​INTERVIU

Alegeri SUA 2020. Baconschi: „Sunt pro-life, dar nu pot fi de acord cu interzicerea legală a avortului pentru că asta ne întoarce la politicile sinistre ale comunismului”

de Gabriel Bejan     HotNews.ro
Marţi, 27 octombrie 2020, 9:59 Actualitate | Alegeri SUA 2020


Trump la un miting „pro life” in Washington
Foto: MediaPunch / BACKGRID/ Profimedia
​Într-un interviu pentru Hotnews, Teodor Baconschi, fost ministru de externe și unul dintre cei mai cunoscuți intelectuali conservatori din România, explică în ce măsură mandatul lui Donald Trump la Casa Albă a influențat curentul conservator de la noi din țară.

În perspectiva alegerilor din SUA, din 3 noiembrie 2020, Hotnews publică o serie de interviuri și articole despre relațiile din ultimii ani dintre SUA și România, importanța alegerilor din Statele Unite, sistemul de vot american și alte teme de interes.

În 2016, după ce Donald Trump s-a instalat la Casa Albă, a existat o așteptare foarte mare și în rândul conservatorilor din România. ”Existau deja premizele unei revoluții conservatoare globale”, după cum scria Teodor Baconschi într-un articol din 2018, iar președintele american era văzut ca omul capabil să pornească această revoluție în toată lumea.

România a trecut în anii aceștia printr-un referendum pentru familie, care nu a fost însă validat de marea masă a populației, în ciuda susținerii primite din partea mișcărilor evanghelice de peste Ocean.

De asemenea, conspiraționiști și susținători extremiști ai lui Trump s-au inspirat din mișcările din America de tip QAnon și duc și aici și o luptă împotriva a ceea ce ei consideră că reprezintă „oculta mondială”. Chiar și când vine vorba despre cauzele apariției pandemiei de coronavirus.

În același timp, pe plan global, la inițiativa administrației Trump, s-a format o coaliție anti-avort, formată din 20 de state, dintre care Ungaria și Polonia sunt membre ale Uniunii Europene. Despre toate aceste subiecte am stat de vorbă cu intelectualul conservator și fost ministru de externe, Teodor Baconschi.


Fostul ministru de externe Teodor Baconschi

Spuneați într-un articol din 2018 că Donald Trump a câștigat alegerile din SUA pentru că „existau deja premizele unei revoluții conservatoare globale”. Puteți să detaliați și să ne spuneți la ce anume vă referiți când vorbiți despre „o revoluție conservatoare globală”?

Teodor Baconschi: Premisele existau, dar ”revoluția” se amână, nu prin dispariția combatanților, ci pentru că lipsește o filozofie politică adecvată. Principala valoare morală a conservatorismului anglo-saxon e moderația realistă, lipsită de iluzii, ostilă utopiei. Or, ce vedem pe scena globală e mai curând războiul cultural dintre două radicalisme: unul fundamentalist de dreapta (evanghelic) și unul ”liberal”, bazat pe demolarea tradiției occidentale. O ”revoluție” a început, pe străzile americane tulburate de jafuri în numele ”justiției sociale”, dar nu are nicio notă de dreapta...

Ce anume credeți că-l califica pe Donald Trump pentru a fi exponentul unei mișcări conservatoare, în condițiile în care președintele american a fost mai întâi republican, apoi democrat și din nou republican (de altfel, potrivit cărții lui Bob Woodward, „Frica”, la momentul primelor discuții cu Trump despre candidatura la președinție din partea republicanilor, 80% dintre donațiile omului de afaceri de până atunci pentru partide au fost către democrați)?

Era candidatul anti-sistem, deci puteam aștepta de la el un stil iconoclast (care s-a confirmat) și o potențare politică a ”celor uitați” – masa de americani ”învechiți” – din Rust Belt & Bible Belt– tot mai neglijați de establishment-ul metropolitan al celor două partide dominante. Un om de media, cu o carieră de marketing televizual, care a priceput de ce s-a erodat în ultimele decenii clasa de mijloc americană și a transformat promisiunea de a-i stopa declinul în capital electoral.

Într-un fel, acest pariu a fost câștigat și l-ar putea menține pe dl Trump la Casa Albă, deși domnia sa decontează ”pe persoană fizică” efectele socio-economice ale Covid-19. Fapt e că republicanii nu au mai produs un candidat ”clasic” (de tip Reagan), iar democrații au făcut uitată lunga lor conivență cu segregaționismul rasial... Poate că și ezitările doctrinare ale d-lui Trump au o scuză, dacă privim aceste transformări și noi măști partinice.

