Editura Humanitas a lansat marti seara, la Institutul Francez din Capitala, albumul de fotografie de arta "Romania, tinuta umila a splendorii" de Razvan Voiculescu.

O doina a obidei sau, mai curand, a frumusetii in obida si umilinta, un tablou de fiinta romaneasca cu tot paradoxul ei, dupa cum il caracteriza artistul, albumul, realizat in conditii grafice de exceptie, aduna in cele circa 300 de pagini 230 de fotografii alb-negru, incununand o munca de trei ani, timp in care

Voiculescu a strabatut satele tarii in speranta de a oferi privitorului o Romanie a sa "mai putin cunoscuta, fara cosmetizari inutile, fara nici un fel de floare la ureche".

"Am incercat sa surprind o anumita latura a Romaniei noastre, una care sa depaseasca tipicul frumosului si al uratului, al suferintei si al prea multei dureri.

Am incercat sa imortalizez ceea ce mi s-a parut dincolo chiar de traditie si pitoresc", marturisea Razvan Voiculescu, afirmand ca satul cu taranii sai i-a dat acea lectie a verticalitatii coloanei vertebrale, nascuta dintr-o conduita exemplara care ii apropie infinit mai mult de Dumnezeu pe tarani

decat pe oraseni.

Albumul a mai fost lansat la Galeria Galateca din Capitala, la Iasi si Timisoara, urmand ca in aprilie sa fie lansat in Franta.

Potrivit lui Razvan Voiculescu, in lunile ianuarie si februarie au fost vandute aproximativ 150 de exemplare, numar considerat multumitor pentru editura, dat fiind faptul ca pretul unui album este de 1.900.000 de lei.

In holul Institutului Francez a fost deschisa si o expozitie incluzand o selectie de aproximativ 40 de fotografii care se regasesc si in album, expozitie care va putea fi vizionata pana pe data de 18 martie.

Razvan Voiculescu este de asemenea autorul CD-ROM-urilor Humanitas Multimedia "Romania in imagini (neconventionale)" si "Lumea e ca tandretea unui nud", precum si al albumelor foto "Captive Dreams" si "Innerlight".