Conducerea Spitalului Universitar de Psihiatrie Socola din Iasi a intocmit un raport psihiatric pentru vizita unei echipe de experti criminalisti si psihologi din Franta, care va veni saptamana viitoare la Iasi, pentru a audia mai multe persoane in cazul Luminita Solcan.

In raportul neuropsihiatrilor ieseni se inainteaza o ipoteza inedita asupra evolutiei bolii Luminitei Solcan - diagnosticata in 2003, ca fiind schizofrenica - potrivit careia exista un delir dual mama-fiica.

Teoria, sustin specialistii, a pornit dupa ce au aflat ca Elena Solcan, mama Luminitei, este convinsa ca ceea ce i se intampla fiicei sale nu este un lucru chiar atat de rau, mai ales ca "vocea calugarului tibetan pe care il aude fiica nu o indeamna la rau, ci, din contra, o povatuieste sa fie cuminte si evlavioasa".

"Practic, cand o persoana se afla la limita normalitatii si petrece mult timp in compania unui bolnav psihic, ajunge sa fie influentata de halucinatiile celui suferind", a explicat prof. univ. dr. Petru Boisteanu, directorul Spitalului Universitar de Psihiatrie Socola.

De asemenea, neuropsihiatrii ieseni sustin ca delirul Luminitei Solcan s-ar fi putut declansa la doua zile dupa intreruperea medicatiei prescrise de medicii spitalului Socola, boala agravandu-se o data cu scurgerea timpului.

"Schizofrenicii se prezinta lunar la consult si nu este exclus ca medicii sa constate ca boala a evoluat in alt sens, ca a disparut o obsesie, insa a aparut un delir si se impune administrarea unei alte medicatii", a adaugat profesorul Boisteanu.

Comisia rogatorie din Franta se va afla in cursul saptamanii viitoare la Iasi, pentru a audia rudele si cunoscutii Luminitei Solcan. Luminita Solcan a fost retinuta in seara zilei de 16 august de catre autoritatile franceze dupa ce l-a injunghiat mortal pe fondatorul comunitatii ecumenice de la Taiz?, parintele Roger Schutz, in timpul slujbei, in fata a peste doua mii de credinciosi.

Luminita Solcan le-a spus atunci anchetatorilor francezi ca vroia sa-l avertizeze pe cleric in legatura cu un "complot al calugarilor francmasoni". Ea sustine ca "nu a facut decat sa-i puna cutitul la gat fratelui Roger, pentru a-l obliga sa o asculte. Potrivit romancei, inaltul prelat "a facut un gest si s-a taiat singur".

Luminita Solcan a fost diagnosticata ca schizofrenica in anul 2003, la Spitalul de Neuropsihiatrie Socola, cand a fost internata pentru o perioada scurta de timp, iar noile ipoteze lansate de psihiatrii ieseni vin in sprijinul anchetei desfasurate de autoritati in dosarul in care ieseanca este acuzata pentru omor deosebit de grav.