Vorbeați, de asemenea, despre o agendă conservatoare a președintelui Trump pe care s-ar afla și „o revendicare a sacralității de substanță biblică”. În mod evident, Donald Trump nu este o persoană religioasă. De ce credeți că președintele american a fost considerat (și este în continuare considerat) un apărător al valorilor creștine din Occident?

Nu e o persoană religioasă, dar nici una ostilă religiei, din motive ideologice de stânga. A înțeles că o Americă demoralizată, care se auto-flagelează pe rugurile ”corectitudinii politice”, își pierde conștiința ”destinului manifest” și iese din rolul istoric al hegemonului democratic, menit să apere civilizația libertății.

Partitura sloganului ”Make America great again” a fost sabotată de presa mainstream, care a renunțat la orice formă de onestitate, doar pentru a rostogoli mantrele anti-Trump. Am asistat la un festival delirant de partizanat isteric, numai pentru a confirma, prin execuții ritualice, natura ”demonică” a președintelui, învinuit de toate relele și căruia i se negau din principiu orice merite.

În această atmosferă irațională, creștinismul a fost revitalizat, dar exclusiv în tabăra electorală a d-lui Trump: el nu a redevenit liantul teologico-politic al unei națiuni care-și regăsește busola spirituală.

Credeți că dacă nu ar fi fost Donald Trump președinte al SUA am fi avut în România un referendum pentru schimbarea Constituției în sensul interzicerii căsătoriilor între persoanele de același sex? (Coaliția pentru familie a fost înființată înainte de 2016)

La noi, în anii post-USL, elita urbană de sub 40 de ani (și doar în orașele mari) a preluat mimetic întregul pachet al ”corectitudinii politice”, pentru că a văzut în el catalizatorul mereu sincopatei noastre sincronizări cu Occidentul. Presa mainstream din țară s-a aliniat oportunist acestui curent, afișându-și fără jenă aversiunea față de administrația Trump: iată o ”linie editorială” cel puțin deplasată, în contextul parteneriatului strategic dintre România și SUA...

Restul societății - care e fidel tradiției creștine și tradițiilor românești (cu bunele și relele acestora) – a resimțit acest activism ideologic ca pe o agresiune contra ”specificului” național: pe acest fond s-a produs o apropiere tactică între anumite medii ortodoxe și evanghelicii români, conectați la comunități americane, deci, da, aș spune că inițiativa acelui referendum a fost cumva inspirată de peste Ocean.

Respectivul exercițiu, pierdut de inițiatorii și susținătorii săi, a dislocat BOR din rolul ei ”bizantin” (de voce spirituală a statului-națiune), înstrăinând Statul de Biserica majoritară și reciproc. Iar frontul ”cruciat” s-a refragmentat. Pe scurt, confesiunile ”reunite” la referendum n-au dat naștere unei forțe politice noi.

O întrebare similară pentru Polonia. Credeți că mișcarea anti-avort a autorităților din Polonia, culminând cu recenta decizie radicală a Tribunalului Constituțional, ar fi avut aceeași forță dacă nu ar fi fost Donald Trump la Casa Albă?

Relația polono-americană s-a dezvoltat spectaculos în anii Trump, în domenii strategice precum Apărarea sau sectorul energetic. Polonia a fost oficios consacrată ca lider al ariei atlantice post-comuniste.

Sunt însă diferențe: Polonia are un conservatorism catolic, pro-occidental, pe care-l folosește atât pentru a ”conține” revizionismul Moscovei, cât și pentru a spori ponderea Varșoviei în UE. Problema României e că nu are un conservatorism 100% occidental, ci unul în care-și fac un loc periculos reflexele ”eurasianismului” dughinist.

Meritul României, în acest context cultural-ideologic intern, e că a continuat să pledeze pentru echilibrul trans-atlantic, pe axa Berlin-Washington. Iar meritul BOR e că Sf. Sinod nu a deviat spre poziții anti-UE și NATO.


Protest în Polonia împotriva deciziei Tribunalului Constituțional de interzicere a avorturilor. FOTO via Profimedia

Ce părere aveți despre coaliția anti-avort promovată de administrația Trump, semnată de 30 de guverne printre care Polonia și Ungaria? Credeți că România ar trebui să se alăture acestei inițiative?

