Depunerea motiunii a fost amanata pana dupa consultarile cu PNL si PD, in vederea formarii unui guvern din care PSD sa faca parte, considera Evz. Ion Iliescu a cerut ieri explicit ca PSD sa nu depuna o motiune de cenzura impotriva guvernului Tariceanu, afirma Cotidianul. Gandul noteaza ca Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Adrian Nastase si Vasile Puscas au fost de aceeasi parere cu Iliescu. Romania libera scrie ca social democratii ar fi dezbatut pe langa tema motiunii si posibilitatea demiterii lui Mircea Geoana.

"Depunerea motiunii a fost amanata pana dupa consultarile cu PNL si PD, in vederea formarii unui guvern din care PSD sa faca parte.

PSD si-a schimbat decizia privind depunerea motiunii de cenzura. In urma discutiilor desfasurate ieri in cadrul grupurilor parlamentare ale social-democratilor, s-a stabilit ca decizia sa fie luata abia dupa negocieri cu celelalte partide, inclusiv cu Traian Basescu.

Daca negocierile cu liberalii vor da roade si PNL va accepta sa primeasca PSD in guvern, nu se va mai depune motiunea. Daca se va ajunge la o intelegere cu PD si Traian Basescu pentru formarea unui guvern comun, atunci motiunea va fi depusa pentru debarcarea lui Tariceanu.

Daca nego-cierile vor esua total, PSD va depune motiunea si va vedea ce va iesi. Nu anticipate insa. Daca vor avea semnale ca motiunea va esua, PSD va folosi aceasta miscare pentru a-si demonstra statutul de partid de opozitie.

Decizia a fost schimbata in urma opozitiei facute de Ion Iliescu si fidelii sai, dar si a parlamentarilor care nu au vazut cu ochi buni motiunea deoarce risca sa conduca la alegeri anticipate.

Hrebenciuc vrea guvern cu PNL

Inca de la inceputul sedintei, Mircea Geoana se astepta la un val de intrebari referitoare la ce se intampla dupa. Viorel Hrebenciuc i-a dat o mana de ajutor si a calmat spiritele.

„Nu vreau sa ma ascund pentru ca si asa sunt acuzat ca am intelegeri cu liberalii. Eu cred ca e bine sa facem un guvern cu PNL”, a spus Hrebenciuc. El a propus o intelegere pe sase ani cu liberalii. In viziunea lui Hrebenciuc, acordul ar urma sa cuprinda doua etape.

Prima ar fi un cabinet Tariceanu III format din PNL, UDMR si PSD. Iar dupa alegerile parlamentare care vor fi amanate pana in martie 2009, PSD si PNL vor forma un alt guvern cu premier de la PSD.

Hrebenciuc a pledat totusi pentru mentinerea deciziei de a depune motiunea deoarece este un instrument de „presiune”. Liderul deputatilor PSD nu a dat nicio garantie ca liberalii vor accepta, dar s-a pronuntat ferm ca la negocierile cu ei „sa se ceara ministere”, scrie Evz.

"PSD are din nou doua tabere: pentru si contra motiunii. Altfel spus, tabara Geoana si tabara Iliescu. Ieri, la prinz, cele doua curente de opinie s-au ciocnit in sedinta Biroului Permanent National.

Fara rezultat. Mircea Geoana si-a sustinut opinia ca PSD trebuie sa mearga inainte cu decizia luata deja de un for inalt de conducere a partidului de a depune motiunea de cenzura.

De partea cealalta, Ion Iliescu a sustinut ca ar fi o greseala daca s-ar incerca darimarea Guvernului. Presedintele de onoare a propus, potrivit unor surse din PSD, ca in loc de motiunea de cenzura sa se inainteze o motiune simpla, care insa nu are aproape nici un efect.

In nici un caz nu se poate darima Guvernul, spune Iliescu, care este de parere ca din acest moment mingea intra in terenul lui Traian Basescu, ce nu va propune sub nici o forma un guvern al PSD.

Aceleasi surse din PSD au precizat ca Ion Iliescu si-ar fi declarat teama de revenire in pozitii-cheie dintr-un viitor guvern, cum ar fi Justitia, a unor apropiati ai presedintelui Basescu. Reamintim ca Ion Iliescu este inculpat in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990", noteaza Cotidianul.

"Montati de Ion Iliescu, mai multi senatori si deputati PSD au intrat, ieri, la intalnirea conducerii partidului cu grupurile parlamentare, cu gandul de a-i spune lui Mircea Geoana ca nu vor sa fie „tampiti”.

Lor li s-au alaturat si greii partidului, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea si Adrian Nastase, dar si Vasile Puscas, singurul reprezentant al Grupului de la Cluj. Toti au insistat ca nu este bine ca partidul sa depuna motiunea de cenzura, cel putin nu acum.

Mitrea a spus clar ca „motiunea este o tampenie”, ca „intrarea la guvernare este o idee proasta”, ca „PSD trebuie sa ramana in opozitie” si ca interesul partidului este sa pastreze alegerile la termen, pentru ca pana atunci sa poata creste.

Surprinzatoare a fost pozitia lui Vasile Puscas, reprezentant al Grupului de la Cluj, care a impus, la reuniunea de la Bran, motiunea de cenzura: „Nu e bine sa depunem acum motiunea. S-o amanam pana la buget, cand PSD poate sa pice proiectul, ceea ce ar echivala cu o motiune de cenzura”.

Pozitia exprimata de Puscas vine sa confirme speculatiile potrivit carora Grupul de la Cluj, aflat de cateva luni intr-un razboi rece cu presedintele partidului, i-ar fi dat lui Mircea Geoana un cartof fierbinte in brate, cu scopul de a-l pune in ofsaid si de a-l discredita printre gruparile din PSD", scrie Gandul.

"Social-democratii au petrecut ieri din nou o zi intreaga in sedinte dezbatand aprins inca o data posibilitatea intrarii la guvernare, dar si posibilitatea demiterii lui Mircea Geoana intr-un congres extraordinar.

Presedintele PSD, amenintat cu debarcarea chiar de unii dintre propriii sai colegi, le-a cerut, ieri, pesedistilor sa renunte la razmerita pusa la cale in grupurile parlamentare care se opun motiunii de cenzura. Insa, in timp ce Geoana facea apel la pace, in sedinta comuna a grupurilor parlamentare adversarii sai isi pregateau pumnalele.

Cu o seara inainte Victor Ponta anunta intr-o emisiune televizata ca, in cazul in care motiunea de cenzura va esua, Mircea Geoana trebuie sa-si dea demisia din functia de presedinte. "Daca nu reusim sa impunem motiunea de cenzura inseamna ca avem o problema la nivelul conducerii partidului", a spus Ponta.

Acesta este de altfel proaspat aspirant la scaunul lui Geoana, el intrand in campanie electorala inca de vineri cand, la Mamaia, in cadrul scolii de Vara, s-a pozitionat public impotriva sefului partidului", noteaza Romania libera.