Admitere doctorat 2006/2007, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucuresti

Conform programei de desfasurare a examenului afisata la avizierul facultatii de Istorie (Universitatea din Bucuresti), admiterea la doctorat urma sa cuprinda o proba eliminatorie de sustinere a proiectului de cercetare stiintifica, urmat de un alt examen dupa inmatricularea doctoranzilor (eveniment ce urma sa aiba loc pe data de 1 octombrie!) din bibliografia de specialitate afisata pentru

repartizarea burselor. Numarul mare al candidatilor (dintre care 21 aspirau sa fie inscrisi pe locurile subventionate) inscrisi si precum si numarul mic al locurilor subventionate de la buget (doar 7) necesitau schimbarea tipului de examinare, in conditiile in care in anii anteriori locurile subventionate de la buget erau mai numeroase, iar candidatii mai putini.

Repartizarea doctoranzilor in functie de proiectul de cercetare, indiferent de epoca si domeniu ales de candidat lasa loc subiectivismului, transformand practic proiectele in “bune” si “rele”, sau, mai degraba, “interesante” si “neinteresante”.

In aceste conditii, dupa sustinerea proiectului de cercetare (care s-a desfasurat pe parcursul a doua zile, fara ca acest lucru sa fi fost mentionat sau anuntat - pe fisa de inscriere exista o rubrica in care secretariatul cerea candidatilor nr.

de telefon si adresa de e-mail, care ar fi facut posibila comunicarea -, in conditiile in care o parte dintre cei inscrisi veneau din provincie), comisia (din care faceau parte cu caracter permanent prof. univ. dr. Zoe Petre, prof. univ. dr. Mihai Retegan si actualul decan al Facultatii de Istorie, prof. univ. dr.

Vlad Nistor) a decis ca departajarile sa se faca pe baza examenului scris, care a fost stabilit pentru data de 25 septembrie 2006, la ora 9.00, urmand ca acest lucru precum si potentialele schimbari sa fie afisate oficial, precum si lista cu rezultatele preliminare in urma sustinerii proiectului, cei respinsi nemaifiind admisi pentru examenul scris. Secretariatul facultatii nu a afisat nimic din cele mentionate.

In data de 25 septembrie comisia reunita le-a comunicat candidatilor lista cu cele 7 persoane admise pe locurile de la buget, stabilita in urma sustinerii proiectului, fara a se mai face vreo departajare obiectiva pe baza examenului scris.

Sesiunea admiterii la doctorat din anul 2006 a stat sub semnul ambiguitatii de la inceput pana la sfarsit, candidatii au aflat pe parcurs si lacunar, in gerneral pe cale orala, ce etape urmau sa fie parcurse, criteriile de selectie nefiind clar precizate. Exista si alte aspecte care atrag atentia pe de alta parte.

Desi conducatorul doctoratului este teoretic desemnat in cadrul Scolii Doctorale abia in anii terminali, candidatilor li s-a cerut sa scrie pe dosare numele celor ce urmeaza sa ii indrume, ceea ce a dus la marginalizarea, din pacate evidenta, a anumitor proiecte si favorizarea acceptarii altora.

Lista cu rezultatele a putut fi citita la avizierul facultatii pe o foaie cu caracter volant, care a disparut la scurt timp dupa expunerea sa, nemaifiind disponibila in data de de 26 septembrie.

Taxa anuala pentru cei care vor sa ramana in cadrul Scolii Doctorale in regim nesubventionat de stat este de 500 euro. In acest sistem se pot incadra toti cei admisi dupa sustinerea proiectului si care aspirau la un loc subventionat, pe langa numarul mare de candidati ce au optat inca de la inceput pentru aceasta forma.

Imi cer scuze, dar as dori sa imi pastrez anonimatul, cu atat mai mult cu cat exista nemultumiri din partea tuturor candidatilor respinsi, pe care am incercat sa le exprim.