Ultimatumul dat de Uniunea Europeana Serbiei pentru predarea fostului comandant al sarbilor bosniaci, Radko Mladic expira duminica.

Uniunea Europeana a amenintat ca va suspenda convorbirile si va restrange relatiile cu Serbia, daca Begradul nu-l preda pe generalul Mladic Tribunalului Penal International de la Haga.

Ministrul sarb al justitiei, Zoran Stojkovic sustine ca autoritatile de la Belgrad fac eforturi sustinute in vederea capturarii, arestarii si extradarii la TPI a lui Mladic.

El a dat asigurari ca Belgradul va continua colaborarea cu instanta internationala si isi va indeplini obligatiile asumate fata de aceasta.

"Nu exista nici un dubiu in ceea ce priveste vointa noastra politica, restul tine de operatiuni concrete, tehnice. Organele abilitate isi fac datoria, iar atunci cand va fi depistat locul in care se ascunde Mladic, noi ne vom onora obligatia. Eu as sublinia ca nu trebuie sa stabilim o data precisa, sa spunem astazi, maine, poimaine.

Pentru noi, depistarea locului in care se afla aceasta reprezinta o chestiune de timp" - a spus ministrul Stojkovic.

Presedintele Consiliului national al Uniunii Serbia-Muntenegru pentru colaborarea cu Tribunalul Penal International, Rasim Ljajic, a declarat ca reteaua persoanelor care il ajuta pe generalul Mladic, a fost deconspirata si ca exista deja 130 de persoane care au oferit pana acum ajutor organelor abilitate, transmite Radio Belgrad.

Erou pentru sarbi, pus sub acuzare pentru crime de razboi de Tribunalul Penal International, Mladic a fost poreclit "macelarul din Balcani" pentru rolul jucat in timpul razboiului din Bosnia. Radko Mladic este acuzat pentru masacrul de la Srebrenica, cand au fost ucisi 8 000 de musulmani, pentru asediul orasului Sarajevo si pentru capturarea fortelor ONU.