Vicepresedintele Automobile Dacia Renault, Constantin Stroe, a scapat porumbelul si a declarat in cadrul unei conferinte de presa sustinuta impreuna cu APIA ca vanzarile la Logan au scazut la jumatate in ianuarie fata de aceeasi perioada a anului 2005 din cauza nesigurantei pe care a generat-o taxa pentru prima inmatriculare.

Adica tocmai taxa impusa de autoritati pentru a-i avantaja pe producatorii autohtoni de automobile si pe importatorii de automobile noi i-a dezavantajat clar pe acestia.

Declaratia bomba l-a dat peste cap pe presedintele APIA care se pregatea sa anunte triumfator cresteri semnificative ale vanzarilor de automobile noi.

Dandu-si seama de gafa facuta, Radu Stroe a incercat sa dreaga situatia sustinand in mod neconvingator ca, in realitate, vanzarile de Logan au scazut doar in cazul persoanelor fizice, dar ca exporturile au crescut semnificativ.

Vladescu inmoaie tonul

Ministru Finantelor, Sebastian Vladescu, unul din cei mai mari si mai categorici sustinatori ai acestei taxe, a inmuiat tonul intr-o conferinta tinuta ieri recunoscand ca s-ar putea chiar renunta la taxa.

"Discutiile cu reprezentantii Comisiei Europene (CE) vor mai dura doua-trei luni si vizeaza pentru moment principiile acestei taxe, care de altfel erau cunoscute inca din luna iulie. Exista discutii si privind valoarea reziduala pentru diferite autovehicule", a declarat Vladescu.

Vladescu a continuat sa sustina ca taxa nu este o masura de protejare a producatorilor interni de automobile si a importatorilor de automobile noi ci doar un mijloc de a tine sub control poluarea.

Comisia europeana cere clar renuntarea la taxa

Declaratia survine la doua zile dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca nu vrea micsorarea taxei de prima inmatriculare, ci eliminarea ei completa. Este declaratia pentru HotNews.ro a unei surse de la varful Comisiei Europene, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

O alta sursa, de data aceasta din Ministerul Finantelor, sustine ca autoritatile romane sunt constiente de faptul ca prevederile din Codul Fiscal incalca legislatia comunitara.

A dovedit-o si Sebastian Bodu, unul dintre criticii taxei, demis de Tariceanu din functia de sef al Fiscului dupa o critica deschisa pe aceasta tema.

Conform sursei amintite, Comisia Europeana se pregateste se demareze procedurile impotriva Romaniei pe aceasta tema, in ciuda asigurarilor date de Guvern, care sustine ca taxa este una conforma cu legislatia comunitara.