Este prea devreme pentru a specula asupra impactului votului francez si a celui olandez asupra Europei, dar nu este prea devreme pentru a spune clar ca cea de a cincea extindere a Uniunii Europene nu ar trebui sa fie afectata de acest rezultat.

As vrea sa fiu foarte ferm in a reasigura Romania si pe cetatenii Romaniei ca ratificarea Tratatului Constitutional si urmatorii pasi ai extinderii sunt doua procese separate.

Angajamentul privind viitoarea extindere a Uniunii Europene a fost facut la cel mai inalt nivel, la Consiliul European. Semnarea Tratatului de Aderare pe 25 aprilie 2005 a adus Romania cu un pas mai aproape de familia europeana, prin transformarea ei dintr-o tara candidata intr-o tara in curs de aderare.

Desi nu va deveni un stat membru cu drepturi depline inainte de momentul aderarii, prevazuta pentru 1 ianuarie 2007, Romania va fi asociata indeaproape la procesul decizional din cadrul institutiilor europene; vocea ei se va face auzita mult mai tare decat inainte.

Semnarea Tratatului de Aderare nu inseamna insa finalizarea muncii.

Sunt multe de facut pentru a finaliza si accelera pregatirile pentru aderare, astfel incat data tinta de 1 ianuarie 2007 sa fie respectata.

Romania nu are timp de pierdut. Numaratoarea inversa a inceput: de-acum incolo, fiecare zi, fiecare saptamana, fiecare luna conteaza.

Aceasta mai ales in anumite sectoare cheie, precum: implementarea efectiva a reformelor in administratia publica si sistemul judiciar, lupta impotriva coruptiei si indeplinirea angajamentelor asumate in domeniul concurentei si protectiei mediului.

Romania si Bulgaria vor adera pe 1 ianuarie 2007, daca cele doua tari reusesc sa-si faca temele. Daca aceste teme nu sunt facute, atunci aderarea va trebui amanata.

Suntem cu totii constienti de ingrijorarea pe care extinderea o provoaca in randul cetatenilor statelor membre. Ca aceste ingrijorari sunt justificate sau nu, lor li se poate raspunde cel mai bine prin respectarea ferma a criteriilor si conditiilor aderarii in fiecare caz.

Acum mai mult decat oricand, Romania trebuie sa-si mobilizeze vointa politica, resursele si hotararea, pentru a face ceea ce este necesar astfel incat aderarea ei sa fie un succes atat pentru cetatenii ei, cat si pentru intreaga Europa.