Analiza HotNews.ro

Petrom a dat sah intregii piete a gazelor naturale din Romania

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 20 septembrie 2006, 0:00Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale este intr-un mare impas. Sub motivul ca Romania va adera in curand la Uniunea Europeana, Petrom a decis “sa modifice usor preturile” la productia interna de gaze naturale. Distribuitorii au sarit in sus, iar autoritatea de reglementare nu are prea multe solutii.

Presedintele ANRGN, Stefan Cosmeanu, a declarat in exclusivitate pentru HotNews.ro ca a transmis o scrisoare catre cei doi distribuitori prin care ii anunta ca nu va recunoaste majorarile Petrom. Ce poate urma? Lupta in instanta, iar Cosmeanu spune ca Petrom este convinsa ca va obtine o hotarare judecatoreasca favorabila.

Petrom a transmis miercuri catre redactia HotNews.ro raspunsurile la o serie de intrebari adresate cu o zi inainte companiei in legatura cu reclamatiile facute de catre distribuitori catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN).

Una zice ANRGN, alta face Petrom

Povestea pe scurt suna cam asa. Pretul final la gazele naturale catre consumatorii captivi (categorie unde intra mai ales populatia) este stabilit de catre ANRGN.

Potrivit prevederilor legale in vigoare, autoritatea a calculat preturile finale reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii captivi, pentru anul 2006, pornind de la un pret mediu anual al productiei interne de circa 115 dolari la mia de metri cubi.

Autoritatea mai sustine ca nivelul mentionat satisface cerintele UE privind alinierea graduala a pretului intern la cel de import, fiind asigurata o majorare medie anuala cu 25 dolari la mia de metri cubi fata de pretul mediu ponderat realizat in anul 2005.

Oficialii autoritatii considera ca acest pret acopera costurile de productie si marja de profit a producatorilor si impiedica o crestere accentuata a pretului final la consumator.

Daca Romgaz, al doilea mare producator de gaze naturale din Romania s-a conformat normelor ANRGN, Petrom a considerat ca are suficiente motive sa “majoreze usor preturile” la productia interna. Vestea a ajuns la urechile reprezentantilor autoritatii de reglementare de la distribuitori.

Ce au semnalat distribuitorii catre ANRGN

“ANRGN a stabilit pretul pentru productia interna la 330 RON/1000m3 pentru trimestrele trei si patru, in 2006. Petrom nu este de acord cu acest pret si cere pentru trimestrul trei un pret mai mare cu 10%, iar pentru trimestrul patru cu 25%.

E.ON Gaz Romania nu a acceptat aceste oferte ale Petrom pana acum din moment ce acestea nu erau in conformitate cu preturile de achizitie recunoscute de ANRGN. Din cauza acestei neacceptari, Petrom a stopat livrarile catre E.ON Gaz Romania incepand cu 1 septembrie 2006”, au declarat pentru HotNews.ro, oficialii distribuitorului.

Reprezentantii E.ON Gaz Romania spun ca distribuitorul “nu va mai putea sa garanteze siguranta aprovizionarii cu gaz fara livrarile de la Petrom”.

“Ca urmare, E.ON Gaz Romania ( neavand pana la aceasta data alta solutie ) va fi obligata sa accepte un pret mai mare. Aceasta va conduce la majorari ale pretului gazelor la nivelul consumatorilor”, au precizat pentru HotNews.ro, oficialii E.ON Gaz.

Explicatiile oferite de catre Petrom

Petrom este de acord cu faptul ca preturile pentru consumatorii captivi (care potrivit Petrom reprezinta circa 25% din aceasta piata), sunt reglementate de catre ANRGN.

„Restul de 75% din piata este reprezentata de consumatorii eligibili, pentru acest segment pretul formandu-se liber, pe baza mecanismelor economiei de piata si ca urmare a negocierii dintre producatorii si furnizorii de gaze” au declarat oficialii Petrom.

Pe de alta parte, declaratiile Petrom se bat cap in cap. Compania decide sa majoreze usor preturile la productia interna, in conditiile in care aceasta implica automat o schimbare a pretului final, aspect pe care de altfel Petrom nu il mai nuanteaza.

