De vineri, aparatele foto digitale, cuptoarele cu microunde, televizoarele, combinele audio, aparatele de aer conditionat se scumpesc. Mai precis, vor primi o acciza care le va face mai scumpe si care este cuprinsa intre 5% si 30%. Informati asupra problemei, romanii au iesit de saptamina trecuta la cumparaturi.

Si-au achizitionat aparate de aer conditionat, desi caldura nu a venit inca, aparate foto, desi vacanta e inca departe, combine si televizoare de parca ar fi ajunul Craciunului. Marile magazine sint incintate si nu prea: cresterile de vinzari de pina la 50% de saptamina trecuta se vor mai domoli de la 1 aprilie, o data cu scumpirile anuntate de guvern.

Camerele digitale, cuptoarele cu microunde, televizoarele si aparatele de aer conditionat s-au vindut si se vind ca piinea calda de o saptamina incoace, inregistrind cresteri de la 25% pina la 50a% in retelele Carrefour si Media Galaxy.

"Produsele ale caror accize vor creste de la 1 aprilie s-au vindut cu 35%-50% mai mult saptamina aceasta in magazinele Carrefour, iar aglomeratia este pe masura", spune directorul de relatii publice al retelei Carrefour, Andreea Mihai. De la anuntarea majorarii accizelor, numarul de vizitatori in electrocomplexurile Media Galaxy a crescut cu 25%-30%, spun reprezentantii grupului.

"Vinzarile prin sistemele de rate, inregistrate la Media Galaxy in ultima saptamina, s-au mentinut in jurul valorii de 70%", spune Andreea Urzica, coordonator PR Altex. Cele mai mari cresteri s-au inregistrat la camerele foto digitale, unde vinzarile s-au triplat.

Cele mai cautate modele au fost acelea cu cel putin patru megapixeli rezolutie si zoom optic, marcile preferate fiind Sony, Sanyo, Canon si HP. Vinzarile la cuptoarele cu microunde au crescut si ele cu peste 60%. Clientii au optat, in principal, pentru marcile LG si Whirlpool. La inceputul sezonului de vinzari pentru aparatele de aer conditionat, acestea au crescut cu aproximativ 20%.

Cele mai cautate au fost modelele cu o capacitate de ventilatie de 9.000 si 12.000 BTU pe ora, adica cele utilizate pentru locuinte.

Patru luni de miere cu digitalele

Dupa ce camerele foto digitale au fost scutite de accize de la inceputul anului, vinzarile s-au triplat, spune directorul de PR al grupului Ultra Pro Computers, Petrut Mazarine. Dupa ce anul trecut piata a fost estimata la 4-4,5 milioane de euro, pentru anul acesta erau asteptate cresteri promitatoare.

Ieftinirea a facut ca oamenii sa prefere un aparat nou unuia de pe piata gri si sa le cumpere din tara, nu din strainatate. Din nefericire, perioada in care ne puteam permite o camera foto de calitate la un pret mai bun se va incheia vineri.

Accizele pentru aparate de luat imagini fixe si alte camere video cu inregistrare vor fi de 30% de la 1 aprilie, cu 5% peste nivelul eliminat la inceputul anului. "Aceasta masura va face ca oamenii sa isi cumpere digitale din strainatate sau de pe piata gri, asadar ne vom intoarce de unde am plecat", spune Dan Topala, vicepresedintele Flamingo.

Distribuitorii sint nemultumiti si de faptul ca ordonanta de urgenta a fost adoptata foarte repede, nelasind posibilitatea sa fie importate mai multe aparate fara accize. "Ordonanta de urgenta a fost adoptata saptamina trecuta si intra in vigoare de la 1 aprilie. Timpul este foarte scurt pentru realizarea unor importuri masive.

In plus, ca sa se realizeze stocuri, importatorii vor trebui sa isi blocheze sume importante de bani, deoarece aceasta taxa se plateste in momentul importului", spune reprezentantul Ultra Pro.

In plus, acesta mai sustine ca aceasta varianta nu este profitabila deoarece camerele foto se uzeaza repede moral, apar modele noi, iar importatorii nu pot sa isi asume riscul de a avea stocuri dintr-un model cu o perioada de viata incerta.

Care este "aportul" accizelor

• 20%: aparate video de inregistrat sau de reprodus, chiar incorporind un receptor de semnale videofonice; combine audio si dublu radiocasetofoane cu redare de pe banda magnetica sau compact disc

• 20% - aparate de aer conditionat, cuptoare cu microunde

• 30% pentru aparate de luat imagini fixe si alte camere video cu inregistrare