Presedintele american George W. Bush a vorbit marti despre necesitatea ca Statele Unite sa-si pastreze rolul de lider mondial, una dintre actiunile concrete fiind reducerea cu 75 la suta a dependentei SUA fata de rezervele de petrol din Orientul Mijlociu.

In discursul sau anual despre „starea natiunii", rostit in fata Congresului, liderul american a creionat imaginea unei Americi ofensive in Orientul Mijlociu, dar si fata de concurentii sai in domeniul comercial, fapt menit sa recupereze increderea alegatorilor americani inainte de alegerile pentru congres din noiembrie.

„Singura alternativa la rolul de lider mondial al SUA este o lume extrem de periculoasa si framantata", a afirmat liderul Casei Albe, in fata membrilor Congresului si personalitatilor politice prezente. In opinia presedintelui american, aceasta „preeminenta" trebuie sa se bazeze pe o lupta foarte hotarata impotriva terorismului si pe promovarea democratiei.

In acest context, Bush a respins categoric posibilitatea unei „retrageri bruste" din Irak, aratand ca SUA vor impiedica cu orice pret reteaua al-Qaida sa puna mana pe aceasta tara strategica.

Bush, judecat de „tribunalul popoarelor"

In continuarea discursului, liderul american a lansat un amplu apel la democratizare pe plan mondial, in special in Orientul Mijlociu, adresandu-se atat unor aliati precum Egiptul si Arabia Saudita, cat si Iranului sau palestinienilor.

In privinta Iranului, liderul Casei Albe a cerut comunitatii internationale sa faca tot posibilul pentru a nu permite Teheranului sa-si continue programul nuclear. Totodata, Bush a tinut sa precizeze ca nu se adreseaza regimului de la Teheran, ci direct poporului iranian, „o natiune tinuta ostatica de o mica elita clericala ce isi izoleaza si opreseaza oamenii".

In replica la atacul Washingtonului, presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad a rostit ieri un discurs televizat, in care a promis ca-l va aduce pe George W. Bush in fata „tribunalului popoarelor" pentru crimele pe care le-a infaptuit.

„Sustineti crimele regimului sionist marioneta, sustineti distrugerea caselor palestinienilor, nu sunteti calificat sa vorbiti despre drepturile omului si libertate", a spus Ahmadinejad, care a aparat optiunea nucleara iraniana, avertizand ca nu se teme de „puterile de paie" occidentale.

Articol integral in EVZ