Eliminarea tarifelor de roaming pe teritoriul Uniunii Europene - potrivit unei recente propuneri a comisarului european pentru societate informationala si media - va duce la scumpirea convorbirilor interne, spun reprezentantii companiilor de telefonie mobila din Romania.

Reprezentantii Vodafone au si trimis un memoriu pe adresa Comisiei Europene, in care isi precizeaza ferm pozitia in cazul in care tarifele de roaming ar fi anulate. In esenta, raportul contine argumentele financiare pentru eventualele mariri de tarife ori de mutare a investitiilor companiei in state din afara UE.

„In cazul in care veniturile noastre vor fi afectate in proportie majora, intelegem sa ne protejam investitiile si sa ne orientam spre zone in care ele nu sunt afectate de asemenea masuri”, se arata in raport. Surse din cadrul Vodafone Romania spun ca decizia privind o eventuala relocare a investitiilor este normala, cata vreme veniturile dintr-o tara sunt grav afectate.

„Sigur, actionarii Vodafone doresc sa obtina rezultate financiare cat mai bune, astfel incat o decizie de anulare a roamingului in Europa ar putea sa se regaseasca in anumite cresteri de tarife sau in accelerarea investitiilor in zone extra-UE”, spun sursele citate.

De asemenea, o crestere a tarifelor la convorbirile intitulate „domestice” (din interiorul unui stat) ale unei companii va fi urmata - spun analistii pietei de comunicatii - de modificarea tarifelor celorlalti competitori de pe piata.

Articol integral in Gandul