Veriga slaba e Berlinul. Schröder a cultivat o relatie foarte apropiata - economic si politic - cu tarul Putin, el insusi bun cunoscator al nemtilor inca de cind era agent KGB printre ei. Acum Germania depinde, ca nici o alta tara din Europa occidentala, de resursele rusesti.

Conducta de gaz prin Marea Baltica, parafata de fostul cancelar Gerhard Schröder la doar zece zile inainte de alegerile din septembrie 2005, este doar virful aisbergului. Parteneriatul special pe care l-a cultivat Schröder cu Putin a cimentat dependenta energetica de Rusia.

Lobby-ul ecologist german a reusit sa obtina intrarea in vigoare in 2002 a acordului privind inchiderea centralelor nucleare, dupa 32 de ani de la darea lor in functiune. Asta desi sint printre cele mai sigure din lume.

Originile dependentei

Dependenta energetica a Germaniei de Rusia a fost inceputa tot de un cancelar social-democrat, Helmuth Schmidt. In 1981, constructia primei conducte de gaze naturale ce urma sa alimenteze Europa Occidentala si mai ales Germania a declansat un adevarat scandal diplomatic intre Washington si Berlin, urmat si de sanctiuni economice din partea SUA.

Cu toate ca erau aliati in NATO cu SUA, statele vest-europene au sustinut construirea conductei transsiberiene Urengoi 6, ce urma sa-i asigure URSS-ului 30 de miliarde de dolari anual. Presedintele Brejnev a fost cel care a initiat exporturile extensive de petrol si gaz, ce i-au permis sa obtina valuta forte necesara inarmarii.

Iar Europa a contribuit la aceasta politica, pretinzind ca-si „diversifica" furnizorii de energie.

Avertismentele lui Reagan

In ciuda sanctiunilor aplicate de administratia Reagan, conducta de 5.800 km din Siberia pina la granita Cehoslovaciei s-a construit, iar principalul beneficiar al exporturilor de gaze a fost de la bun inceput Germania.

Secretarul de Stat american Caspar Weinberger avertiza pe atunci ca aceasta afacere va duce la „o dominatie forte a Rusiei asupra energiei germane si le va permite sovieticilor sa inoate in bani".

Debarcarea de la putere a lui Schmidt, un an mai tirziu, si instaurarea conservatorului Helmut Kohl s-au facut, se pare, si cu ajutorul americanilor, sustin surse din administratia Reagan, citate de UPI. Dupa caderea lui Brejnev, sanctiunile au fost ridicate, dar raul fusese deja facut.

Urzelile Estului cuceresc Vestul

Prin anuntul sau ca va conduce adunarea actionarilor in consortiul NGEP ce construieste conducta prin Marea Baltica, fostul cancelar Schröder a scandalizat pina si propriul partid. Directorul consortiului ruso-german NGEP este insa o figura si mai controversata: fostul agent Stasi Matthias Warnig, actualmente director Dresdner Bank in Rusia si un apropiat al lui Putin.

In Dresda anilor ’80, agentul Stasi Warnig si colegul sau de la KGB Vladimir Putin aveau amindoi acelasi tel: „lupta de clasa impotriva dusmanului – Germania de Vest", scrie „Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Dupa caderea Zidului Berlinului, Warnig s-a angajat la Dresdner Bank, iar in 1991 a fost insarcinat cu deschiderea unei filiale la Sankt Petersburg, unde insarcinatul cu afaceri externe al primarului general era, deloc intimplator, Vladimir Putin. Cind sotia lui Putin, Ludmilla, a avut un accident, Warnig l-a ajutat sa o opereze in Germania. Odata ajuns la Kremlin, Putin nu si-a uitat prietenul.

Warnig a ajuns si el in scurt timp la Moscova, ca director al Dresdner Bank in Rusia. Iar in luna decembrie, Dresdner Bank a preluat 33% din actiunile Gazprom Bank. • (Valentina Pop)

Ministrul Fischer, anarhismul si KGB-ul

Acum doi ani, in „National Review", Mihai Pacepa spunea ca „probabil, niciodata nu se va putea dovedi" mai presus de orice indoiala „legatura dintre Joschka Fischer si KGB, dar eu stiu ca KGB – si DIE a mea – finanta miscarile teroriste antiamericane din RFG in anii ’70, pe cind inca eram in Romania".

