Masurile de limitare drastica a creditului in valuta creeaza confuzie si in randul intreprinderilor mici si mijlocii, care au nevoie de finantare pentru dezvoltare si nu au incasari in valuta.

Dat fiind faptul ca bancile nu pot acorda acum imprumuturi in valuta decat in limita a de trei ori fondurile proprii, inclusiv micile intreprinderi trebuie sa se orienteze spre credite in lei, care, in pofida unei tendinte de scadere a dobanzilor, raman de cel putin doua ori mai scumpe decat cele in valuta.

Mai mult, clienti persoane juridice de talie mica care au in derulare credite pentru investitii, sunt conjunsi de banci sa le converteasca in lei.

"Dat fiind faptul ca volumul creditelor acordate in valuta este in prezent de trei ori si un sfert mai mare decat fondurile proprii ale bancii, o parte din imprumuturi au fost trecute pe lei, iar pana la sfarsitul acestei luni cred ca ne vom inscrie in prevederile BNR", declara, ieri, pentru Adevarul, Michael Kowalski, director general ProCredit Bank.

In astfel de conditii nu va mai exista riscul valutar, dar costurile la client se vor traduce in primul rand printr-o dobanda care poate merge pana la 25% pe an, in conditiile in care la valuta, la creditele de valori mari, dobanda e in jur de 10%.

In continuare, bancile se feresc sa finanteze demararea unei afaceri

Cu foarte mici exceptii, finantarea bancara a start-up-urilor ramane doar un deziderat. Bancile care privesc spre acest segment de clientela iau in analiza firmele cu cel putin cateva luni de activitate, cu un minimum de experienta pe piata.

"Pentru un IMM aflat la inceput de activitate, costurile la credit sunt mai mari, iar pe masura ce relatia acestuia cu banca are un istoric, costurile scad", puncteaza Daniel Szekely, director al Diviziei IMM din Banca Transilvania.

La nici o luna de la lansarea creditului start-up al BT, credit de pana la 25.000 euro in echivalent lei, acordat pe 5 ani, cu sase luni perioada de gratie, a fost deja finantata deschiderea de Internet cafe-uri, magazine si depozite de constructii.