Personal, sunt pro-life, dar nu pot fi de acord cu interzicerea legală a avortului (din motive ”demografice”) pentru că asta ne întoarce la politicile sinistre ale comunismului. Familia este o instituție fundamentală – de care depinde buna educație și viitorul oricărei națiuni – fără ca asta să justifice vreo ”coaliție” coercitivă. Sunt de acord că statul trebuie să corecteze, prin stimulente fiscale sau asistență directă, declinul demografic, adică să aplice politici pro-familie.

De partea lor, Bisericile creștine au chemarea de a-și convinge pastoral credincioșii că avortul e o crimă împotriva fătului uman, dar s-o facă în contextul unor dezbateri bioetice libere și argumentate.

În ce măsură credeți că au fost influențați conservatorii din România de deciziile și faptele președintelui Trump?

Trăim în era comunicării globale, așa că e inevitabilă influența dezbaterilor din SUA asupra României. Pe vremea lui Obama nu exista la noi un discurs asumat conservator, ci doar unul ”creștin-democrat”, inspirat de Germania, Italia și moștenirea Părinților fondatori ai UE.

Acum există o agendă conservatoare, cristalizată cu precădere în lumea intelectuală. Dar cum partidele românești (tot mai mult atrase de populism) sunt indistincte doctrinar și ostile elitei intelectuale, această agendă rămâne strict ”teoretică”.

De ce foarte mulți intelectuali conservatori s-au exprimat public și i-au luat apărarea președintelui american în exercițiu? Este vorba despre încrederea în Trump sau mai degrabă despre repulsia față de „progresism”, „stângism”, „neomarxism” etc?

Cred că a doua parte a întrebării dvs. conține răspunsul corect.

În România, ca și în multe alte locuri, există o legătură strânsă între mișcări conspiraționiste care neagă existența coronavirusului sau îl consideră un produs al ocultei mondiale și fanii lui Donald Trump. De exemplu, avem și o filială locală a mișcării QAnon (sursa). De ce credeți că foarte mulți dintre adepții/ fanii lui Trump sunt și adepți ai teoriilor conspirației legate de epidemie?

Establishment-ul american (școlit în Ivy League, conectat, bogat, urban și cosmopolit) e privit în SUA (deci, pe cale mimetică, și la noi) ca un aliat obiectiv al globalismului corporatist, omogenizant și ”malefic”. Pentru că dl Trump a denunțat adesea - caustic și caricatural - presupusa ipocrizie, dubla măsură, lăcomia și cinismul fals umanitar al acestei ”elite fără frontiere”, e normal ca ”poporul simplu” din toate țările să plebisciteze acest discurs, pentru a-și diminua anxietățile în fața unei lumi prea complexe pentru a mai fi bănuită de bune intenții...

Orice populism are o componentă anti-elitistă, fie că ne place sau nu. Pe acest teren, psihologia conspiraționistă se dezvoltă nestingherit...

Care credeți că sunt lucrurile bune pe care președintele american le-a făcut pentru curentul conservator? Dar pentru România, în general?

Mandatul d-lui Trump a delegimat abuzurile corectitudinii politice și a slăbit impactul public al agendei progresiste, fără să contribuie neapărat la coeziunea lumii occidentale: în miezul acestui ”război cultural” maniheist, e tot mai greu să menții ”centrul” unde se articulează consensul valoric al oricărei democrații funcționale.

Căci tocmai aici lucrează geniul democrației autentice: nu există învingători și învinși, ci numai cetățeni care reușesc să coabiteze civilizat, dincolo de divergențele lor filozofice sau electorale.

Cât despre România, prezența d-lui Trump și a echipei sale la Casa Albă a fost benefică: a continuat dialogul la nivel înalt, s-a extins infrastructura militară americană și aliată menită să apere, odată cu flancul estic al NATO, interesele pe termen lung ale țării noastre. Forța acestei administrații ne-a ajutat și în alte chestiuni sensibile – precum arhitectura rețelelor 5G sau modernizarea, preconizată, a energiei nucleare civile.

Cine ați dori să câștige alegerile prezidențiale americane? Trump sau Biden?

