Trebuie tinut cont si de celelalte considerente legate de renuntarea la serviciu, intrucit acesta nu se reduce doar la salariu. Adica este vorba despre plata asigurarilor de sanatate atit pentru persoana in cauza, cit si pentru familie (in situatia in care nu lucreaza nici un membru al familiei), precum si despre asigurarea pensiei.

Pentru a renunta la serviciu in favoarea investitiilor la bursa, trebuie ca investitorul sa faca un calcul simplu. Se porneste de la valoarea curenta a portofoliului si se aplica un randament anual posibil de a fi obtinut pe piata de capital. Acest randament ar trebui sa fie unul real (adica peste rata inflatiei, pentru a nu eroda valoarea portofoliului).

Pentru prudenta, din suma rezultata ar trebui scazut un anumit procent pentru a compensa eventuala nerealizare a randamentului vizat, dar si pentru a asigura o crestere reala a portofoliului in timp. Suma astfel ramasa se imparte la 12 si apoi se evalueaza daca acest venit lunar este suficient.

Spre exemplu, la un portofoliu curent de 100.000 de euro si la o estimare privind obtinerea unui randament real anual de 25% la bursa rezulta un venit de 25.000 de euro. Se recomanda ca pentru consum sa se foloseasca jumatate din aceasta suma, iar restul banilor sa fie pastrati pentru cresterea valorii portofoliului.

Rezulta deci ca putem cheltui anual 12.500 de euro, adica in jur de 1.000 de euro pe luna.

Cei 100.000 de euro aduc un venit bun daca sint si bine investiti. Calitatea unui portofoliu depinde de trei parametri: lichiditate, randament si nivel de risc.

In mod ideal, un portofoliu financiar ar trebui sa aiba o lichiditate maxima (orice activ sa poata fi transformat in orice moment in bani cash), un randament cit mai mare in raport cu rata inflatiei si un nivel de risc minim.

Astfel, pentru cei care doresc sa-si asume un risc cit mai mic, analistii pietei de capital recomanda actiunile Societatilor de Investitii Financiare. Sfatul brokerilor este de a investi banii in toate cele cinci SIF-uri chiar in parti egale decit sa se mizeze pe actiunile uneia singure.

„Pentru cei care vor sa riste putin recomand ca 50% din bani sa fie orientati spre actiunile SIF-urilor, 25% spre companiile din sectorul serviciilor, iar restul de 25% spre fabricile de medicamente“, sustine Iulian Panait, presedintele KTD Invest.

Alte oportunitati de a creste randamentul celor 100.000 de euro le reprezinta si Ofertele Publice Initiale (IPO), care vor avea loc in viitorii ani. Se recomanda citirea prospectului de oferta inainte de a se investi. Nici investitia in actiunile Fondului Proprietatea nu este de neglijat.

Integral in Cotidianul