Analistii pietei de capital pun scaderea din sectorul financiar atat pe seama cresterilor sustinute, care au apreciat indicele BET - FI cu 8,5% saptamana trecuta, dar si pe incertitudinile din plan politic.

"In piata s-a manifestat o retragere mai accentuata a cumparatorilor in special in a doua parte a sedintei, odata cu aparitia informatiilor din plan politic, referitoare la o posibila restructurare a guvernului.

Investitorii nu au revenit la cumparare pana la final, astfel ca valoarea totala a schimburilor, pe toate pietele, a fost de numai noua milioane de euro", explica Adrian Barbulescu, trader la Prime Transaction.

Schimburile cu actiuni SIF au asigurat peste 50% din piata

Tranzactiile cu actiuni SIF au insumat, ieri, peste 15 milioane de lei, reprezentand aproximativ 55% din rulajul bursier.

Cel mai tranzactionat a fost SIF Oltenia (SIF 5), cu un total de 5,25 milioane de lei. Ultimul pret de tranzactionare pentru actiunile SIF 5 a fost, ieri, de 3,1200 lei/actiune, in scadere cu 3,11% fata de sesiunea precedenta.

Cea mai mare depreciere a fost resimtita de cotatia titlurilor SIF Moldova (SIF 2) si SIF Muntenia (SIF 4), care au pierdut, fiecare, 3,87%. Astfel, actiunile SIF 2 au inchis la cursul de 2,7300 lei/titlu, iar cele ale SIF 4 - la 1,7400 lei/titlu.

"In ultimele doua zile din saptamana anterioara, cresterile din sectorul SIF-urilor au fost asigurate de intrarea unui grup restrans de cumparatori", este de parere Adrian Barbulescu.

Cotatia actiunilor BRD s-a depreciat cu 1,36%

In sectorul bancar, titlurile a doi dintre emitenti (BRD - Groupe Societe Generale si Banca Transilvania) au avut parte de o evolutie negativa. Astfel, actiunile BRD au inchis la cursul de 21,8000 lei/titlu, in scadere cu 1,36% fata de sesiunea precedenta.

"Pana la jumatatea sedintei, actiunile BRD s-au situat pe un trend ascendent, atingand un maximum de 22,0000 lei/titlu.

Ca si in cazul SIF-urilor, cumparatorii s-au retras si de pe aceste titluri pana la finalul sedintei", explica traderul Prime Transaction.

Actiunile TLV s-au ieftinit cu aproape un punct procentual, si au inchis sedinta la pretul de 1,0800 lei/titlu, in timp ce actiunile Bancii Comerciale Carpatica Sibiu (BCC) au inregistrat o crestere de 1,63%, pana la cotatia de 0,6250 lei/titlu.

Banca Transilvania a obtinut, ieri, cel mai mare volum tranzactionat (2,7 milioane de actiuni rulate).