Nu vreau să intru în pielea ”românului imparțial”, din opera lui Caragiale, dar nici să mă comport ca un alegător american. Pentru mine, important e ca dialogul politic, schimburile economice și conlucrarea strategică dintre România și SUA să se dezvolte pe mai departe, spre binele statului de drept și al celor două națiuni.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9536 vizualizari

 • -8 (46 voturi)    
  Bun interviu (Marţi, 27 octombrie 2020, 10:12)

  Luk [utilizator]

  E clar pe cine ar prefera Banconschi, dar am impresia ca spera la o pozitie in diplomatie in perioada urmatoare si nu-si poate permite sa ostilizeze democratii doar pentru atata lucru.
  • +4 (6 voturi)    
   stat de drept (Marţi, 27 octombrie 2020, 23:17)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Cred ca aici pare clar cum devine treaba...

   Nu vorbim vorbe chiar daca suntem sau vrem sa fim diplomati - costa rau de tot mimarea asta si nu trebe decat sa ne uitam la frumosul caz Orban dela Hungary si la conducatorii din Polonia...

   Acum, chiar si dpdv diplomatic, privind inapoi credeti ca actualul Presedinte USA a avut un plan despre cum:".MaKe AMerica great again!"??? Imi pare ca este evident ca raspunsul este NU.I-a luat mai bine de 3-4 luni doar ca sa citeasca reglementarea NAFTA si bravos natiune ca a reusit sa semneze USMCA agreement..

   Pentru a dovedi ca altii inteleg situatiunea mai repede si mai exact va propun sa urmariti de spunea Ben Bernanke la inceput de 2019 fiind alaturi de Powell si Yellen - este drept acolo in discutie era economia. Deh, diferenta de calibru

   Scoala si practica fac diferenta - unde mai punem ca nu trebe sa fii smecher, baiat de cartier, ci doar intelept.

   Hai ca se poate! - vorba unui liberal
 • +15 (49 voturi)    
  toti vorbesc (Marţi, 27 octombrie 2020, 10:18)

  KayT [utilizator]

  de ideologii abstracte, nimeni nu se gandeste la ce inseamna concret pentru familiile care sunt fortate, prin interzicerea totala a avortului, sa traiasca trauma nasterii unui copil cu malformatii grave. Ca apoi sa treaca si prin trauma mortii, inmormantarii si asa mai departe. De parca trauma initiala nu le-ar fi de ajuns, nu, trebuie sa ii chinuim pe acesti oameni.

  Niste monstri acesti adepti ai interzicerii totale a avortului.
 • -10 (62 voturi)    
  Nu a cerut nici Trump interzicerea avortului (Marţi, 27 octombrie 2020, 10:21)

  Gryphus [utilizator]

  aici e vorba despre a decide un moment maxim cand avortul e permis iar opinia Conservatoare e ca ar trebui facut maxim inainte da acea FIINTA VIE sa aiba batai ale inimii deci pana in 2 luni

  daca o femeie e atat de iresaponsabila incat sa se culce cu cine apuca si apoi sa omoare o fiinta care creste in ea atunci trebuie sa plateasca pt asta

  e corpul ei dar si copilul din ea are corpul lui insa nu i se da niciun drept sa traiasca, el nu ar trebui sa aiba dreptul de a alege sa traiasca?
  • +8 (38 voturi)    
   un comentariu demn de evul mediu (Marţi, 27 octombrie 2020, 12:11)

   loveparade [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   despre femei "iresponsabile care se culca cu cine apuca".
   Mihai, Stefan Corvin te-ar pupa pe frunte.
   Priviti marete umbre, ai vostri stranepoti...
   • -1 (3 voturi)    
    Preferi limbajul acesta? (Marţi, 27 octombrie 2020, 22:02)

    baimarean [utilizator] i-a raspuns lui loveparade

    Din perioada domnitorului Nicolae Mavrocordat:

    “Celui ce va fi prins cu stromeleagul invartosat
    primprejurul partilor fatatoare ale muierii i se va
    taia scarbavnicul madular, intru vesnica lui
    nefolosinta.”
    Sau le zici altcumva?
  • +11 (33 voturi)    
   uuh (Marţi, 27 octombrie 2020, 13:20)

   chillbill [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   vezi ca te-a chemat secolul 16, isi vrea ideologiile inapoi.
   Nu stiu daca ai aflat, dar intr-o relatie sexuala sunt de obicei 2 parteneri. Sa arunci vina doar pe femeie in situatia respectiva e absurd si foarte foarte sexist.
   Si ca sa intelegi mai bine, vezi ca exista (mai ales la noi si nu putin) situatia violului.
   Iar pana la urma, dl. baconschi, trump, PiS, Orban, etc.. toti sunt niste barbati albi batrani care iau decizii pentru femei, fara sa aiba idee vreun pic ce inseamna asta. Femeile n-au decis din pacate niciodata regulile pentru propriul corp.
  • +8 (28 voturi)    
   Unde ai gasit tu opinia asta Conservatoare? (Marţi, 27 octombrie 2020, 14:20)

