Spectrul scaderii continua sa caracterizeze piata bursiera, indicii inregistrand deprecieri semnificative. Dupa ce in sedinta anterioara actiunile SIF au avut o usoara crestere, astazi au fost principalele perdante ale bursei, indicele lor scazand cu 4,8%.

Tendinta generala de depreciere a bursei a fost insotita de o lichiditate mai buna, semn al intensificarii activitatii bursiere, rulajul total depasind 250 miliarde lei.

La fel ca in ultima perioada, Banca Transilvania a fost si marti cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie, cu un rulaj de peste 43 miliarde lei. Lichiditatea a fost in crestere, volumul depasind 3,1 milioane actiuni, in conditiile in care vanzatorii au fost din nou mai activi in piata, determinand scaderea cursului sub palierul de 14.000 lei/actiune, pana la un minim de 13.600 lei.

Intr-o sedinta in care majoritatea titlurilor au avut scaderi semnificative, Compa Sibiu a inregistrat o evolutie pozitiva, materializata in cresterea cursului pana la un maxim de 20.800 lei/actiune.

Una din cele mai interesante evolutii ale zilei a fost cea a titlurilor Rompetrol Rafinare Constanta, care au avut o lichiditate in crestere, precum si o volatilitate accentuata fata de ultima perioada.

Segmentul SIF a suferit deprecieri generalizate la nivelul cotatiilor, scaderi importante de curs. Inca din prima ora piata SIF a intrat pe scadere, dupa care ulterior a intrat intr-o faza de fluctuatii reduse ale cursurilor, pentru ca la final sa apara din nou o presiune mai mare la vanzare, ce a generat un nou val de scaderi.

Bursa Electronica Rasdaq

Sedinta de marti a fost ceva mai interesanta, pe piata Rasdaq, avand parte de tranzactii speciale, de lichiditati bune la unii emitenti, de rasturnari de situatia la nivelul cursurilor si chiar de o vanzare speciala la ordin.

La prima categorie s-a remarcat Socep Constanta, printr-o lichiditate deosebita, in intreaga sedinta fiind tranzactionate peste 4,63 milioane de actiuni, reprezentand 1,3% din capitalul social.

Desi a fost caracterizata de o lichiditate modesta, Aker Braila a inregistrat o volatilitate mai deosebita a cursului. In prima parte a sedintei, in urma unui ordin de cumparare, cursul SNBB a urcat rapid la maximul de 92.000 lei/actiune, ajutat si de o prezenta mai slaba in piata a vanzatorilor.

Dupa o revenire usoara acum cateva zile, Argus Constanta a mai dat astazi inapoi, fara a fi nevoie de o prea mare presiune la vanzare, deoarece a evoluat pe o piata cu o sustinere slaba din partea cumparatorilor.

Sursa:PrimeTranzaction