Cresterea accelerata a leului de la inceputul acestui an ii lasa fara obiectul muncii pe multi mici intreprinzatori si determina schimbari majore in exporturile romanesti, informeaza Reuters, citat de Turkish Daily News.

Potrivit sursei citate, moneda romaneasca a sporit anul acesta cu 7% in fata euro, dupa o crestere de 10% in 2006, ceea ce ii expune la pierderi substantiale pe sute de exportatori locali.

Reuters scrie ca mare parte productia romaneasca se bazeaza in continuare pe tehnologii depasite si este concentrata pe bunuri de baza precum textilele, ieftin de produs, dar sensibile la evolutia preturilor.

In acest sens, este citat Mihai Ionescu de la Asociatia Nationala Exportatorilor si Importatorilor din Romania, potrivit caruia “cateva sute de exportatori vor finalize procedurile de faliment pana in decembrie... Impactul este mult mai grav. Exportatorii pierd 25 de milioane de euro pe luna de fiecare data cand leul mai castiga 1%” in fata monedei unice.

Sursa aminteste ca BNR a evitat sa se amestece in sensul slabirii monedei nationale, deoarece moneda puternica mentine la un nivel scazut rata inflatiei. In mod official, banca centrala nu a mai intervenit pe piata din 2005, cand a cumparat euro pentru a mentine leul la un nivel scazut.

Neoficial, noteaza Reuters, unii analisti spun ca BNR ar fi intrat “sub acoperire” pe piata la inceputul acestei luni, cand leul a atins rate record in fata euro - lucru dezmintit de Banca.

Romania are nevoie majora de exporturi pentru a contrabalansa importurile in crestere si pentru a stavili deficitul de cont curent. Potrivit unor economisti citati de Reuters, deficitul ar putea trimite leul puternic in jos daca s-ar secatui investitiile straine in Romania sau daca pietele internationale se itnorc impotriva economiilor in plina dezvoltare.

Sursa aminteste, totodata, ca majoritatea bunurilor de export ale Romaniei sunt produse de companii straine sau sunt adresate unor contractori straini cu acces la tehnologii mai bune.

Romania este cunoscuta pentru fabricile sale de textile si produse de piele, ce acopera un sfert din exporturile inregistrate anul trecut. Dar concurenta venita din partea producatorilor asiatici au dus la o scadere a exporturilor de textile cu 2% in 2006 si ar urma sa scada si mai mult in 2007, pe cand vanzarile de masini si echipamente electrice au crescut cu 33%.