Creditul mai mare prin cumpatare se obtine

de     BaniiNostri.ro
Marţi, 22 noiembrie 2005, 0:00In sistemul de economisire-creditare, cu cat veti reusi sa strangeti mai multi bani va creste si valoarea imprumutului. Un studiu publicat in ianuarie 2005 si elaborat sub egida Natiunilor Unite de catre Comisia Economica pentru Europa recomanda sistemul colectiv de economisire-creditare ca o solutie viabila pentru finantarea domeniului locativ, in special in tarile in tranzitie.

Daca nu va grabiti sa contractati un credit in urmatoarea perioada si puteti astepta 18-24 de luni, va veti putea califica pentru obtinerea unui imprumut la dobanzi de 6-8% la lei, obtinand in plus si o serie de bonusuri din partea statului sau a bancii finantatoare. De fapt, trebuie sa optati pentru unul din sistemele de economisire-creditare existente pe piata.

Exista trei "furnizori" de astfel de produse: Raiffeisen Banca pentru Locuinte, HVB Banca pentru Locuinte si BRD.

Primii sunt si cei mai vechi de pe piata. Raiffeisen Banca pentru Locuinte a incheiat in primul an de functionare aproape 43.000 de contracte de economisire-creditare, cu o suma contractata totala de peste 220 milioane de euro. Suma medie contractata a fost in perioada mentionata de doar 5.200 de euro, fata de 4.700 de euro valoarea bugetata.

Volumul total al economiilor din conturile clientilor RZB a atins aproape 10 milioane de euro, in timp ce activele bancare ajunsesera la sfarsitul lunii mai la 23 milioane de euro.

Reteaua de distributie a produsului depaseste in prezent 3.500 de agenti de vanzari. Mai mult, peste 750 din angajatii Raiffeisen Bank au beneficiat de training si consultanta pentru a vinde produsul de economisire-creditare in 150 de sucursale Raiffeisen Bank.

Anul trecut, RBL a incheiat si primul parteneriat public-privat cu Posta Romana pentru a vinde contracte de economisire-creditare prin reteaua sa de oficii si agenti.

Urmatorii care au intrat cu un astfel de produs pe piata romaneasca au fost cei de la HVB Banca pentru Locuinte.

Prin produsul Avantaj, HVB Banca pentru Locuinte ofera romanilor, in premiera, posibilitatea sa economiseasca si sa obtina credite in lei, in valoare de pana la 150% din suma economisita, cu o rata fixa de dobanda de numai 6%. In plus, clientul bancii poate acum sa solicite repartizarea unei sume suplimentare fata de valoarea contractata, precum si repartizarea anticipata a acesteia.

Mecanismul general de functionare a sistemului de economisire-creditare, asemanator cu cel utilizat si de RBL, presupune doua etape: perioada de economisire si perioada de creditare.

Clientul trebuie sa economiseasca pe o perioada de minimum 18 luni, potrivit legislatiei in vigoare, iar dupa aceea poate lua un credit cu o dobanda fixa foarte avantajoasa, de 6% pe an.

In perioada de economisire, banca ofera clientilor o dobanda fixa de 3% pe an, iar statul acorda o prima, care se calculeaza in functie de sumele economisite in anul respectiv.

Potrivit amendamentelor legislative adoptate de Senatul Romaniei, prima de stat se va situa intre 120 si 150 de euro pe an, ceea ce va asigura, impreuna cu dobanda, un randament atractiv si, totodata, o sursa suplimentara de capitalizare.

Aceste produse de finantare imobiliara ofera clientilor posibilitatea obtinerii unor credite pentru domeniul locativ, fara limita de varsta si de venit, in conditii de garantare flexibila si cu cele mai reduse costuri.

Valoarea minima a unui contract este de numai 3.000 RON, ca si economisirea prealabila repartizarii contractelor, nefiind impusa o limita minima de venit. La astfel de valori reduse, aceste credite pot fi folosite si pentru renovari sau modernizari de locuinte.

Pentru romani, acest lucru prezinta o importanta deosebita, deoarece, desi peste 90% din fondul locativ se afla in proprietatea populatiei, standardele de locuit se afla cu mult in urma celor existente in UE.

De asemenea, HVB Banca pentru Locuinte va accepta si alte tipuri de garantii decat ipotecile de prim-rang, ceea ce va face garantarea creditelor mai flexibila si va reduce costurile clientului.

Produsele de finantare imobiliara ale bancii pot fi atractive si pentru cei ce doresc doar sa economiseasca, fara a solicita, neaparat, obtinerea unui credit. De exemplu, pentru contracte intre 15.000 si 40.000 RON randamentul mediu (dobanda bonificata de banca + prima de stat) care se obtine intr-o perioada de economisire de cinci ani este de peste 7% pe an.

Conditiile de acordare a creditelor vor fi mai putin restrictive decat in cazul bancilor comerciale, intrucat clientul dispune la momentul acordarii creditului de o bonitate mai buna, ca urmare a economisirii.

Sistemul de economisire-creditare nu este insa disponibil numai in varianta destinata achizitionarii unei locuinte. De curand, BRD - Groupe Societe Generale a lansat produsul Multiplan.

Acesta este, de fapt, un program de economisire-creditare, care combina intr-un singur produs, disponibil in lei sau euro, un plan de economisire, un credit pentru orice destinatie si/sau un credit pentru locuinta.

In functie de suma economisita, clientul beneficiaza de dreptul la un credit de nevoi personale in valoare de pana la 20.000 de euro, cu o dobanda speciala, garantata, de asemenea, prin contract, si la un bonus de pana la 3.000 de euro oferit de BRD in cazul contractarii unui credit imobiliar/ipotecar.

Cititi mai multe in revista Banii Nostri
-Economisirea, o necesitate pentru Romania
-In alte tari europene sistemul a functionat cu mult succes
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


80 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by