Desi achita aceleasi taxe si impozite la stat si au suportat solidar zeci de ani ineficienta centralelor si pierderile de pe retea, de la 1 ianuarie 2007, unii romani vor plati gigacaloria mai scump doar pentru ca au ghinionul sa fie arondati unui sistem termic in care autoritatile n-au investit. De anul viitor, gigacaloria se va scumpi, dar pretul nu va mai fi unitar. Romanii vor plati caldura si apa calda dupa noroc.

Cei care au sansa sa locuiasca in preajma unor termocentrale care produc energia la pret mic n-or sa simta “descentralizarea caldurii”, ceilalti vor ramane la bunavointa statului. In prezent, gigacaloria are un pret national de referinta de 107 RON. De anul viitor, acest barem dispare si fiecare localitate isi va stabili propriul pret.

Factura va depinde de multe criterii: gradul de eficienta al termocentralei, tipul de combustibil folosit - de cand cu scumpirea gazului si a pacurii, carbunele a devenit cel mai cautat, chiar daca are un randament termic mai mic -, starea retelelor de transport si distributie a caldurii si, nu in ultimul rand, voia Domnului.

Una este sa incalzesti o casa la Intorsura Buzaului, unde temperatura scade la minus 35 de grade Celsius si alta e in Bucuresti. Diferentele dintre pretul real al gigacaloriei la poarta termocentralelor sunt foarte mari: la Bucuresti, de pilda, este de 140 RON, la Botosani este de 300 RON.

Si, daca in Bucuresti, prognozele autoritatilor locale spun ca gigacaloria se va scumpi cu 15-20%, cat va ajunge intretinerea in Botosani?

Guvernantii promit ca va ploua cu bani pe capul celor arondati unui sistem ineficient

Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Nicu Toader, spune ca nu are un studiu al impactului “descentralizarii caldurii”, dar nu va fi chiar asa de rau pe cum se pare.

Cei care au sansa sa aiba domiciliul arondat la o centrala care functioneaza in regim de co-generare (produce si energie electrica, si energie termica) vor plati cu 7-10% mai putin.

UE va acorda Romaniei 4 miliarde de euro, bani ce vor fi pusi la dispozitia autoritatilor locale care vor dori sa-si modernizeze centralele sau sa le inlocuiasca cu altele in regim de co-generare in perioada 2006-2009. Apoi, guvernul va acorda administratiilor locale compensatii de pana la 45% la suta din pretul gigacaloriei, in localitatile in care preturile ameninta sa creasca foarte mult.

In plus, autoritatile locale vor trebui sa mai subventioneze si ele caldura cu 10%, iar de familiile foarte sarace va avea grija statul prin ajutoarele acordate de Ministerul Muncii. Localitatile care nu vor rezista nici in aceste conditii vor fi obligate sa renunte la incalzirea centralizata, dar Nicu Toader considera ca vor fi putine astfel de cazuri.

El spera ca din momentul in care consiliile locale vor deveni “patroni” de termocentrale vor face investitii in modernizare, iar alesii locali vor lupta sa scada pretul la caldura ca sa-si pastreze scaunele.

Citeste articolul complet in Gandul