Comitetul pentru Afaceri Externe din Parlamentul European a amanat votul rapoartelor privind Romania si Bulgaria pana la reuniunea sa din 21-23 noiembrie, desi initial se vorbea de sesiunea din octombrie, se arata intr-un comunicat al PE.

In aceste conditii cele doua rapoarte vor fi votate abia in sesiunea din decembrie. Secretarul de stat in Ministerul Integrarii, Adrian Ciocanea a explicat pentru HotNews.ro ca aceasta este o procedura normala, pentru ca Tratatul de aderare nu a fost ratificat de toate tarile UE.

“Rapoartele privind Romania si Bulgaria au fost discutate ieri, dar pentru ca procesul de ratificare nu este complet si pentru a respecta procedurile, votul se amana pana in decembrie cand se valideaza si procesul de ratificare”, a explicat Adrian Ciocanea.

El a mai precizat ca, in plus, se asteapta raportul din 11 octombrie, prezentat de raportorul european pentru Romania, Pierre Moscovici.

In acest moment, Tratatul Romaniei de aderare mai trebuie ratificat de patru state: Franta, Germania, Belgia si Danemarca.

Si reprezentantii Parlamentului European au declarat pentru HotNews.ro ca amanarea nu are la baza motive politice, ci doar tehnice.

"Initial, Romania si Bulgaria fusesera pe agenda de lucru a AFET la 4 si 5 octombrie, cu un vot in mini-sesiunea plenara din 11 octombrie, la Bruxelles. Conform AFET, amanarea nu are la baza nici un fel de motive politice, ci pur tehnice, avand in vedere ca oricum decizia finala va fi luata de Consiliu in decembrie, ca atare nu are rost sa se grabeasca.

Modificarea nu poate influenta in nici un fel aderarea", se arata in raspunsul primit din partea reprezentantilor Parlamentului European.