necazul care s-a abatut asupra lui Tibi Ghioane.

Coechipier cu internationalul roman la Dinamo Kiev, portarul Alexandr Sovkovski a ramas mut 10 secunde cind a auzit de Ghioane, dupa care a rostit cu greu citeva fraze: “Este un fotbalist prea bun. Nu-mi vine sa cred ca s-ar putea sa nu mai joace fotbal niciodata. E o tragedie. Ce sa-i transmit eu acum? Sa revina cit mai repede”, ne-a spus Sovkovski. (Amir KIARASH, Kemer)

Dennis Serban a fost si el internat de urgenta!

Fostul international dinamovist Dennis Serban a stat in spital 48 de ore, in urma unui traumatism cranian provocat de o ciocnire cu un adversar. Proaspat transferat la echipa din liga a doua din Grecia, Larissa, Dennis Serban trece prin momente dificile.

Pe 2 februarie, la meciul retur din cadrul optimilor Cupei Greciei impotriva primei divizionare Halkidona (0-1, 3-2 la general), romanul a intrat pe teren in minutul 78. N-a rezistat decit 30 de secunde, pentru ca, in timpul unui duel aerian, mijlocasul, care a cazut fulgerat la pamint, s-a accidentat grav dupa ce s-a ciocnit napraznic cu un adversar.

In urma loviturii, romanul si-a pierdut temporar cunostiinta si s-a ales cu un hematom infricosator. Ochiul sting a fost foarte afectat, aratind ca al unui boxer profesionist. Doctorii urmeaza sa stabileasca peste zece zile daca acesta necesita operatie. Serban, care a parasit ieri-seara spitalul Medical Centre of Atena, a pus totul pe seama ghinionului: “Este un moment foarte nefericit.

Voiam atit de mult sa imi ajut echipa. A fost un mare ghinion, dar astfel de lucruri se mai intimpla in fotbal.” Se estimeaza ca romanul va lipsi de pe gazon aproximativ doua luni. florin.caramavrov@prosport.ro

cosmin.staniloiu@prosport.ro

alexandru.lazuran@prosport.ro

ProSport - 5 februarie 2005

Drama lui Ghioane

articol preluat din Jurnalul National

Din cauza atacului cerebral suferit joi seara, Tiberiu Ghioane nu va mai putea, mai mult ca sigur, juca fotbal niciodata. Din fericire, starea lui se imbunatateste, iar medicii cred ca are sanse mari de supravietuire.

Tiberiu Ghioane este unul dintre jucatorii de fotbal introvertiti. Vorbeste rareori cu presa, tratandu-si in acelasi fel chiar si prietenii. Tacerea sa ascunde insa probleme grave de sanatate, care au iesit la iveala in ultimele zile.

GRAV. Aflat in cantonament in Portugalia cu echipa sa de club, Dinamo Kiev, fotbalistul roman a suferit joi o microtromboza cerebrala, fiind internat de urgenta intr-o clinica privata din Faro. Problemele sale au aparut inca de la inceputul saptamanii, cand a acuzat stari febrile, dureri de cap si ameteli.

Nimeni nu a banuit insa ca situatia ar putea fi atat de grava, nici macar medicii lusitani, care au banuit, initial, ca este vorba de o raceala puternica.

SANSE. Acum, conform previziunilor, el ar putea sa nu mai joace niciodata fotbal, chiar sansele sale de supravietuire fiind puse sub semnul intrebarii. "Ma doare rau capul, sunt ametit si abia pot vorbi. Nu stiu ce mi se intampla, dar nu cred ca voi fi operat.

M-au pus pe perfuzii si sunt foarte ravasit", a declarat fotbalistul de 23 de ani, care se afla inca in spital, unde este supus investigatiilor medicale.

INGRIJORARE. Colegul lui Tibi de la Dinamo Kiev, Florin Cernat, era foarte speriat de situatia acestuia. "Situatia e urata. Ar putea sa fie operat, daca are cheagul de sange mare.

I-au facut niste teste la cap si, din cate am inteles, sansele sa scape cu viata sunt de 50%", a spus "decarul" campioanei Ucrainei, care a amintit ca problemele personale pe care le-a avut de-al lungul anilor l-au adus pe Tibi in aceasta stare. De asemenea, presedintele gruparii, Igor Surkis, a declarat ca nu stie daca romanul isi va reveni si va putea vreodata sa joace fotbal din nou.

In ciuda celor intamplate joi, Ghioane, care urma luni sa se prezinte la reunirea lotului pentru meciul cu Slovacia, din Cipru, se simtea ieri mai bine. El va mai ramane internat in spital cateva zile, pana cand medicii lusitani se vor putea pronunta definitiv in privinta diagnosticului sau.

