Decizia guvernului de la Londra de a mentine restrictiile pentru muncitorii din Romania si Bulgaria este dezbatuta pe larg de presa internationala.

Guardian comenteaza ca aceasta hotarare a fost luata pe baza unei estimari gresite a numarului de imigranti si atrage atentia ca la numaratoare au fost inclusi si tinerii care studiaza in Marea Britanie si care au un job part-time.

Intr-un interviu acordat acestei publicatii, ambasadorul Romaniei la Londra, Raduta Matache, si-a exprimat regretul pentru decizia luata de autoritatile britanice.

Internationald Herald Tribune il citeaza pe ministrul Imigrarii, Liam Byrne, care se refera la impactul negativ al imigrantei asupra serviciilor publice. Totusi, responsabilul britanic recunoaste contributia muncitorilor straini la dezvoltarea economica a tarii.

Si agentiile internationale de presa - Reuters si France Presse - reamintesc ca muncitorii necalificati din Romania si Bulgaria vor putea sa lucreze in Marea Britanie numai in cadrul unor programe speciale, pentru agricultura sezoniera sau industria de procesare a alimentelor.

De altfel, guvernul de la Londra a limitat la 20.000 numarul muncitorilor slab calificati care vin anual din Romania si Bulgaria, aceasta decizie fiind luata dupa ce cele doua state au aderat la Uniunea Europeana. Aproximativ 600.000 de cetateni din Europa de Est au sosit in Marea Britanie din 2004 pana in prezent.

Potrivit BBC, mai mult de jumatate din locurile de munca aparute in perioada guvernarii laburiste, incepand din 1997, au fost ocupate de lucratori straini.