   Denulu [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Nimeni nu e interesat in zilele astea sa puna o limita la 2 luni. Uite un exemplu de lege introdusa in Alabama in 2019 care nu are limita:

   https://en.wikipedia.org/wiki/Human_Life_Protection_Act

   Intr-adevar, cu cat sarcina e mai avansata, cu atat avortul e mai riscant, dar nu exista nici un moment magic la care fetusul devine viu. Primele batai ale inimii nu fac nici o diferenta, la fel cum nu fac nici o diferenta primele miscari la 15-20 saptamani.

   > daca o femeie e atat de iresaponsabila incat sa se culce cu cine apuca si apoi sa omoare o fiinta care creste in ea atunci trebuie sa plateasca pt asta

   Legea din Alabama condamna medicul care face avortul, dar nu femeia. Bineinteles, nu are nici exceptii pentru o victima a unui viol.

   > e corpul ei dar si copilul din ea are corpul lui insa nu i se da niciun drept sa traiasca, el nu ar trebui sa aiba dreptul de a alege sa traiasca?

   Dar daca copilul nu vrea sa traiasca? Cine ii da dreptul unei femei sa aduca pe lume un copil fara sa-l intrebe daca vrea sa traiasca?
  • +9 (19 voturi)    
   propun arestarea barbatilor (Marţi, 27 octombrie 2020, 18:15)

   ghiburici [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   ce ei nu sunt vinovati? Daca e sa umplem puscariile atunci macar sa fim corecti. Dar aici vorbim deja de aberatiile conservatorilor, au interzis avortul in caz de maformatii in Polonia, in caz de viol in SUA. Minti demente.
 • -7 (65 voturi)    
  Doua pasaje atotcuprinzatoare: (Marţi, 27 octombrie 2020, 10:42)

  YorkshireTerrier [utilizator]

  „Partitura sloganului ”Make America great again” a fost sabotată de presa mainstream, care a renunțat la orice formă de onestitate, doar pentru a rostogoli mantrele anti-Trump. Am asistat la un festival delirant de partizanat isteric, numai pentru a confirma, prin execuții ritualice, natura ”demonică” a președintelui, învinuit de toate relele și căruia i se negau din principiu orice merite.”

  „La noi, în anii post-USL, elita urbană de sub 40 de ani (și doar în orașele mari) a preluat mimetic întregul pachet al ”corectitudinii politice”, pentru că a văzut în el catalizatorul mereu sincopatei noastre sincronizări cu Occidentul. Presa mainstream din țară s-a aliniat oportunist acestui curent, afișându-și fără jenă aversiunea față de administrația Trump: iată o ”linie editorială” cel puțin deplasată, în contextul parteneriatului strategic dintre România și SUA...”

  Asta spun de cativa ani, (de multe ori nu la fel de limpede si elegant cum o face dl. Baconschi) si multi comentatori de pe HN. Cine are ochi pentru vazut si minte pentru gandit poate sa inteleaga.
  • +9 (19 voturi)    
   Am inteles sa traiti (Marţi, 27 octombrie 2020, 19:03)

   irdeto [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

   Trump trebuie pupat in fund non-stop. altfel nu mai e democratie. Cine il critica va fi deportat la Canal. Trump si Poporul...Ura....
 • -8 (54 voturi)    
  fake new again (Marţi, 27 octombrie 2020, 10:43)

  EXEs [utilizator]

