Fostul președinte american Donald Trump sugerează într-un interviu acordat presei britanice că prințul Harry ar putea fi expulzat din Statele Unite dacă se dovedește că a mințit în cererea sa de obținere a vizei care i-a permis să se stabilească în California, relatează Politico.

Nigel Farage este un sustinator puternic al lui Donald TrumpFoto: Jonathan Bachman / Getty Images / Profimedia

Prințul Harry a dezvăluit în cartea sa autobiografică „Spare”, publicată la începutul anului trecut, că a consumat diferite droguri și substanțe psihadelice, inclusiv cocaină, marijuana și ciuperci cu efecte stupefiante.

Persoanele care solicită viză pentru Statele Unite trebuie de regulă să dezvăluie dacă au consumat vreodată droguri, un subiect care poate duce la respingerea solicitării lor. În trecut, alte personalități publice au avut probleme cu solicitarea de viză pentru SUA după ce și-au recunoscut consumul de droguri.

Subiectul a fost reluat acum de conservatorii americani pe fondul speculațiilor că Meghan Markle, soția prințului Harry, ar putea să își anunțe sprijinul pentru președintele în exercițiu Joe Biden la alegerile prezidențiale din noiembrie. Biden și Trump au obținut oficial nominalizarea partidelor lor mai devreme în cursul lunii martie, urmând să se confrunte în ceea ce Trump speră că va fi o „revanșă” pentru înfrângerea sa la prezidențialele din 2020.

Markle, despre care presa de pe ambele maluri ale Atlanticului a scris că ar avea ambiții politice, și-a exprimat susținerea pentru Biden la anterioarele alegeri, chiar dacă nu l-a numit explicit pe candidatul democrat.

Într-un mesaj transmis cu câteva luni înaintea alegerilor de atunci, Markle îndeamnă femeile din SUA să voteze în număr cât mai mare la alegerile prezidenţiale din noiembrie, pentru a avea loc o „schimbare”. „Dacă nu mergi să votezi, atunci eşti complice. Dacă te complaci, eşti complice”, a mai transmis ea atunci în cadrul unui eveniment online iniţiat de Michelle Obama, fosta Prima Doamnă democrată de la Casa Albă.

Guvernul american, dat în judecată pentru a prezenta cererea de viză depusă de prințul Harry

The Heritage Foundation, un think tank conservator influent de la Washington, a dat în judecată luna trecută Departamentul de securitate internă (DHS) al SUA pentru a obține acces la cererea depusă de Harry și celelalte documente relevante privind dosarul său.

Think tank-ul conservator a chemat în instanță DHS după ce departamentul a refuzat anul trecut să îi pună la dispoziție documentele în baza unei solicitări de acces la informații de interes public.

Trump a fost întrebat despre viza primită de prințul Harry, care a renunțat la îndatoririle regale în ianuarie 2020 pentru a se muta cu soția sa în SUA, în cadrul unui interviu acordat politicianului britanic Nigel Farage pentru emisiunea sa găzduită de televiziunea britanică GB News.

„Va trebui să vedem dacă ei [n.r. agenții americani de imigrație] știu ceva despre droguri, iar dacă el a mințit ei vor fi obligați să ia măsurile adecvate”, a spus fostul președinte republican.

Întrebat de Farage dacă asta ar putea însemna ca prințul Harry „să nu rămână în America”, Trump a răspuns ironic:

„Oh, nu știu. Va trebui să îmi spui tu. Va trebui să îmi spui tu. Te-ai fi gândit că ei ar fi știut asta cu mult timp în urmă”.

Trump a lansat mai multe atacuri la adresa prințului Harry și a soției sale după ce aceștia s-au mutat în Statele Unite în 2020. De exemplu, într-un interviu acordat prezentatorului TV Piers Morgan în aprilie 2022, Trump a afirmat că nu este „un fan al lui Meghan”.

„Nu sunt un fan al lui Meghan, nu sunt un fan și nu am fost de la început. Cred că săracul Harry este dus de nas”, a declarat el în cadrul interviului difuzat de CBS News.