Acestia precizeaza doar ca „din pretul final pentru consumatorii captivi aprobat de catre ANRGN, o pondere de 30% se refera la pretul intern, in timp ce restul de 70% se refera la pretul de import, distributie si taxe”.

“In prezent, Petrom vinde productia proprie de gaze numai pe piata romaneasca si primeste un pret care reprezinta circa 45% din gazul rusesc care este importat in Romania.

Datorita faptului ca Romania va adera la Uniunea Europeana, cel mai probabil in 2007, recent Petrom si-a modificat usor preturile, la un nivel care este mai mic decat jumatate din cel al preturilor de import”, se arata in comunicatul de presa al companiei.

Petrom adauga ca „s-a angajat sa securizeze aprovizionarea cu gaze din Romania a consumatorilor captivi. A demonstrat deja ca acest lucru reprezinta o prioritate maxima si ca a contractat o capacitate suficienta de stocare.

Mai mult, compania este perfect constienta de implicatiile sociale ale oricarei cresteri a pretului la gaze in Romania si, cu diverse ocazii, si-a manifestat disponibilitatea de a identifica masuri pentru a proteja in mod special consumatorii captivi pe o perioada de tranzitie”.

Conflictul pe piata gazelor s-ar putea disputa in instantele judecatoresti

Stefan Cosmeanu este foarte suparat pe Petrom, iar argumentele aduse de oficialii companiei nu il conving.

“De ce Romgaz respecta regulile si ei nu? Pe mine nu ma intereseaza ce zic ei de consumatorii eligibili. Pe mine ma intereseaza piata captiva, populatia, pentru ca de aceea suntem aici. Peste jumatate din consumul de gaze naturale din Romania este realizat de catre acest segment. In aceste conditii, ar putea urma un lung sir de procese judecatoresti.

De altfel Petrom ne-a si comunicat acest lucru. Ei sunt de parere ca vor obtine o hotarare judecatoreasca favorabila. Daca se va intampla asa, banii va trebui sa-i scoatem tot de la populatie, de la consumatori”, a declarat Cosmeanu.

Presedintele autoritatii spune ca a trimis o scrisoare catre cei doi mari distribuitori prin care ii atentioneaza ca nu va recunoaste preturile practicate de Petrom.

In aceste conditii, distribuitorii au de ales: cumpara de la Petrom sau nu. E.ON Gaz Romania a anuntat deja ca nu are alta solutie in momentul de fata decat aceea de a cumpara la pretul impus de Petrom. Reprezentantii Distrigaz Sud, contactati de HotNews.ro marti, au precizat ca nu au inca un punct de vedere formulat dar ca se lucreaza la acest aspect.

Situatia de fata ar putea genera o crestere de 20% a pretului la gazele naturale de la 1 ianuarie 2007.

Analisti din piata dar si reprezentantii oamenilor de afaceri regreta privatizarea Petrom

Analistul economic, Dan Constantin, este de parere ca suntem in fata unei situatii inedite pe piata gazelor naturale.

“Petrom a devenit principalul furnizor de gaze naturale din Romania. Este pe un trend ascendent si mai mult, nu distribuie numai catre E.ON Gaz si Distrigaz Sud ci si-a creat si retele proprii de distributie. Ajungand direct la consumator, se foloseste de aceasta pozitie si incepe sa-si impuna propriile preturi.

ANRGN face apel sa se pastreze pretul de referinta, pentru ca altfel pot aparea incalcari ale legii concurentei. De altfel de asta nici nu se prea accepta in Uniunea Europeana sa fii si producator si furnizor”, a declarat Dan Constantin.

Analistul spune ca desi nu stie care sunt clauzele din contractul de privatizare a Petrom, este posibil ca acolo sa fie impuse totusi niste reglementari in privinta pretului la productia interna.

“Nu stiu care sunt clauzele din contractul de privatizare, este vorba de acele anexe care sunt confidentiale, pentru ca trebuie sa se spuna ceva acolo si despre preturile la productia interna de gaze”, a mai precizat Constantin.

Analistul economic, Cristian Badescu, este intrigat indeosebi de impasul in care se afla cei de la E.ON Gaz.

