• Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu a declarat, ieri, in cadrul emisiunii "Romania la raport", realizata de Carol Sebastian la Radio MIX, ca este "o speculatie" faptul ca rapirea celor trei jurnalisti a avut loc in acelasi timp cu vizita presedintelui Traian Basescu in Irak si Afganistan.
    (INSERT I)

  • Adriana Saftoiu a declarat ca presedintele a fost informat despre eveniment, la 30 de minute dupa decolarea de pe aeroportul din Kabul si ca imediat a transmis primului ministru a constituie o celula de criza la nivelul Guvernului.

    In acest moment, a declarat purtatorul de cuvant al Presdintiei, intreaga criza este gestionata de la Palatul Cotroceni, unde presedintele are consultari permanente cu institutiile implicate in rezolvarea crizei.
    (INSERT II)

  • De asemenea, Adriana Saftoiu, a declarat ca este vorba de disparitia a patru persoane: ziarista Marie-Jeane Ion si cameramanul Sorin Miscoci de la Prima TV, de jurnalistul Ovidiu Ohanesian de la Romania Libera, precum si de soferul acestora de nationalitate irakiana care avea si roul de ghid.

    Referindu-se la vizita presedintelui Traian Basescu in Irak si la si la o posibila speculatie privind suprapunerea celor doua evenimente, Adriana Saftoiu a declarat ca din delegatie nu au facut parte jurnalisti si ca aceasta vizita a avut un caracter secret si ca nici angajatii Administratiei Prezidentiale care au facut parte din delagatie nu au stiut nimic decat cu cateva ore inainte.

    In final purtatorul de cuvant al Presedintiei si-a exprimat increderea ca aceast eveniment tragic nu va fi speculat politic si ca se va da dovada "de spirit de fair-play".
    (INSERT III)

  • Analistul Sever Voinescu, a declarat ca in acest moment, din toate informatiile care exista, se poate trage concluzia ca a fost vorba de o rapire, desi autoritatile romane se feresc de acest termen si prefera sa spuna ca este vorba de o disparitie.

    El a declarat ca in acest moment problema cea mai importanta sunt posibilele implicatii politice externe si ca este de asteptat cresterea unei presiuni din ce in ce mai mari a opiniei publice in sensul retragerii trupelor romanesti din Irak. Nu trebuie sa judecam implicarea Romaniei din Irak prin prisma unor "emotii de moment" a mai declarat Sever Voicescu.
    INSERT IV)

  • Analistul Iulian Fota, a declarat ca subiectul retragerii trupelor romanesti din Irak trebuie scos din discutie deoarece trebuie sa se inteleaga ca "afirmarea internationala a unei tari implica si costuri" si ca "nu trebuie sa dam satisfactie teroristilor".
    (INSERT V)

  • Directorul CURS, Sebastian Lazaroiu, a declarat referindu-se la sondajul de opinie dat publicitatii luni – 28.03.2005, ca este pentru prima data in Romania cand intr-un sondaj de opinie a fost pusa intrebarea referitoare la prezenta trupelor romanesti in Irak si ca a fost doar o coincidenta aparitia sondajului odata cu vizita presedintelui Basescu in Irak si Afganistan.
    (INSERT VI)


    Detalii pe www.infomix.ro