Cresterea preturilor (6,03% in septembrie) a dat peste cap planurile BNR, care lua in calcul o inflatie de maxim 5% la sfarsitul anului iar o majorare a dobanzii de politica monetara cu 0,5% sau chiar 1%, pana la 8%, este posibila. Filosofia BNR este ca dobanzile mai mari stimuleaza economia, descurajeaza consumul, deci tempereaza cresterea preturilor.

In special pentru finantarile ipotecare, dobanzile pleaca insa de la nivelurile interbancare (BUBOR), la care se adauga o prima de cateva procente, iar o ridicare a dobanzilor la lei scumpeste acest tip de imprumuturi.

Pentru creditele in euro, lucrurile sunt impartite: pe de-o parte deficitul de cont current mare lasa locul unei deprecieri in continuare a monedei nationale, cel putin pe termen scurt; pe de alta parte cresterea dobanzilor poate ajuta leul.

Una peste alta, este posibila o scumpire generalizata a finantarilor pe fondul crizei de lichiditate la nivel global si a tendintei Bancii Centrale Europene de a creste, la randul sau, dobanzile la euro.

integral in Romania Libera