Olandezul Arie Oostalander a coordonat de la sfarsitul anilor ‘70 incoace politica externa a grupului Partidului Popular European, cel mai numeros grup din actualul Parlament European. Pana anul trecut a fost raportor pentru Turcia in legislativul de la Strasbourg. Fostul europarlamentar este acum consilier al guvernul Olandei.

Cum va fi afectata Romania de respingerea Constitutiei Europene in doua tari?

Sincer vorbind, nu vad nici un efect pozitiv pentru Romania in urma respingerii Constitutiei Europene in Franta si Olanda. Parerea generala a celor care au votat „nu" a fost ca toate se misca prea repede in Uniunea Europeana, ca aceste zece noi state membre au venit ca un fel de surpriza, cel putin pentru cetatenii din Olanda.

Ei pur si simplu nu au urmarit procesul de aderare, media noastra a fost foarte reticenta in a prezenta orice activitate a Bruxelles-ului, asa ca extinderea a venit ca o surpriza pentru majoritatea cetatenilor din tarile noastre. Acum avem in fata noastra Romania, Bulgaria si poate mai tarziu, Turcia.

Iar cei care protesteaza impotriva UE spunand ca merge prea repede mentioneaza si aderarea Romaniei si in special a Turciei, care nu este foarte populara printre alegatorii care voteaza „nu". Asa ca, vorbind sincer, viata va fi mai grea pentru Romania.

Trebuie sa fie mai convingatoare in a demonstra ca situatia in Romania s-a imbunatatit atat de mult incat nu se poate face diferenta intre Romania si alt stat al UE.

Daca situatia era diferita inaintea celor doua referendumuri din Franta si Olanda, mai ales in Consiliul European si in Parlamentul European, unde Romania era privita mai degraba pozitiv, acum, dupa aceste referendumuri, cred ca va exista o rezistenta puternica impotriva unei aderari rapide.

Deci e de rau pentru Romania?

Absolut. Rezultatul referendumurilor il consider un dezastru neasteptat, care e rau pentru Olanda si rau pentru Europa ca atare si in mod specific rau pentru perspectivele pe termen scurt ale Romaniei.

Ce poate face Romania acum?

Singurul lucru pe care Romania il poate face, si care e de altfel necesar pentru Romania, e sa traga in continuare din greu in directia reformei, imbunatatirea institusiilor statului si combaterea coruptiei, toate aceste lucruri care au fost mentionate anterior cand venea vorba de Romania. Aveti un nou guvern ceea ce, in mod absolut, este un punct pozitiv.

Nu exista atatea indoieli, suspiciuni fata de actualul guvern al Romaniei. Asa ca ei vor fi capabili sa convinga ca lucrurile se indreapta. Dar presiunea asupra acestui guvern, care este nou si este mai bun, va fi foarte mare in aceasta atmosfera generala negativa, dupa esecul referendumurilor in Franta si Olanda.

Ce sfaturi asi da noii administratii de la Bucuresti?

Aveti grija si nu va lasati amagiti de idei de genul, „lasa, ca exista multa bunavointa". O mai buna guvernare e importanta. Dar, sincer, acesta e sfatul cel mai bun pe care vi-l pot oferi: aveti grija, totul va fi luat foarte in serios in viitor si pe termen scurt va fi dificil.