Incepand de luni, taranii vor beneficia de bonuri valorice pe care sa le foloseasca in campania de primavara. "Fondul alocat pentru cupoane este de 4.000 de miliarde lei, iar primul lot din cele 70 milioane bonuri valorice comandate la Imprimeria Nationala va pleca maine (azi, n.r.) in teritoriu.

Urmeaza ca de lunea viitoare producatorii agricoli sa poata beneficia de cupoane in valoare de 25.000 lei, 500.000 lei si un milion lei. In cateva zile vom distribui toate bonurile catre primarii", a declarat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.

El a facut un apel la tarani sa se duca la primarii sa ceara bonurile valorice pentru seminte, ingrasaminte chimice si pesticide, dar si pentru a depune cererile pentru motorina.

"In sudul tarii a inceput deja campania de primavara si este important ca oamenii sa beneficieze de sprijin. Cererile pentru motorina sunt tip si nu trebuie decat completate pentru a beneficia de combustibil. Pot depune si o imputernicire pentru ca o firma sa-i aduca motorina acasa.

Primariile vor emite adeverinte pentru motorina, distribuindu-le in trei etape - pentru infiintarea, intretinerea si recoltarea culturilor. In total sunt acordati 84,7 litri motorina/hectar, din care in prima etapa - 42,4 litri/hectar, in etapa a doua - 31,5 litri/hectar, iar in etapa a treia 10,5 litri/hectar.

Potrivit calculelor specialistilor Ministerului Agriculturii, valoarea motorinei subventionate va fi de 423.500 lei/hectar, bugetul total alocat fiind de 3.026 miliarde lei. Procedura este simpla: taranii se duc la benzinarii si platesc o parte din valoarea motorinei folosind adeverintele primite de la primarii.

Benzinariile, la randul lor, isi recupereaza banii de la Directiile Agricole prezentand facturile insotite de adeverinte. "Exista bani si a fost stabilita si metodologia, oamenii nu trebuie decat sa se adreseze primariilor", a conchis ministrul Agriculturii.

Potrivit ministrului Flutur,

Modificarea Legilor fondului funciar va fi finalizata in cateva zile

* Va fi retrocedat tot ce se poate, cu respectarea vechiului amplasament

* Sunt prevazute sanctiuni mai aspre si infiintarea unei agentii guvernamentale care sa urmareasca retrocedarea terenurilor

Specialistii Ministerului Agriculturii au finalizat proiectul de modificare a Legilor proprietatii. Propunerile vor fi prezentate astazi senatorilor si deputatilor din coalitia de guvernare care fac parte din comisiile de specialitate ale Parlamentului. "Vom retroceda tot ce se poate retroceda, cu respectarea vechiului amplasament si fara a afecta punerile in posesie facute legal.

In cazul in care au fost savarsite ilegalitati, cei raspunzatori vor trebui sa plateasca", a declarat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. El a precizat ca o prevedere importanta a noilor reglementari are in vedere sanctiuni mult mai aspre pentru cei care impiedica punerea in posesie a celor indreptatiti. "Exista sanctiuni in vechea lege, dar nu au fost aplicate.

Aceasta complicitate, tacere, a infranat aplicarea Legilor fondului funciar. Noi vom fi mult mai drastici", a spus ministrul. Noile modificari au in vedere si crearea unei agentii guvernamentale care sa urmareasca aplicarea legilor proprietatilor. "La Ministerul Administratiei si Internelor exista deja o Agentie care urmareste aplicarea Legii 10.

S-ar putea largi atributiile acesteia pentru a urmarii procesul de retrocedare si sanctiunile din toate legile proprietatii", a explicat Gheorghe Flutur. Ministrul mai are in vedere si modificarea altor legi. "In cateva zile, vom finaliza Legile fondului funciar, dupa care vom modifica si Legea 10 in sensul retrocedarii integrale.

Mai vizam Legea cadastrului, Legea privind circulatia juridica a terenurilor, Legea pentru accelerarea in justitie a proceselor funciare. Legea privind despagubirile va avea in aceasta saptamana forma finala", a mai aratat Flutur.

Loredana VOICULESCU, Mihaela Radu