“Nu inteleg cum cei de la E.ON Gaz au ajuns sa spuna ca nu mai pot sa garanteze siguranta aprovizionarii cu gaz fara livrarile Petrom si ca in acest moment nu au alta solutie. Unul dintre beneficiile privatizarii distribuitorilor trebuia sa fie tocmai acesta, respectiv sa asigure distribuitorilor o independenta mai mare fata de furnizorii initiali.

Este o ciudatenie si iarasi ne intoarcem la povestea Petrom. Privatizarea Petrom a fost o mare prostie, pentru ca nu au existat niste motive temeinice”, sustine Cristian Badescu.

Tot miercuri, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si-a exprimat protestul fata de posibilitatea majorarii pretului la gaze si a precizat ca este impotriva privatizarii Romgaz dupa modelul folosit in cazul Petrom, deoarece ar provoca controverse legate de petul de vanzare si de alte conditii acceptate.

«AOAR considera nejustificata si inacceptabila anuntata intentie de crestere a pretului gazelor naturale, in conditiile in care costurile de productie permit realizarea unui profit de 100%, in conditiile actualelor preturi de vanzare.

Masura poate favoriza viitorul proprietar care-si va recupera costul achizitiei Romgaz din profitul obtinut in maxim un an, asa cum s-a intamplat in cazul Petrom”, se arata in comunicatul de presa al AOAR.

Asociatia mai cere printre altele ca in cazul mentinerii obligatiei de privatizare a Romgaz, sa fie organizate cel putin patru zone de exploatare care sa fie privatizate separat.

Ministerul Economiei isi face linistit planurile de iarna

Coincidenta sau nu, Ministerul Economiei si Comertului a anuntat miercuri luarea unor masuri pentru siguranta alimentarii cu gaze naturale in iarna 2006-2007. Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a solicitat producatorilor de gaze naturale Romgaz si Petrom sa prezinte periodic rezultatele monitorizarii permanente a livrarilor de gaze.

In perioada octombrie 2006 - aprilie 2007, cei doi producatori vor trebui sa transmita catre MEC actualizarea periodica a situatiei cantitatilor de gaze pe care le vor furniza catre sistemul de transport. S-a decis de asemenea, ca cele doua companii sa initieze o serie de proceduri interne menite sa asigure trecerea in conditii de siguranta a iernii 2006-2007.

Masurile vizeaza livrarea gazelor naturale in bune conditii si eliminarea eventualelor disfunctionalitati in alimentarea clientilor.

Seres a dispus constituirea unei comisii de monitorizare a aplicarii programului de iarna, formata din reprezentanti ai tututor institutiilor si companiilor responsabile de livrarea de gaze naturale catre consumatori. Comisia va avea intruniri saptamanale pe toata perioada derularii programului de iarna.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


198 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  O campanie plina de lasi! (Joi, 21 septembrie 2006, 8:54)

  naturalul [anonim]

  As dori sa mentionez citeva lucruri nespuse dar stiute de toti cei care se pare ca dintr-o data se pricep la piata gazelor naturale.
  As incepe cu acest domn Cosmeanu care din cite vad face o adevarata campanie pentru cei doi mari distribuitori si nu pentru noi consumatorii casnici. Si pana una alta sa mai citeasca art. 100 din Legea gazelor si limitele competentelor sale!
  Pai pentru ca acesti doi mari distribuitori pe langa faptul ca au legea de partea lor (mult discutatul aspect al dreptului de proprietate asupra "co-finantarilor" art. 65, art 85 si altele din Legea 3512004, etc.) nu au un punct de vedere format in legatura cu ce se trimbiteaza in acest moment (balon de sapun) sunt extrem de satisfacuti ca unul din angajatii lor ajuns presedinte ANRGN le tine isonul cu un tupeu mascat de prapastia in care se afla consumatorul casnic.
  Domnule Cosmeanu sunteti un om de sacrificiu al premierului care are alte preocupari acum si
  v-a asmutit pe dvs. impotriva producatorilor.
  Atit Cosmeanu cat si cei doi distribuitori si mai ales cei din minister stiu ca inclusiv in acest moment toate pierderile tot la producator se reportau indiferent ca veneau din diferentele de masurare nerecunoscute dar livrate in sistemul de transport sau ca cei doi distribuitori foloseau deja cunoscutele by-passuri in special iarna fara a mai masura cantitati destul de mari de gaze naturale. O alta practica e cea prin care distribuitorul sub masca "protectiei consumatorului final" iarna inchide gazele altor furnizori si in loc sa alimenteze populatia alimenteaza pe proprii consumatori industriali. Cu alte cuvinte furt pe fata si cu un tupeu specific celor de la Distrigaz Sud. Acesta e si motivul procesului in care este implicat acest distribuitor si Petrom. Desigur cind e vorba de adevaruri toata lumea tace si arunca cu politica sociala si protectia consumatorului care oricum nu beneficiaza de gaze din partea celor doi distribuitori la calitatea minima ceruta de standardul SR 3317.
 • 0 (0 voturi)    
  Plati la pastele cailor pentru gazele arse! (Joi, 21 septembrie 2006, 9:34)

