Nemtii si canadienii sunt cei mai putin spionati cetateni, in timp ce britanicii sunt supravegheati non stop si prin cele mai sofisticate mijloace de catre guvernul de la Londra.

Aceasta este concluzia la care a ajuns organizatia neguvernamentala Privacy International, specializata in monitorizarea respectarii drepturilor cetatenesti, cu precadere a dreptului la intimitate.

Intr-un clasament incluzand 36 de tari, printre care si cele 25 de state membre ale Uniunii Europene, realizat in functie de o serie de indicatori ce definesc o societate libera, Marea Britanie face parte din grupul celor ce-si supravegheaza indeaproape cetatenii si manifesta o anumita flexibilitate in ceea ce priveste respectarea stricta a drepturilor fundamentale.

In echipa cu Marea Britanie mai „joaca” Singapore, China, Malaezia si Rusia. Cetatenii acestor state sunt supravegheati prin mijloace audio si video, iar dreptul lor la intimitate este grav incalcat.

In esalonul doi, cel al statelor caracterizate de supravegherea pe scara larga a cetatenilor, figureaza Statele Unite ale Americii, Israel, Noua Zeelanda si Australia. Acestea sunt urmate de tari din Uniunea Europeana la care nu te-ai astepta sa intercepteze convorbirile telefonice si sa dezvolte un sistem strict de monitorizare a indivizilor.

Este vorba despre Suedia, Olanda, Slovenia, Spania, Lituania, Slovacia, Irlanda si Republica Ceha.

Desi nu figureaza in primele doua grupe, Grecia, Ungaria si Polonia fac parte si ele dintre tarile in care interceptarea convorbirilor telefonice este la ordinea zilei.

Integral in EurActiv.ro