  Titlul este complet scos din context si partinitor ca de obicei. Interviul este interesant cu un individ foarte interesant. Merita citit integral.
  Problema primara cu pro-life este ca stangistii au impus la nivel federal cea mai stangista politica pro-avort posibila, anume permiterea avortului pana in ultima zi de sarcina, cu unele tentative de crima post-nastere pe motiv de sanatate mintala a mamei in New York si North Virginia. Dreapta doreste reintoarcerea la legislatia anterioara Roe V Wade care permitea fiecarui stat legiferarea propriei legislatii pro sau anti avort. O mizerie asemanatoare doreste sa faca stanga cu detinerea de arme. In clipa asta in statele stangiste este aproape imposibila obtinerea unui permis de port-arma, si isi doresc sa extinda politica asta dezastruoasa la nivel federal.
  • +9 (21 voturi)    
   ptr. corecta ta informare (Marţi, 27 octombrie 2020, 16:31)

   inmono [utilizator] i-a raspuns lui EXEs

   - opinia progresista nu e pro-avort, ci pro-alegere, daca ai trait in comunism macar in copilarie stii ce inseamana sa iti impuna altcineva ce sa faci
   - "avortul pana in ultima zi de sarcina" nu e permis nicaieri in lume, se numeste cezariana si e o proceduara medicala frecventa la femei care nu pot da nastere pe cale naturala
   - avortul nu se mai face la cerere dupa luna a 4-a deoarece fatul e format si riscurile sunt prea mari ptr. viata femeii, se accepta doar motive medicale serioase
   - esti preocupat de viata, dar te deranjeaza ca se obtin greu permisele de port-arma, victimele incidentelor armate nu mai contreaza

   Daca respecti alegerea altcuiva nu esti stangist, antifa, sorosist etc. Esti un om decent.

   Nu te mai retin ca poate ai de pupat niste moaste sau ascultat aberatiile lui Trump, dupa preferinte.
   • 0 (0 voturi)    
    esti complet neinformat (Miercuri, 4 noiembrie 2020, 13:13)

    EXEs [utilizator] i-a raspuns lui inmono

    Ultra-liberalismul si-a atins limitele. Nu stiu ce libertate are o individa care nu este in stare sa folosesca metode contraceptive, nu este in stare sa isi faca controale medicale periodice, nu este in stare sa observe ca este insarcinata si sa ia o decizei privind viitorul ei si al fatului, nu este in stare sa se autosustina financiar sau sa gaseasca un barbat sau familie care sa sustina cresterea copilului.
    E ca si cum ai legaliza tigarile sau drogurile si ai face publicitate si propaganda permanenta privind beneficiile utilizarii. Cum ar fi sa le dai gratis copiilor?
    In principiu sunt de acord cu o solutie moderata de avort pana la 1-3 luni, dar ce se intampla in America este absolut radical si excesiv, solutie bazata pe o politica complet imorala si rasista de reducere a populatiei negrilor.
    Este nevoie de o solutie moderata si sustenabila moral, asa cum este in majoritatea statelor europene care desi sunt mai liberale si mai de stanga decat America au politici mult mai moderate privind avorturile.
 • -9 (53 voturi)    
  bun interviul, in sfarsit un barbat adevarat. (Marţi, 27 octombrie 2020, 11:12)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  te unge pe suflet cat de adevarat le zice:

  "La noi, în anii post-USL, elita urbană de sub 40 de ani (și doar în orașele mari) a preluat mimetic întregul pachet al ”corectitudinii politice”, pentru că a văzut în el catalizatorul mereu sincopatei noastre sincronizări cu Occidentul. Presa mainstream din țară s-a aliniat oportunist acestui curent, afișându-și fără jenă aversiunea față de administrația Trump: iată o ”linie editorială” cel puțin deplasată, în contextul parteneriatului strategic dintre România și SUA... "
 • -11 (39 voturi)    
  Romania nu are inca un mare partid conservator (Marţi, 27 octombrie 2020, 11:13)

  animatron [utilizator]

  Tara noastra trebuie sa fie conectata, prin "unelte politice" (cum sunt partidele), la toate curentele ideologice majore din Occident.

  Suntem un stat prea mic si putin influent pentru a ne permite sa ignoram bataliile politice si culturale din lumea vestica.
  E o chestiune de instinct de supravietuire, ca natiune.

  Curentul liberal are la noi partide care il reprezinta, fie pe partea "dreapta" (PNL, PMP), fie pe stanga (Pro-Romania, Alde).

  Curentul zis "socialist"/social-democrat are si el partid romanesc, PSD-ul, partid-stat aproape hegemonic pe stanga populista.

