Principalul motiv pentru care cei trei ziaristi romani – Marie Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci – au plecat in Irak a fost sustinerea intereselor economice ale lui Mohammad Munaf si Omar Hayssam, conform declaratiilor date de catre acestia anchetatorilor.

In plus, colegii nostri ar fi fost platiti pentru prestarea acestei activitati, separat de achitarea costurilor deplasarii – ne-au declarat surse judiciare.

Munaf avea de rezolvat la Bagdad o serie de afaceri cu zahar si ciment, iar „escortarea" lui de catre ziaristi ar fi facut o impresie deosebit de buna in fata partenerilor de afaceri.

In acest context, se pare ca nici unul dintre cei trei ziaristi nu au stiut de planul rapirii, dupa cum a declarat Mohammad Munaf anchetatorilor de la Bagdad.

Cei care au declarat ca ziaristii ar fi stiut despre ce este vorba sunt martori indirecti, din Irak, care nu aveau de unde sa stie pentru ce anume s-a batut palma la Bucuresti.

In ceea ce priveste rapirea propriu-zisa, Mohammad Munaf a recunoscut ca ea a fost pusa la cale din tara de catre Omar Hayssam, care i-a dat dispozitie sa gaseasca la Bagdad cativa oameni dispusi sa simuleze o rapire.

Conform scenariului de la Bucuresti, "rapitorii" nu ar fi vrut sa primeasca rascumpararea decat de la Omar Hayssam, care – astfel – ar fi putut sa paraseasca linistit Romania.

Reamintim cititorilor faptul ca Hayssam avea de mai multe luni interdictia de a parasi tara, rastimp in care a stat mai mult internat pe la psihiatrie.

De asemenea, fratele acestuia fugise din tara de la sfarsitul anului trecut, cand mafia politico-economica patronata de Hayssam intrase in vizorul Parchetului Inaltei Curti, dupa ce PNA ii pasase acest dosar-dinamita.

La Bagdad, scenariul a cazut dupa arestarea lui Hayssam si dupa ce autoritatile de acolo operasera cateva arestari, iar ancheta se apropia de cei care ii detineau pe ziaristi. In aceste conditii, colegii nostri au fost predati unei grupari realmente periculoase, iar Munaf s-a transformat din rapitor in rapit.

Surse judiciare ne-au declarat ca – in pofida numeroaselor speculatii aparute in presa – ponderea cea mai importanta in rezolvarea acestei crize a avut-o colaborarea autoritatilor romane cu irakienii, si nicidecum cu americanii sau englezii.

In ceea ce priveste obiectul negocierii, aceleasi surse ne-au declarat ca in nici un caz nu a fost vorba de plata unei sume de bani, ci de un schimb. Schimb de persoane, schimb de informatii – vom sti, probabil, peste 50 de ani, cand dosarul va fi declasificat.

Dupa intoarcerea din Irak a colegilor nostri, in presa au aparut foarte multe speculatii si, mai ales, dezinformari.

Se pare ca acestea provin de la UM 0962, serviciul de informatii al MAI – condus de Virgil Ardelean, care a fost profund nemultumit de faptul ca presedintele Traian Baseascu a multumit Parchetului, SRI, SIE si DGIA, fara a spune nici un cuvant de spionii politiei.

Omiterea UM 0962 este insa cat se poate de motivata atata vreme cat – asa cum aratam saptamana trecuta in Gandul – Omar Hayssam a pus la cale rapirea in timp ce era monitorizat de subalternii lui Virgil Ardelean.

Este de asteptat ca, in cadrul conferintei de presa de astazi, presedintele Traian Basescu sa elucideze multe dintre necunoscutele acestei afaceri.

Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian vor fi parti vatamate in dosarul penal instrumentat de Parchetul Inaltei Curti, dar – pana in prezent – nu au fost emise citatii in vederea audierii lor.

Desi au trecut doua saptamani de cand seful Comisiei de Integritate Morala a PSD, Cristian Diaconescu, a inceput actiunea de verificare a prietenilor pesedisti ai lui Omar Hayssam, de la PSD nu se aude nici o veste.

Surse din cadrul serviciilor secrete ne-au precizat insa ca aceste legaturi – care sunt si probate - se cunosc si ele au fost aduse la cunostinta autoritatilor, atat inainte de 2005, cat si dupa. Este vorba, in principal, de Gabriel Oprea, Aristide Roibu, Ovidiu Musetescu, Viorel Hrebenciuc si, evident, Ion Vasile.