Romania a devenit, in urma unei guvernari PSD foarte coerente, un mic stat captiv al unor mari smenari. Ca sa nu mai fie nevoie sa furi, ci sa vina chiar statul sa-ti aduca-n dar miliarde de euro, e nevoie de un stat bine sfatuit. De ani de zile, de exemplu, Hidroelectrica are contract de asistenta juridica cu o firma de avocati adorabila: Casa de avocati Bostina si Asociatii.

Numele Bostina mai apare, insa, in istoria unei firme, de data asta ca asociat al unuia Bogdan Buzaianu: este vorba despre Energy Holding, adica firma care reprezinta VA TECH in Romania. Nu e nevoie sa mai povestim aici cum jumuleste VA TECH bugetul Hidroelectrica inca din 1997, de-a ajuns sa bata miliardul de euro al Bechtel.

Ei bine, in loc ca actuala guvernare sa reteze macaroana de euroi a acestor mafioti si sa-i puna in urmarire la pachet cu Dan Ioan Popescu, ne treziram cu o noua invitatie la jaf. In luna februarie 2005, presedintele ANRE a fost inlocuit. ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) este arbitrul pietei de energie.

De la liberalizarea comertului cu megawati, pe piata si-au facut aparitia cativa operatori haiosi. Intre ei, unul care a ajuns sa vanda 60% din ce produce Hidroelectrica se numeste Energy Holding. Citeste Buzaianu. Ei bine, care credeti ca a fost primul act semnat al noului presedinte al ANRE? Contractul de asistenta juridica nr. 9/28.02.2005.

Contractul respectiv este incheiat intre ANRE si Societatea Civila de Avocati Bostina si Asociatii. Dupa cateva luni (01.04.2005), Casa de avocatura isi da Buzaianu pe fata si isi schimba numele in Societatea Civila de Avocati Bostina, Buzaianu si Asociatii. Stati asa, ca nu e totul.

Gasca de avocatura Bostina & Buzaianu face consultanta juridica nu numai pentru Hidroelectrica si ANRE, ci si pentru OPCOM (bursa de energie). Din pozitia asta, ei pot influenta preturi, plati, decizii pentru retehnologizari etc. Prost sa fii sa nu profiti ca jucator, daca ti se ofera si rolul de arbitru.

Cine a facilitat accesul cuplului Bostina-Buzaianu la robinetul de decizii al ANRE? Nou-numitul presedinte, Nicolae Opris. Cine l-a numit? De numit l-a numit premierul Tariceanu. Sapand insa ceva mai adanc, am descoperit ca ANRE intra, in virtutea jocurilor aliantei de la guvernare, in portofoliul PD-ului.

Si uite-asa am ajuns la cel care a impins pionul lui Buzaianu mot la ANRE: Radu Berceanu – cel care, pe cand era ministrul Industriilor, a facut primele plati pentru retehnologizarea hidrocentralei Portile de Fier I.

Mircea TOMA