  Curentul progresist (liberali de stanga si "marxisti culturali") a fost recent introdus la noi (as zice cu ajutorul discret al Frantei) prin USR-PLUS, pentru a raspunde si unei clase sociale noi, de hipsteri si salariati corporatisti din orase mari.

  Insa pe langa marile curente occidentale liberale, "socialiste" si progresiste, exista si cele foarte puternice ale ecologistilor si conservatorilor.
  Ori acestea nu au in Romania partide care sa le reprezinte cu adevarat.

  PER-ul e un partid satelit al PSD, nu are nimic de-a face cu ecologia politica (chiar daca recicleaza deseuri politice), pur si simplu aduna ce este expulzat de la pesedisti.

  Sute de mii de electori (poate milioane tinand cont de traditionalismul societatii noastre), cu opinii conservatoare, nu au un partid care sa le canalizeze preocuparile intr-un discurs politic influent si in actiuni politice de succes.
  Unul din motivele pt care si referendumul pt familie a fost un esec de participare.

  PMP-ul incearca ceva in ultima vreme, insa pragmatismul fostului presedinte Basescu (gata de aliante si pozitionari politice care sa asigure accesul la parghii de putere) impiedica o asumare doctrinara ferma pe linia conservatorilor americani, britanici, polonezi sau austrieci.

  O democratie functionala inseamna un dialog continuu si civlizat, mediat de partide, intre toate "sensibilitatile", de la stanga populista si progresista pana la conservatori.
  • -10 (32 voturi)    
   foarte corect (Marţi, 27 octombrie 2020, 12:11)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Daca ar exista si un partid conservator "corect", de dreapta s-ar vedea si o crestere a prezentei la vot. Sunt multi romani care nu s eregasesc in partidele de azi si nu vor sa mai gireze raul mai mic
   • +5 (7 voturi)    
    prezenta la vot (Marţi, 27 octombrie 2020, 23:36)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

    Aici ati pus degetul pe o rana, o rana care exista si in USA.

    Dreapta, am o explicatie dar o pastrez pentru mai tarziu, nu prea se prezinta la vot. .

    Asta se intampla si in USA si vom vedea cat electorat de dreapta va reusi sa capteze Trump care este un show-man, este drept cu rezultate cam slabutze pe actiuni, dar cu mare priza la un anume electorat.

    Astept cu maxim interes rezultatele din USA.

    Nu cred ca va fi bine pentru Trump si republicani
   • +2 (2 voturi)    
    Mda... (Miercuri, 28 octombrie 2020, 10:24)

    paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

    "... nu vor sa mai gireze raul mai mic . "
    Unii zic ca astfel - in Realitate - se
    gireaza - intotdeauna - raul mai mare .
    Sa fie oare asta o alegere / actiune inteleapta ?
    Oare in alegerile care privesc propria viata , oamenii nu opteaza niciodata pentru " raul mai mic " ?
    Oare curentul " m-am saturat sa aleg raul mai mic " nu o fi promovat - interesat - de catre cei care au de castigat de pe urma " raului mai mare " ?
    Zic si io ...
  • +12 (22 voturi)    
   foarte bine ca Romania nu are partid conservator (Marţi, 27 octombrie 2020, 18:18)

   ghiburici [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   asta ne mai lipsea demnea acestor dusi cu pluta sa ne guverneze.
  • +11 (21 voturi)    
   Conservator= retrograd. (Marţi, 27 octombrie 2020, 19:08)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   .
  • +7 (7 voturi)    
   apropo de dialog (Marţi, 27 octombrie 2020, 23:30)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Nu mai bine s-ar ocupa de dialog mediul academic care ar trebui sa fie mai deschis la cap decat oricare dintre ceilalti membri ai societatii si mai informati????

   mediul academic ar trebui sa puna in dezbaterea onesta diferite curente, orientari, sa prezinte posibile solutii cu pro si contra, unele avand mai mult contra decat pro si totusi au prins la public si atunci explicat de ce publicul iubeste minciunile/promisiunile electorale de orunde ar veni acestea.

   decat sa experimentam prin imitare si mimare proasta nu mai bine ar privi cu atentie si am alege inteligent si informat???

   La ce ne folosesc 10 partide???
   Nu mai bine ne multumim cu 2-3 dar sa fie bogate in idei, propuneri si implementari ale unor solutii atent alese si specifice tarii???

