Amelie Mauresmo si Justine Henin-Hardenne se vor duela pentru primul titlu de Grand Slam al anului. Frantuzoaica a beneficiat de abandonul favoritei a doua, Kim Clijsters, la 3-2 in setul decisiv. Belgianca a trecut previzibil de Maria Sarapova, scor 4-6, 6-1, 6-4. Jucatoarea din Hexagon a evoluat in ultimul act si in 1999, in timp ce flamanda a invins in 2004.

Acum sapte ani, o frantuzoaica in virsta de 19 ani, Amelie Mauresmo, o invingea in semifinalele turneului de la Antipozi pe americanca Lindsay Davenport, pe atunci numarul unu mondial, la capatul unui meci de cosmar. In premiera, tinara care a reusit, ulterior, sa-si treaca in cont 19 titluri in cariera, avea sa joace in ultimul act al primului turneu de Grand Slam al anului.

Jucatoarea din Hexagon, a treia favorita, a reusit sa reediteze performanta de atunci. Ea a trecut in semifinale de belgianca Kim Clijsters, urmind a o infrunta in partida pentru titlul suprem pe Justine Henin-Hardenne, compatrioata adversarei sale de ieri.

Chiar daca rezultatul din acest an este identic cu acela din 1999, abandonul flamandei, al doilea cap de serie, in setul decisiv (la scorul de 3-2 pentru Mauresmo, entorsa la glezna dreapta), i-a lasat un gust amar frantuzoaicei, care s-a impus, in cele din urma, cu 4-6, 6-2, 3-2.

Meciul ar fi meritat un alt deznoda- mint, in conditiile in care calitatea jocului celor doua protagoniste a fost excelenta. Inca de la inceputul disputei, duelul a fost foarte strins. Belgianca a obtinut un break foarte rapid.

2-1 in favoarea sa, in momentul in care Amelie a intrat, din pacate, in ritmul impus de Kim. Puterea loviturilor acesteia din urma a ajutat-o pe finalista din 2004 sa conduca, la un moment dat, cu 6-5 si sa serveasca pentru cistigarea primului set. Dupa o ora de joc, Clijsters si-a trecut in cont mansa, cu 7- 5.

28 de minute mai tirziu, frantuzoaica reintra in meci o data cu cistigarea celui de-al doilea act, scor 6-2.

Partida a continuat in acelasi ritm si in setul decisiv, cu Mauresmo atacind fara mila. Insa, pe un rever al adversarei sale, belgianca isi scrinteste glezna dreapta, isi pierde serviciul pe acelasi punct, dupa care cere interventia medicului. Acesta ii bandajeaza piciorul cu ceea ce pareau metri de pansament.

Kim isi reia locul pe teren, incearca sa loveasca mingea, la prima serva a lui Amelie, insa isi da seama ca nu mai poate continua. Se indreapta spre fileu si da mina cu adversara sa. Pe chip i se citeste dezamagirea. De cealalta parte, Justine Henin- Hardenne declara inaintea semifinalei sale cu Maria Sarapova, cap de serie numarul patru:

"Va trebui sa fiu foarte agresiva pentru a ma putea impune in meciul cu Maria". Un singur set i-a ajuns favoritei a opta pentru a invata jocul adversarei sale. Victima a loviturilor ca din tun, trimise, anul trecut, in aceeasi faza a competitiei, de americanca Serena Williams, Justine si-a invatat lectia si s-a impus ieri, in fata starului slav cu 4-6, 6-1, 6-4.

Justine, mai norocoasa decit Amelie

Fiecare dintre cele doua finaliste au amintiri foarte frumoase de la Australian Open. Justine Henin-Hardenne a invins la Antipozi in 2004, dupa ce a trecut in sferturi de americanca Lindsay Davenport si in finala de compatrioata sa Kim Clijsters, cap de serie numarul doi.

De cealalta parte, Amelie Mauresmo a jucat finala in 1999, atunci cind a pierdut in ultimul act in fata elvetiencei Martina Hingis, a doua favorita a turneului din acea perioada.

AMELIE MAURESMO

Data nasterii: 5 iulie 1979

Locul nasterii: St. Germains en Laye, Franta

Locul ocupat in clasament: 3

Profesionista din 1998

Titluri cistigate la simplu: 19

Titluri cistigate la dublu: 1

Bilant la simplu: 407-166

Bilant la dublu: 66-50

Cistiguri: 9.542.880 $

JUSTINE HENIN-HARDENNE

Data nasterii: 1 iunie 1982

Locul nasterii: Liege, Belgia

Locul ocupat in clasament: 6

Profesionista din 1999

Titluri cistigate la simplu: 24

Titluri cistigate la dublu: 2

Bilant la simplu: 358-91

Bilant la dublu: 47-33

Cistiguri: 9.464.009 $

AMELIE MAURESMO: "Este bizar cum s-a incheiat meciul. Sper ca accidentarea lui Kim nu este grava. Sint fericita, insa, ca voi disputa din nou finala"

JUSTINE HENIN-HARDENNE: "Mi-a fost foarte greu sa stau pe margine. Nu ma asteptam sa ajung asa de repede intr-o finala de Grand Slam"