Fost sef al spionajului romanesc, defectat in Occident, Pacepa facea aceste afirmatii in contextul in care, in acelasi articol, el scria in detaliu despre trecutul anarhist si antiamerican al fostului ministru german de Externe din timpul cabinetului Schröder. Astfel, in anii ’70, conform afirmatiilor unei veterane a terorismului (Margrit Schiller), J.

Fischer „a avut contacte cu membrii Factiunii Armata Rosie". Dupa cum au dovedit-o numeroase marturii, in acea perioada, gruparile anarhiste beneficiau de un consistent sprijin sovietic. (C.P.)

Schröder a facut un „pact faustic" cu Putin

Tom Gallagher considera ca Schröder a facut un „pact faustic" prin acordul cu Putin de construire a unei conducte de gaz prin Marea Baltica. Politologul britanic explica pericolele care pasc Germania si UE, daca nu vor confrunta ferm autocratia lui Putin.

Rep: Exista vreun pericol pentru Germania, datorita dependentei energetice de Rusia?

Tom Gallagher: Nu prea sint foarte multi comentatori influenti, capabili sa explice realitatile ruse audientei germane si care sa poata arata ca decesul comunismului nu a eliminat pericolul pentru democratie.

In multe privinte, decesul proiectului internationalist comunist si aparitia unei forme distorsionate de capitalism da rusilor cu idei imperialiste mult mai multe oportunitati decit inainte de 1989.

Pot exploata nationalismul rusesc si cele mai mari rezerve naturale de petrol si gaze, pentru a forta tarile dependente sa danseze pe muzica lor. Asa ca gestul lui Schröder a fost cel al unui aventurier care nu are insomnii despre grijile pe care afacerea sa cu Putin o cauzeaza la granitele de vest ale Rusiei.

Rep: Va dicta Kremlinul in politica UE?

Tom Gallagher: E prematur sa pretinzi asta. Chris Patten si Javier Solana, care au format politica externa si de securitate a UE incepind cu 1999, au fost foarte constienti de pericolul continuu care emana din fortele totalitare. Benita Ferrero-Waldner, succesoarea lui Patten, provine dintr-o Austrie neutra, unde exista multa bunavointa fata de vechea URSS.

Dar instinctul prea multor functionari din Bruxelles si al unora dintre maestrii lor politici este de a face mai degraba compromisuri cu inamicii libertatii. Este genul de complezenta pe care Putin spera sa o exploateze in viitor. Cred ca va incerca sa-si construiasca propria clientela la Bruxelles si in alte state membre care sint gata sa uite principiile lor democratice pentru niste gaz ieftin.

Cred ca e nevoie de o vigilenta si o reactie mult mai mare decit cea care s-a produs dupa pactul faustic al lui Schröder cu Putin.

Rep: Cum credeti ca va evolua motorul germano-rus?

Tom Gallagher: Germania este actorul-cheie. Trebuie ingropata pentru totdeauna ideea depasita ca, la 60 de ani dupa Hitler, Germania ar putea din nou cadea prada extremismului.

Exista un pericol german, dar de o cu totul alta natura: o societate moale, introvertita, dominata de grija de a-si pastra standardele ridicate de viata, cu amenintari fictive legate de aderarea Turciei si cu un anti-americanism care incepe sa domine cultura publica. Daca aceasta Germanie va iesi invingatoare, ea va fi o prada usoara pentru Kremlin.

Rep: Cum se vor pozitiona noile state membre fata de influenta crescinda a Rusiei?

Tom Gallagher: Fostele state comuniste vor ajuta ca UE sa fie mai hotarita, amintind de fiecare data cit de putin poti avea incredere intr-o figura ca Putin. Inchizind ochii la asaltul lui asupra democratiei, Bruxelles-ul spune de fapt ca lipsa libertatii pe care a suferit-o Romania, Polonia si alte state nu a fost atit de importanta.

Asa ca aceste tari ar trebui sa aiba in vedere constituirea unui forum regional care sa abordeze problemele de politica externa si securitate a UE care le afecteaza in plan regional. Traian Basescu, consiliat de acei romani care au o viziune realista asupra problemelor estice, ar putea juca un rol pozitiv aici.

