Comertul, agricultura, industria alimentara si constructiile sunt, in continuare, ca in 2006, sectoarele economice cele mai vulnerabile la falimente, numarul total de insolvente noi urmand sa se majoreze in partea a doua a anului, la un total de 4.500, a declarat pentru Business Standard Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania.

Numarul cazurilor de insolventa deschise in primul semestru dupa integrare a fost de 1.904, din care 1.189 reprezinta firme in faliment, in conditiile in care numarul procedurilor de faliment aflate inca pe rol la jumatatea acestui an era de 7.434, se arata intr-un raport publicat de Coface. Potrivit raportului, 86,5% din dosarele de insolventa aflate pe rol au fost deschise in ultimii trei ani.

Domeniile de activitate vulnerabile la falimente se mentin, comparativ cu anii precedenti. In domeniul comertului cu ridicata si distributiei s-a inregistrat cel mai mare numar de falimente din Romania, in primul semes- tru din 2007, cu o pondere de 22,85% din totalul falimentelor.

Numarul de falimente din sectorul comertului cu ridicata si distributie a crescut cu 4,5% in primele sase luni ale acestui an fata de sfarsitul lui 2006, pana la 1.699 de cazuri.

Cresteri semnificative ale numarului de falimente s-au inregistrat si in sectorul constructiilor, care a inregistrat o crestere cu 1,95% fata de sfarsitul anului trecut, pana la un numar de 561 de cazuri, si in transporturi, unde cresterea a fost de 1,34%, pana 367 de cazuri.

Pe locul al doilea in clasamentul falimentelor s-a situat, in prima jumatate a acestui an, sectorul comertului cu amanuntul, unde s-au inregistrat 1.252 de falimente pe rol, locul al treilea fiind ocupat de industria alimentara si a bauturilor, cu 563 de cazuri. Pe locul patru s-au aflat constructiile, cu 561 de falimente nefinalizate.

Spre deosebire de acestea, sectorul agricol a inregistrat o diminuare a ponderii in totalul falimentelor, cu o scadere de aproape 6%, pana la 536 de cazuri pe rol, la jumatatea anului 2007.

Un articol de Gabriela Folcut

Integral in Business Standard