Schimbarile si reformele din cadrul Serviciului National de Investigatii al Bulgariei gandite sa sustina planurile Sofiei de aderare la UE ameninta - culmea - sa impiedice tocmai lupta impotriva coruptiei. Un text publicat de Reteaua Balcanica de Investigatii Media (www.birn.eu.com)

Serviciul National de Investigatii al Bulgariei, NIS, criticat pentru faptul ca nu a reusit sa depisteze autorii recentelor asasinate carora le-au cazut victima oameni de afaceri, spune ca a facut descoperiri importante in cazul asasinarii lui Georgi Iliev, unul dintre cei mai bogati oameni din Bulgaria si fost presedinte al consortiului VAI Holding.

Totusi, din cauza recentelor reforme impuse de UE, este neclar daca noua pista descoperita in acest caz va fi urmata in mod adecvat, spun anchetatorii si experti in domeniu.

Iliev a fost asasinat pe litoralul Marii Negre la cateva ore dupa ce a urmarit un meci pe care echipa pe care o detinea, Lokomotiv Plovdiv, l-a castigat in fata clublui sarb OFK Belgrad. Iliev petrecea intr-un bar, al carui patron era de asemenea, atunci cand a fost impuscat.

Potrivit unui inspector NIS, serviciul crede ca atacatorul provenea din fosta Iugoslavie, deghizat in suporter sarb si ca s-a intors cu alti suporteri la o zi dupa atac. Totusi, spune inspectorul, este incert cine anume va putea verifica aceasta informatie.

Sub presiunile exercitate de UE pentru eliminarea serviciilor de investigatii duble, Parlamentul Bulgariei a desfiintat NIS. Drept urmare, incepand cu 1 mai, responsabilitatile acestui serviciu au revenit politiei.

?Totul este acum in mainile Ministerului de Interne," spune Borislav Ralchev, un deputat reprezentant al Miscarii Nationale Simeon al II-lea, membru al coalitiei de guvernare din Bulgaria, si adepta a reformelor in justitie. ?Daca isi vor face treaba nu va fi nici o problema."

Dar anchetatorii si expertii in domeniu se asteapta ca noua lege sa creeze haos in intregul sistem juridic, afirmand ca Ministrul de Interne nu dispune de resursele necesare pentru a derula anchete complicate.

Reformele readuc in discutie ultima ocazie in care parlamentul a modificat statutul NIS in 1999, cand politiei i s-a acordat jurisdictia asupra delictelor minore, precum furturi de masini si jafuri, spune Tihomir Bezlov, analist la Centrul de Studiere a Democratiei din Sofia. Bezlov spune ca acele cazuri au fost ratate cand o parte a dosarelor NIS au fost aruncate la gunoi, din greseala.

In plus, nimeni nu stie daca reorganizarea din 1999 a fost una eficienta, oficialii refuzand sa raporteze in legatura cu evolutia anchetelor.

?Din moment ce Ministerul de Interne nu a furnizat nici o informatie referitoare la numarul de cazuri rezolvate, abandonate sau oprite, nu putem stabili daca reforma a fost una de succes," spune Ivanka Ivanova, expert in reforma juridica la Institutul pentru o Societate Deschisa din Sofia.

Noile schimbari se produc intr-un moment in care asupra Bulgariei se fac presiuni pentru rezolvarea unor importante cazuri de asasinate, pentru eradicarea coruptiei guvernamentale si pentru eliminarea bandelor ce supravegheaza traficul de droguri, cel de persoane etc.

Esecul Bulgariei in a rezolva aceste probleme afecteaza deja sansele tarii de a adera la UE in ianuarie 2007.

In cadrul reformei NIS, 400 de anchetatori vor fi transferati pe alte posturi in cadrul sistemului juridic. Dintre cei ce raman, 400 vor continua activitatea obisnuita, anchetand oficiali corupti si crime impotriva umanitatii. Alti 250 vor administra cazuri vechi nerezolvate, inclusiv cazuri intens mediatizate precum cel al lui Iliev. Aproximativ 97% din noile anchete vor fi desfasurate de catre politie.

Reprezentantii fortelor de aparare a legii si-au exprimat indoiala in legatura cu modul in care s-a facut reorganizarea.

Investigatorii din politie nu sunt suficient de bine pregatiti, iar departamentele nu au resursele necesare, spune Atanas Atanasov, membru al formatiunii de opozitie Democrati pentru o Bulgarie mai Puternica, de asemenea fost director al Serviciului National de Securitate, un departament al Ministerului de Interne responsabil cu serviciul de informatii. ?Se va produce un haos deplin," a avertizat acesta.

Cu o saptamana inaintea adoptarii schimbarilor, ministrul de Interne Rumen Petkov a recunoscut intr-o emisiune difuzata pe postul national de radio ca ar putea aparea o serie de probleme legate de acest transfer daca Ministerul nu angajeaza aproximativ 500 de investigatori.

Atanasov spune ca fortele de politie vor fi solicitate la maximum. ?O sectie de politie regionala va avea un singur om pe timp de noapte, iar acesta va trebui sa acopere 20 - 25 de sate. In fiecare noapte se comite cate o infractiune in 7 - 8 sate, in medie. Acest investigator nu s-ar putea prezenta in toate aceste locuri in acelasi timp."

Intre timp, se pune problema ca anchetatorii NIS care vor primi posturi de procurori si judecatori nu vor putea face fata noilor cerinte.

Judecatoarea Rakda Petrova, membra a Consiliului Suprem de Justitie din Bulgaria, institutie care desemneaza judecatorii, spune: ?Exista indoieli ca acestia isi vor putea incepe activitatea imediat in noile posturi."

Intr-adevar, unii anchetatori s-au plans ca li s-au atribuit posturi inferioare din punct de vedere al pregatirii sau in afara capitalei.

Pe langa problema competentei acestora, seful NIS Angel Alexandrov a avertizat ca, avand in vedere nivelul ridicat al coruptiei in randul anchetatorilor, exista pericolul ca unii dintre acestia sa devina procurori sau chiar judecatori.

Potrivit acestuia, cu doar cateva saptamani inainte de parasirea postului, fostul procuror general Nikola Filchev a primit o lista cu 16 anchetatori pe care Alexandrov ii suspecta de coruptie. Nici unul dintre acestia nu a fost acuzat pana in prezent.

(Traducere de Lucian Gavril)