O expozitie inedita este deschisa la Muzeul National de Arta al Romaniei in perioada 26 mai-26 iunie.

Expozitia cuprinde saptezeci de tinute vestimentare realizate de unii dintre cei mai renumiti stilisti italieni din a doua jumatate a secolului al XX-lea (Sorelle Fontana, Fernanda Gattinoni, Gigliola si Raffaella Curiel, Emilio Pucci, Valentino, Roberto Capucci, Gianni Versace, Pino Lancetti, Giorgio Armani, Renato Balestra, Gianfranco Ferré si altii).

Este vorba de haine de exceptie, inventate pentru corpul femeii - pus in valoare de aceste opere de arta - de adevarati maestri care au utilizat materiale textile pretioase pe care s-au aplicat broderii elaborate, lucrate artizanal, uneori dupa tehnici stravechi.

Fundatia Sartirana Arte, care a pus la dispozitia Institutului Italian de Cultura aceste minunate obiecte vestimentare de colectie, detine unele dintre cele mai reusite creatii lucrate intre anii 1950 si 1990 in atelierele de croitorie ale celor mai importanti "croitori - stilisti" italieni de dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Din experimentele situate la limita dintre arta si artizanat (anii '50) s-a dezvoltat moda italiana de astazi, asa cum este cunoscuta si apreciata in intreaga lume, de la Londra la New York, de la Paris la Tokio.

O parte dintre obiectele vestimentare prezentate in aceasta expozitie sunt unicat si au fost puse la dispozitia Fundatiei Sartirana Arte de catre autorii sau posesoarele acestora, altele tin de productia in serie, dar apartin tot unor firme renumite in lume, ce le-au proiectat si oferit acelor femei care cauta in haine un mod de comunicare a propriei personalitati.