  gazos [anonim]

  Ca tot veni vorba de cifre ar fi interesant de urmarit de organele abilitate al statului modul in care pe de-o parte Distrigazurilor li se recunoaste un pret mai mare al gazelor natruale de catre artistul Cosmeanu (ANRGN) iar pe de alta parte cind e vorba de plata acelorasi gaze catre producator aceeleasi guri sparte si punga strinsa nu catadicsesc sa le plateasca la timp. Ei in schimb incaseaza sumele iar din trei in trei luni cind latul e la git li se mai accepta o majorare ca deh "asa zice UE" nu care cumva sa sufere prea tare!
  Culmea e ca si de data asta ANRGN recunoaste aceste "costuri" desi producatorii pe post de bancheri in produse si cu ochii in soare nu primesc decat la pastele cailor banii pentru gazele livrate. In tot acest mare show (pana la urma piata libera concurentiala - sanki!) ANRGN intervine fiind direct raspunzator de acest chaos!
  Si asta pentru ca tot ANRGN si statul a inventat ca gazele naturale sa fie platite de mine in 45 de zile fara ca cineva sa-mi poata face ceva.
  Adica vina din nou a fost scoasa din curtea distribuitorului! Are pe cine arata cu degetul!
  O noua manevra pentru "evitarea subventiilor incrucisate"! Domnilor "UE nu e prost" ci noi ca va acceptam magariile!

  Asadar d-nule Cosmeanu iata de ce ROMGAZUL nu zice nimic si e obedient !!

  Si tot "d'aia" nu se privatizeaza Romgazul pentru a face jocul murdar spoit in culori politice si livrat la vrac prin presa celor care nu prea au de-a face cu aceast domeniu strategic.

  Important e ca din tot acest balon rasuflat de minciuna cel care cistiga sa fiu eu consumatorul si nu el distribuitorul!
 • 0 (0 voturi)    
  Art.100 L.gazelor (Joi, 21 septembrie 2006, 10:07)

  ne-naturalul [anonim]

  In primul rand pentru o mai buna nuantare se impune evidentierea art.100 din legea gazelor si a celor doua segmente: segmentul concurential, care cuprinde comercializarea gazelor naturale intre furnizori si intre furnizori si consumatorii eligibili. In segmentul concurential preturile se formeaza liber, pe baza cererii si a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurentiale si segmentul reglementat, care cuprinde activitatile cu caracter de monopol natural si furnizarea la pret reglementat si in baza contractelor-cadru. In segmentul reglementat al pietei, sistemele de preturi si tarife se stabilesc de ANRGN pe baza metodologiilor proprii elaborate in acest sens. Problema evidenta este cea a consumatorilor casnici care nu au liberatatea de a-si negocia clauzele contractuale.Pe masura dezvoltarii pietei interne si/sau a integrarii in pietele internationale, ANRGN are obligatia de a decide deschiderea treptata, in tot sau in parte, a activitatilor reglementate catre concurenta. Ceea ce face producatorul roman mentionat, se numeste abuz de pozitie dominanta, fapt anticoncurential care demonstreaza o tendinta predilecta spre concurenta neloiala. Pentru acoperirea necesarului de gaze naturale, toti consumatorii au dreptul de a fi alimentati cu gaze naturale in aceeasi structura intern/import a surselor. Pentru piata reglementata, asigurarea, in aceasta structura, a cantitatilor de gaze naturale se realizeaza de catre furnizorii licentiati- nu de atitudinea unuia sau altuia dintre producatori sau importatori- acestia avand astfel acces nediscriminatoriu la sursele interne de gaze naturale. Prevederile art.100 se aplica pana la liberalizarea totala a pietei interne de gaze naturale si nu permit !!!! In ceea ce priveste calitatea gazelor se poate spune ca o mare responsabilitate o poarta operatorul de transport. Acest fapt nu absolva in nici un fel responsabilitatea distributorului pt calitate,insa face parte dintr-un intreg sir interdependente
 • 0 (0 voturi)    
  obligatia de a furniza? (Joi, 21 septembrie 2006, 10:31)

  naturalul [anonim]

