Legislativul bulgar a aprobat vineri, la prima citire, doua proiecte de lege privind alegerea primilor reprezentanti ai Bulgariei in Parlamentul European.

Marul discordiei, insa, este dreptul de a vot al bulgarilor care traiesc in strainatate, in special cei din Turcia, intrucat acestia ar putea decide rezultatul votului, ceea ce nu este de dorit, potrivit opozitiei de dreapta si nationalistilor bulgari. In opinia acestora, cetatenii bulgari care traiesc in Turcia ar putea fi "calul troian" catre Parlamentul European.

Initiativa apartinand fostului premier, Simeon Saxe-Coburg, nu prevedea dreptul etnicilor bulgari din strainatate de a vota la alegerile pentru Parlamentul European, ci doar a cetatenilor bulgari care au fost in tara in ultimele trei luni.

Saptamana trecuta, coalitia de guvernare a Bulgariei a hotarat ca primele alegeri europarlamentare sa aiba loc inainte de mijlocul lui mai 2007. Premierul socialist Sergey Stanishev, fostul prim ministru Simeon Saxe-Coburg si liderul partidului minoritatii turce, Ahmed Dogan, au decis ca fiecare partid sa aiba propriul buletin de vot.

Proiectul de lege prevede si dreptul candidatilor independenti sa participe la alegeri la fel ca si reprezentantii partidelor politice.

In prezent Bulgaria are 18, iar Romania 35 de euroobservatori in Parlamentul European, fara drept de vot.

Romania si-a stabilit deja primii europarlamentari care vor reprezenta tara in Parlamentul European din 1 ianuarie pana pana in luna mai 2007, cand ar trebui sa aiba loc alegeri organizate. Legea Romaniei privind alegerea in Parlamentul European este inca in discutie, urmand a se vota saptamana viitoare in parlament.