Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a sanctionat compania RCS&RDS cu amenda contraventionala de 100.000 lei, deoarece nu a respectat decizia autoritatii ca pana la data de 30 august sa publice in mod complet, inclusiv pe pagina sa de internet, numarul si adresele tuturor comutatoarelor unde se poate realiza interconectarea cu reteaua publica de telefonie pe care o opereaza.

RCS&RDS este obligata ca pana pe 7 septembrie sa ia toate masurile necesare in vederea publicarii, inclusiv pe pagina sa de internet, a informatiilor mentionate. Tot in luna august, compania a mai primit trei amenzi administrative.

Potrivit unui comunicat de presa al autoritatii, doua amenzi, de 1500 lei si respectiv 3000 lei pe zi de intarziere, au fost acordate pentru netransmiterea informatiilor solicitate pentru strategiile si analizele de piata efectuate de ANRCTI.

Este vorba despre dezvoltarea documentului "Strategia de reglementare a sectorului comunicatiilor electronice din Romania pana in 2010" si despre analiza Pietei 9 din Recomandarea Comisiei Europene 2003/311/CE privind pietele relevante ale produselor si serviciilor din sectorul comunicatiilor electronice susceptibile de a fi reglementate ex ante in conformitate cu Directiva 2002/21/CE.

Compania a mai primit o amenda administrative de 1000 lei pe zi de intaziere pentru netransmiterea informatiilor solicitate pentru analiza Pietei 18 din Recomandarea Comisiei Europene 2003/311/CE in luna martie 2007.

"ANRCTI monitorizeaza cu foarte mare atentie ceea ce se intampla pe piata comunicatiilor electronice si nu vom ezita sa facem uz de toate instrumentele oferite de legislatia in vigoare pentru ca lucrurile sa functioneze conform principiilor unei piete concurentiale. In cazul unor incalcari grave si repetate, daca furnizorul in cauza nu s-a conformat masurilor dispuse, conform prevederilor art.

59 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2002, ANRCTI poate chiar suspenda sau retrage furnizorului in cauza dreptul de a mai furniza retele sau servicii de comunicatii electronice pe baza autorizatiei generale", a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.

Autoritatea a solicitat companiei transmiterea, pana la data de 5 septembrie 2007, a informatiilor si documentelor care sa arate modul de indeplinire a obligatiei de negociere in ceea ce priveste cererile de interconectare primite pana la data de 20 iunie 2007.

Potrvit Deciziei presedintelui ANRCTI nr. 2849/2007, care a fost comunicata RCS & RDS la data de 8 august 2007, furnizorul a fost obligat ca in termen de trei zile sa publice pe pagina sa de internet anumite informatii referitoare la punctele sale de acces, precum si tarifele tuturor serviciilor si facilitatilor asociate interconectarii.

Termenul maxim de negociere in vederea incheierii unui acord de interconectare este de doua luni de la data primirii de catre RCS & RDS a unei cereri in acest sens, iar, in ceea ce priveste implementarea acordurilor de interconectare, termenul maxim este de trei luni de la data incheierii acestora.

In ceea ce priveste cererile de interconectare transmise RCS & RDS pana la data de 20 iunie 2007 inclusiv, termenul maxim de negociere a fost de 15 zile de la data comunicarii deciziei.