  De unde si pana unde producatorul trebuie sa asigure furnizarea consumatorilor non-casnici la preturi cu mult sub cele de import?
  Doar pentru a-si face siesi concurenta pe piata concurentiala?

  De unde a aparut asa din senin determinarea producatorului de a livra neconditionat si la un pret "recomandat" de ANRGN (ilegal si abuziv) catre acesti distribuitori care sub valul pe care scrie "noi asiguram 97% din piata consumatorilor casnici " aceleasi gaze la dau si consumatorilor non-casnici (aici e buba cea mare si de aceea urla cit ii tine gura prin plaminii ANRGN-ului) la preturi mai mari insa?

  Si producatorul cu pacatele lui insa pana la abuzul de pozitie dominanta e cale lunga si aici ANRGN va trebui sa faca multa curatenie in curtea acelora pe care ii apara cu atita imfatuare!

  Cum ramine cu calitatea domnilor ca praf mult, fapte putine si "tot mortul de e vina"! Ultima moda iarna-vara 2007 se numeste KILOWAT! Sa te tii pocitanie de circoteca ce va iesi!!
 • 0 (0 voturi)    
  pai hai sa nu mai luam nici noi benzina de la petrom si omv (Joi, 21 septembrie 2006, 11:28)

  gogu [anonim]

  pai hai sa nu mai luam nici noi benzina de la petrom si omv
 • 0 (0 voturi)    
  REZERVELE si RESURSELE SUBSOLULUI SUNT PROPRITATEA NATIUNII ROMANE (Joi, 21 septembrie 2006, 11:29)

  Dipl. Ec. Ioan Pop [anonim]

  RESURSELE SUBSOLULUI ROMANIEI TREBUIESC IMEDIAT RENATIONALIZATE. S-A AJUNS SA NI SE VINDA INAPOI, INZECIT, PROPRIILE NOASTRE RESURSE NATIONALE.
 • 0 (0 voturi)    
  Conformitate (Joi, 21 septembrie 2006, 12:33)

  ne-naturalul [anonim]

  In situatia in care cele relatate in articol sunt corecte, sunt indicente prevederile legislatiei concurentei, care definesc clar printre practicile anticoncurentiale si abuzul de pozitie dominanta.Astfel este interzisa folosirea in mod abuziv a unei pozitii dominante detinute de catre unul sau mai multi agenti economici pe piata romaneasca ori pe o parte substantiala a acesteia, prin recurgerea la fapte anticoncurentiale, care au ca obiect sau pot avea ca efect afectarea activitatii economice ori prejudicierea consumatorilor. Asemenea practici abuzive pot consta, in special, in:impunerea, in mod direct sau indirect, a preturilor de vanzare sau de cumparare,a tarifelor ori a altor clauze contractuale inechitabile si refuzul de a trata cu anumiti furnizori sau beneficiari;limitarea productiei,distributiei sau dezvoltarii tehnologice in dezavantajul utilizatorilor ori consumatorilor; aplicarea, in privinta partenerilor comerciali,a unor conditii inegale la prestatii echivalente, provocand in acest fel, unora dintre ei, un dezavantaj in pozitia concurentiala;conditionarea incheierii unor contracte de acceptare,de catre parteneri, a unor clauze stipuland prestatii suplimentare care,nici prin natura lor si nici conform uzantelor comerciale, nu au legatura cu obiectul acestor contracte;practicarea unor preturi excesive sau practicarea unor preturi de ruinare, in scopul inlaturarii concurentilor,sau vanzarea la export sub costul de productie,cu acoperirea diferentelor prin impunerea unor preturi majorate consumatorilor interni; exploatarea starii de dependenta in carese gaseste un alt agent economic fata de un asemenea agent sau agenti economici si care nu dispune de o solutie alternativa in conditii echivalente, precum si ruperea relatiilor contractuale pentru singurul motiv ca partenerul refuza sase supuna unor conditii comerciale nejustificate. In aceste conditii s-ar impune ca factorii de decizie sa ia masurisanctiunea fiin 10% din cifra de afaceri a celor in culpa.
 • 0 (0 voturi)    
  e clar, urmeaza o scumpire! (Joi, 21 septembrie 2006, 13:01)