OPTIMIST

"Am vorbit cu Tibi, care era coerent si clar. Cred ca starea lui se imbunatateste. Luni sau marti ar trebui sa se incheie setul de investigatii la care e supus. Numai atunci se va putea vorbi despre un diagnostic definitiv" - Pompiliu Popescu, medic echipa nationala

ENACHE: "TIBI E PUTERNIC"

Paul Enache, managerul general al divizionarei C Tractorul Brasov, fosta echipa a lui Tiberiu Ghioane, a declarat ca mijlocasul formatiei Dinamo Kiev trebuie sa mai demonstreze o data ca este puternic. "Nu este usor sa ajungi unul din primii zece fotbalisti ai echipei Dinamo Kiev, cand in lot sunt 40 de jucatori. Tibi a demonstrat ca este puternic.

Mai trebuie sa demonstreze inca o data", a spus brasoveanul, care a ramas inmarmurit cand a aflat vestea. "L-am sunat imediat si am vorbit cu el, era in spital. Mi-a spus ca este obosit si ca nu are voie sa vorbeasca mai mult de un minut. I-am urat sanatate, sa dea Dumnezeu sa se faca bine. Stiu cat de greu ii este, pentru ca si eu am trecut prin aceeasi situatie.

Am avut un accident similar si stiu despre ce este vorba", a precizat Enache. "Intr-o asemenea situatie nu ai voie sa vorbesti cu nimeni, sa te enervezi, probabil ca acum va fi un repaos total pentru el. Tiberiu inseamna enorm pentru mine, sunt bulversat. Este dureros cand il stii de mic si stii cat a muncit, iar acum, dintr-o data, apare un astfel de eveniment, care te pune pe ganduri.

Stai si te intrebi daca merita sa te tot sacrifici. Asta e viata", a incheiat mentorul lui Ghioane.

PITURCA

Dupa ce a aflat de situatia lui Ghioane, selectionerul Victor Piturca a hotarat sa renunte la acesta pentru meciul amical cu Slovacia, din Cipru. "Imi pare rau pentru el, fiindca voiam sa-l folosesc titular. Sper sa se insanatoseasca repede si sa-l avem printre noi cat mai curand. Am vorbit cu el cand a fost in tara si era foarte stresat", a declarat Piti.

De asemenea, selectionerul a decis sa nu cheme nici un alt jucator pentru a-l inlocui pe Ghioane, fiindca nu intentioneaza sa incurce planurile echipelor de club. "Timpul prea scurt care a ramas pana la decolarea spre Cipru ma pune in imposibilitatea de a convoca vreun jucator din strainatate. Intuind ca ma voi confrunta cu probleme de lot, am convocat 20 de jucatori.

Vom face deplasarea in Cipru cu doar 19 fotbalisti. E suficient", a incheiat Piturca.

SPECIALISTI

Conform specialistilor in boli cerebrovasculare, situatia lui Tiberiu Ghioane este una total neobisnuita pentru un tanar in varsta de numai 23 de ani. Acestia au explicat ca spasmul cerebral este echivalentul unui accident cerebral, care se produce atunci cand un vas se ingusteaza o perioada, dar revine la normal.

In aceste cazuri apare si o usoara paralizie, dar care dispare repede, fara urmari foarte grave. Daca a fost vorba numai de un spasm, nu este o situatie periculoasa, cu conditia ca el sa nu reapara. Un alt diagnostic al medicilor din Portugalia, microtromboza la nivel cerebral, apare in momentul in care un cheag apare pe o artera a creierului.

Un asemenea diagnostic este cu totul si cu totul neobisnuit la un om tanar si i-ar putea pune in pericol cariera sportiva. (Sorin Anghel)

NU SI-A VAZUT TATAL DIN 1989

Una dintre ipotezele privind atacul cerebral al fotbalistului este cea a problemelor de familie. Ghioane nu si-a mai vazut tatal inca dinainte de 1989, cand cel din urma, care era sofer de camion, a plecat in Austria, de unde nu s-a mai intors niciodata.

Familia lui si mentorul lui Tibi, Paul Enache, au facut numeroase demersuri pentru a-l gasi, dar nu au reusit acest lucru nici pana in prezent, nestiind daca este viu sau mort. De asemenea, presedintele FRF, Mircea Sandu, si-a exprimat intentia de a-l cauta pe tatal fotbalistului. "Nu stiu de ce n-a apelat la noi sa-l ajutam sa afle ce s-a intamplat cu tatal sau.

Cautarea prin Interpol este metoda cea mai eficienta de a-l gasi si cred ca l-as fi putut ajuta in acest sens", a spus "Nasu".

CATALIN FAINISI, Jurnalul National - 5 februarie 2005