RAFO Onesti a deturnat 171 tone de motorina tip Euro 3, aflate in regim suspensiv, evaluate la circa 5,9 miliarde lei (595.000 lei noi), au constatat comisarii Garzii financiare, la inceputul lunii iulie, in urma verificarii in trafic a mijloacelor de transport marfa.

Potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), din documentele justificative prezentate, reiesea ca furnizorul motorinei este compania Costea & Bob SRL - Cluj, iar beneficiarul era firma Discord Instalatii SRL - Brasov. Comisarii Garzii au constatat insa, dupa extinderea controlului, ca in realitate furnizorul era RAFO Onesti.

Societatea a livrat in data de 7 iunie o cantitate de 355 de tone motorinafirmei Eco Petroleum SA-Constanta, in baza unui contract inchiat cu aceasta. Deoarece beneficiarul motorinei avea calitatea de antrepozit fiscal, livrarea a fost facuta in regim suspensiv, in pret nefiind inclusa acciza aferenta.

Documentele de livrare, falsificate

Din verificari a reiesit ca, pentru deturnarea acestei marfi aflate in regim suspensiv, s-a recurs la substituirea identitatii furnizorului si a beneficiarului, prin falsificarea documentelor de livrare. Astfel, cele 171 de tone de motorina depistate in trafic reprezinta de fapt o parte din motorina livrata initial catre Eco Petroleum.

Conform comunicatului, in facturile fiscale de livrare, intocmite in fals de reprezentantul companiei Costea & Bob, pretul pe litru al motorinei era majorat fata de cel al furnizorului real, diferenta reprezentand-o valoarea accizei pe care acesta urma sa o incaseze, fara sa fi achitat obligatiile aferente catre bugetul de stat. In acest mod bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 228.

885 de lei, potrivit calculelor efectuate de comisarii Garzii. Compania Costea & Bob a fost sanctionata contraventional cu amenda de 100.000 de lei, iar cele 171 tone de motorina au fost confiscate. Nu in ultimul rand, comisarii Garzii au sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau pentru continuarea cercetarilor.

Doua scandaluri intr-o saptamana

Acesta este al doilea scandal in care este implicata RAFO Onesti in aceasta saptamana. Reamintim ca in urma cu cateva zile Consiliul Concurentei a a amendat cu 22,6 miliarde lei (2,2 milioane de lei noi) compania londoneza Balkan Petroleum Ltd.

, motivand aceasta sanctiune prin faptul ca firma a omis sa notifice concentrarea economica realizata prin dobandirea controlului unic asupra societatii RAFO Onesti.

In aceeasi zi, reprezentantii Balkan Petroleum au anuntat ca "isi exprima stupoarea fata de decizia Consiliului Concurentei de a emite o hotarare de sanctionare pentru o pretinsa nenotificare a preluarii controlului integral asupra RAFO Onesti". Acestia au afirmat ca notificarea a fost efectuata, respectiv ca vor da in judecata Consiliul Concurentei.