Deputatii par a fi cei mai bogati dintre alesi. Printre ei se numara insa si unii care vor sa para mai saraci, desi contributiile lor financiare la campania electorala a propriului partid pun sub semnul intrebarii aceasta modestie afisata.

Sunt oameni care sustin ca traiesc in general din indemnizatia de parlamentar, care nu te face bogat, dar care au gasit resurse in anul electoral pentru a sponsoriza partidele din care fac parte.

La loc de frunte figureaza deputatul PNL Titu Gheorghiof, secretar al Camerei, care a trecut in propria-i declaratie de avere numai indemnizatia sa de parlamentar, pensia sotiei si o sponsorizare pentru scolarizare de 6.897 de dolari pentru fiica sa.

Mai greu de imaginat este de unde a avut deputatul 247 milioane de lei pentru campania partidului, de vreme ce indemnizatia sa anuala de parlamentar ajunge cam la aceeasi suma. Proaspatul senator PSD Theodor Filipescu a donat la partid 381 milioane de lei.

De unde? Din salariul de fost prefect, 321 milioane si din cei 2.000 de euro obtinuti prin vanzarea unui teren agricol, acestea fiind veniturile pe care le-a declarat politicianul.

Deputatul PSD Iuliu Nosa nu are alte venituri pe 2004 decat cele pentru functia de primar al Zalaului, plus 40 de milioane de lei din valorificarea animalelor. In ciuda saraciei sale declarate, el a donat la partid pentru campanie suma de 100 de milioane de lei.

Reprezentantul democratilor constanteni Stelian Dutu nu vrea sa faca tapaj cu averea sa, desi in contul PD si al Aliantei DA a aruncat vreo 220 milioane de lei. Doar un apartament, salariul de deputat de 347 milioane de lei si dividende de circa 500 de milioane figureaza ca venituri in propria-i declaratie de avere.

Senatorul liberal Adrian Cioroianu doneaza anul trecut mai mult decat a realizat ca venituri: 225 milioane pentru trezoreria PNL, versus 188 obtinute ca profesor universitar si drepturi de autor de la Dilema Veche. Probabil ca a trait din cele peste 400 de milioane dividende ale sotiei.

Un calcul matematic in cazul deputatei PD Anca Boagiu da toate regulile aritmetice peste cap. Datorii de 21.000 de euro, bijuterii si obiecte de arta evaluate la 35.000 euro, venituri ca parlamentar de 105 milioane si alte doua milioane jumatate reprezentand alocatia fiului sau egal 380 de milioane de lei in conturile electorale ale PD.

Cu o casa de vacanta, Ford Mondeo la scara, donatii la partid de 250 de milioane, ioc conturi si doar cu un venit de deputat de 213 milioane se mandeste si colega sa de partid, Roberta Anastase.

Liberalul Varujan Vosganian iubeste foarte mult valorile partidului sau de vreme ce a donat cam o treime din veniturile obtinute anul trecut pentru campania electorala a PNL - o bagatela de 390 milioane de lei.

Deputatii UDMR sunt oameni modesti, comparativ cu alti colegi de Parlament. Iubitori de pamant, ei detin mai mult terenuri decat case, iar din exploatarea acestora obtin bani si produse de soi.

Deputatul UDMR, Seres Denes are trei terenuri si un tractor fabricat in 1996. Singura sursa de venit indicata este indemnizatia de deputat. Mai are conturi in valoare de peste un miliard jumatate lei si a donat UDMR 148 de milioane.

Alaturi de salariul de parlamentar, deputatul PPRM Ilie Merce a mai primit si o pensie de la SRI in valoare de 273 milioane. Donatia sa catre propriul partid - peste 387 de milioane - pare ca a facut o gaura serioasa in bugetul familiei, care a ajuns anul trecut, conform declaratiilor liderului PPRM, la suma aproximativa de 635 de milioane.

Marius Vulpe; Eliza Olteanu