Coreea de Nord a acceptat, miercuri, un calendar pentru dezafectarea instalatiilor sale nucleare, pe baza unei intelegeri semnate cu Statele Unite, Rusia, Coreea de Sud, China si Japonia, relateaza AFP. Astfel, oficialii de la Phenian s-au angajat sa isi inchida complexul nuclear de la Youngbyon pana la 31 decembrie 2007.

Un oficial de la Beijing a declarat ca datorita acestei intelegeri Statele Unite vor prelua conducerea monitorizarii inchiderii capacitatilor nucleare din Coreea de Nord. El a adaugat ca un document cu etapele procesului de denuclearizare, adoptat in urma unei noi sesiuni de negocieri desfasurate la Beijing, va fi publicat in curand.

Phenian a acceptat sa inchida reactorul experimental de 5 MW de la Youngbyon, impreuna cu toate facilitatile nucleare din cadrul complexului cel mai tarziu la 31 decembrie 2007.

Acesta intelegere s-a semnat dupa ce saptamana trecuta a avut loc o intalnire similara la Beijing, iar acum o luna a existat un acord verbal intre negociatorul sef al nord-coreenilor, Kim Kye Gwan, si negociatorul sef american, Cristopher Hill.