Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu care a participat marti la intalnirea reprezentantilor companiilor petroliere cu presedintele Traian Basescu a declarat ca a propus 3 solutii pentru stabilizarea pretului la carburanti, solutii care ar putea duce la iefinirea produselor petroliere cu 8-9 %.

"A fost o intalnire foarte pozitiva. Anterior ni se cerusera solutii pentru optimizarea preturilor produselor petroliere, dat fiind avantajul pe care Romania il are: titeiul propriu care acopera circa 45% din consumuri (65% in cazul benzinei si motorinei).

Rompetrol Rafinare Constanta nu foloseste titei din tara, dar a prezentat trei solutii prin care pretul produselor ar putea fi scazut", a declarat Dinu Patriciu.

Solutiile prezentate de seful Rompetrol sint:

- operarea, de catre Rompetrol, a conductelor dintre Midia si Constanta (22 km), distanta pe care compania plateste acum 7 USD/to inclusiv "pierderile", respectiv furturile. Operatorul actual afirma in scris ca nu poate opera aceste conducte.

– micsorarea costurilor de transport si distributie a energiei (13 USD/MW) la un nivel rezonabil, comparabil cu cel din U.E. (2 – 2,5 E/MW).

– egalizarea accizelor la benzina si motorina, intarirea normelor de autorizare a depozitelor fiscale, precum si alte masuri de combatere a evaziunii fiscale si contrafacerii produselor petroliere, care sa micsoreze semnificativ cota pietei negre si sa o creasca pe cea a producatorilor legitimi.

Patriciu a adaugat ca "aceste solutii au fost pozitiv primite de Presedintele Romaniei, care ne-a promis sprijin pentru rezolvarea lor".

Declaratia a fost facuta de Dinu Patriciu ziaristilor, inainte de a intra la audieri la Parchetul General, in dosarul Petromidia.

Presedintele Asociatiei benzinarilor particulari, Ion Tache, a declarat pentru radio National FM ca este binevenita aceasta masura pentru ca Romania are suficiente resurse de titei, care sunt exploatate la costuri foarte mici.