  diesel-power [anonim]

  ca de obicei va urma o scumpire a pretului carburantilor!
 • 0 (0 voturi)    
  aparenta incostienta=lipsa de responsabilitate (Joi, 21 septembrie 2006, 13:30)

  toledo [anonim]

  Ce straniu ca nimeni nu are vreo respopnsabilitate cuantificata legata de contractul de privatizare a zacamintelor de gaz si petrol, in conditiile in care Nigeria, Algeria sau alte tari bananiere au vandut orice mai putin resursele subsolului din care isi duc asi existenta. Daca politicieni au fost incostienti (PSD-ul), ce au facut SRI-ul, SIE, inclusiv DIA, ca doar este vorba de resursele energetice ce nu apartin unor lichele de politicieni ci poporului astuia nenorocit
 • 0 (0 voturi)    
  O reactie normala: boicotati Petrom si OMV (Joi, 21 septembrie 2006, 13:30)

  cristi [anonim]

  Petrom face acum cu gazul asa cum a facut anul trecut cu carburantii. Austriecii profita de cvasi-monopolul luat pe cativa bani si cateva spagi si ne spun o poveste induiosatoare despre cat de ieftin este gazul lor comparativ cu cel rusesc, de parca ar avea vreo relevanta.
  De acord, e o incurcatura teribila in piata gazelor, sunt o multime de interese politice si de aranjamente si mai mici si mai mari care se fac pe toate verigile lantului, dar - iarasi - ce relelvanta are asta ? Vor sa spuna cei de la Petrom ca sunt tepuiti de distribuitori? Desigur, ei nu dau tepe! Nu produc mai mult decat declara si factureaza! Nu "ascund" titeiul in noroiul din bazinele de depozitare! Sa -i provoace pe distribuitori la o discutie deschisa despre tepe: discutati cu tepele pe masa, domnilor !
  Anul trecut, dupa ce l-am auzit pe seful OMV motivand cresterea pretului la carburanti prin faptul ca daca nu ar proceda asa i-ar jena pe concurenti, mi s-a facut greata de atat ipocrizie si am hotarat sa nu mai cumpar benzina de la staiile OMV si Petrom. Am un motiv in plus sa boicotez in continuare cele doua retele de benzinarii, ceea ce va urez si dvs.
 • 0 (0 voturi)    
  momentul adevarului (Miercuri, 15 noiembrie 2006, 21:52)

  florin o [anonim]

  faptul ca privatizarea petrom este pusa acum in discutie ,va aduce in viitorul apropiat si o sedimentare a increderii in clasa politica actuala :
  psd a incheiat acest contract , prin urmare nu cred ca viitorul acestui partid va depasi ziua in care se va decide soarta contractului ( reziliere ...etc)
  pd si pnl nu poate spune vreodata ca a facut ceva pentru a rectifica si modifica prevederiile contractuale ( prin urmare nu ai cum sa nu i crezi complici ...dupa 2 ani de tergiversari)
  ramine: vadim - prm-( care a fost impotriva semnarii contractului in aceasta forma )
  si becali !

  prin urmare iata cum un contract ( de privatizare a companiei petrom) va face "curatenie" in clasa politica actuala .( cu voia sau fara voia acestora)

  cum sa nu ai , in aceste zile , (un dram de) incredere ( macar ) in vadim si becali ....
  cum sa ai incredere in ( posibili) hoti ,care au furat cu acte in regula ,cam ..10 miliarde euro

  si uite cum , psd si alianta nu fac altceva decit sa ne "roage" sa l votam pe vadim sau becali ! ( cu 2-3 saptamini in urma nici prin gind nu mi trecea ca voi dori cindva sa l vad pe vadim in locul lui basescu...)

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by