Oricine aminteste Germaniei si altor parteneri vestici de pericolele ce pindesc cind satisfaci un autocrat rus cu ambitii autoritare va face un mare serviciu Europei, inclusiv Rusiei. • (Valentina Pop)

Fascinatia ruseasca

„Apropierea de Rusia se inscrie pe linia de politica externa traditionala a Germaniei. La fel de traditionala insa e si politica externa a Moscovei de a sta aproape de Germania si de a sabota crearea unei aliante occidentale solide", ne-a declarat Armand Gosu, istoric-specialist in spatiul rusesc.

Case princiare din Germania au dat imparati si imparatese in Rusia, iar in secolul 19, Alianta Prusia-Rusia a functionat foarte eficient in timpul razboiului anti-napoleonian. La inceputul secolului trecut, Statul Major german, prin serviciile secrete, a fost adinc implicat in sprijinirea bolsevicilor.

In plus, Rusia a asigurat Germaniei un cadru pentru nerespectarea clauzelor Tratatului de la Versailles, gazduind pe teritoriul sau industria de razboi germana. De asemenea, industrializarea in Rusia s-a facut cu un puternic sprijin german, rusii dind cereale germanilor si primind in schimb utilajele de care aveau nevoie pentru industria grea.

Mai sint de amintit si Pactul Ribbentrop- Molotov, prin care s-a asigurat linistea pe frontul de Est pentru Germania, dar si momentul 53, cind Beria a propus Comitetului Central ca URSS sa renunte la Germania de Est in favoarea unei Germanii unite, dar neutre. (C.P.)

Prietenia germano-rusa tine Europa in lesa

Razboiul gazului intre Rusia si Ucraina le-a dat fiori liderilor europeni. Se gindesc la energie atomica, orientarea spre alte tari producatoare, surse alternative. Cu toate astea, Rusia va ramine furnizorul principal al motorului Europei, Germania.

Abia dupa ce Rusia a inchis robinetul Ucrainei si presiunea gazelor a scazut in conductele vest-europene, UE incepe sa-si faca griji privind dependenta de Rusia.

"Aceste presiuni pe care le exercita Rusia asupra unor tari din CSI au deschis ochii si celor de la Bruxelles, care erau totusi predispusi sa crediteze cu prea multa bunavointa Moscova pina acum", considera parlamentarul de la Chisinau Oleg Serebrian.

Surse diversificate

La intilnirea ministrilor Energiei din statele UE, acestia au decis sa-si diversifice sursele de energie si sa sustina proiectul Nabucco, de furnizare a gazelor naturale din zona Marii Caspice prin Turcia si Romania. Comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, a anuntat ca va cere statelor membre sa isi faca rezerve de gaze naturale.

"Solicitarea mea principala e: fiecare tara sa poata fi asigurata pentru cel putin doua luni in cazul unei crize energetice", a spus Piebalgs intr-un interviu acordat saptaminalului german „Focus".

Germania ramine legata

Politica pragmatica. Asa definesc toti analistii felul in care Angela Merkel intelege sa conduca Germania, mai ales in relatia cu Rusia. Originea ei est-germana si anti-comunista este cu siguranta un avantaj pentru a stopa directia periculoasa pe care Schröder angajase Germania.

Merkel e insa prinsa in corzi: atit conducta de gaz prin Marea Baltica, initiativa care lezeaza interesele economice ale statelor baltice si ale Poloniei, cit si inchiderea centralelor atomice sint contracte ce nu pot fi anulate. "Adevarata problema este conducta prin Marea Baltica.

Aceasta legatura directa intre Germania si Rusia condamna statele baltice si Polonia la cersit si da Rusiei putere politica in centrul Europei", considera editorialistul „Cotidianului" Traian Ungureanu.

Cu toate ca crestin-democratii s-au opus constant inchiderii centralelor atomice, in programul comun de guvernare cu social-democratii, Merkel a acceptat continuarea acestei politici. "Ca din punctul nostru de vedere inchiderea prematura a unora dintre cele mai sigure centrale atomice ale lumii ridica multe semne de intrebare, e clar.

Dar ne trebuie o majoritate pentru tot", a explicat ieri Angela Merkel. Inchiderea centralelor atomice va creste si mai mult dependenta Germaniei de Rusia. La ora actuala, Rusia este furnizorul principal al Germaniei atit in ce priveste gazele naturale, cit si in ce priveste petrolul: Kremlinul vinde Berlinului de zece ori mai mult petrol decit Arabia Saudita. • (Valentina Pop)

Articol integral in Cotidianul

Comenteaza pe forum