   Sigur ne vom gasi locul in lume atunci cand vom demonstra coerenta, predictibilitate si consecventa. rezultatele nu vor inceta sa apara stim din perioada 1999=2000.
 • +12 (52 voturi)    
  Lol (Marţi, 27 octombrie 2020, 11:15)

  HP [utilizator]

  Eu cand aud "dreapta" sau "conservator", inchid fereastra, TV-ul, calculatorul, etc.

  Orice individ care crede in fiinte superioare, care e promotorul unor asa zise "traditii", adica doreste sa ne tina in intuneric si e adeptul inapoierii - pentru mine e un dobitoc absolut, indiferent de nivelul de studii.
  • -10 (28 voturi)    
   scara (Marţi, 27 octombrie 2020, 14:12)

   lambda [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Orice individ care se crede buricul universului, care nu crede pana nu a pus el mana, aruncand la gunoi ratiunea, gandirea, logica, merita sa stea cu fereastra inchisa, fara carti, fara calculator, doar cu degetele lui, sa le numere si sa se creada destept.
   • +11 (25 voturi)    
    Lol (Marţi, 27 octombrie 2020, 15:57)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui lambda

    Tocmai ratiunea, gandirea si logica ar trebui sa iti arate calea cea buna.

    Pe calea aia nu exista cristosi, sfinti, mucenici, strigoi, varcolaci, dumnezei si alte creaturi mitice.

    Exista doar oameni cu mintea lucida care patrund intunericul viitorului si care creaza o lume mai buna pentru restul, printre care se afla si retardatii ca tine.
    • -9 (13 voturi)    
     mai buna? (Marţi, 27 octombrie 2020, 21:53)

     lambda [utilizator] i-a raspuns lui HP

     ce inseamna mai buna? unde e etalonul? cine l-a pus acolo? daca esti produsul intamplarii, cum te poti baza pe ratiunea ta? Nici macar cei mai buni dintre rationali nu au asa certitudini ca tine! Evident ca ai mintea lucida si totul e clar: daca nu-ti pui intrebari fundamentale inseamna ca problemele nu exista, nu?
  • -6 (16 voturi)    
   Felicitari (Marţi, 27 octombrie 2020, 20:52)

   wintershadow [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Reprezinti exemplul regresistului specific, cu simptomatologie grava: atitudine superioara in propria ignoranta, jignesti pe oricine are o alta opinie (dar probabil te consideri "tolerant"), debitezi numai idei fixe.
  • -7 (9 voturi)    
   Asa te vedem si noi (Marţi, 27 octombrie 2020, 22:58)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Asta este, vad ca nu-i cale de mijloc si nu avem despre ce dialoga.
  • -6 (8 voturi)    
   Eu cand aud "stinga", (Miercuri, 28 octombrie 2020, 8:35)

   mongolul [utilizator] i-a raspuns lui HP

   vad numai "Al 41-lea", turbate oportuniste si agramate ce se aliaza cu hotii si vor sa capuseze bugetul comun; plus Cioccioline ajunse in Parlament si functii politice, in dauna unor barbati seriosi si buni profesionisti.
   Nu v-ati lamurit dupa galeria : Bombonel, Ponta, Dragnea, VVD, Nicolicea, Olguta, "Alta intrebare" etc?
   Sau v-a placut prestatia lui Biluta (Clinton)?.
   Treaba dvs., dar nu-i frumos.....
 • -8 (46 voturi)    
  chiar (Marţi, 27 octombrie 2020, 11:26)

  codrean [utilizator]

  Mi-a placut cum gandeste/spune Dl Baconschi ! Si nu e pentru prima data cand il apreciez !
  Cred ca omul a ajuns la un grad de maturitate si 'judecata dreapta" dupa o formare culturala deosebita si o experienta de viata-diplomatie-politica bogata, pe care stie sa le puna in valoare. Cred ca Romania ar trebui sa-l promoveze in functile publice pe care le-ar putea servi competent si corect. Cum a facut-o si cu Dl. Diaconescu, ajuns - in sfarsit !- pe o pozitie pe care o merita de mult in diplomatia noastra !
  Sper ca interviul sa fi fost citit si de catre 'filozoful" Andrei Cornea care - in ultimul numar din DV - se declara atat de categoric si visceral anti-Trump, de parca asta ar fi treaba romanilor ...
 • -15 (25 voturi)    
  sa nu-si faca cineva sperante (Marţi, 27 octombrie 2020, 11:56)

  Mary80 [utilizator]

  Trump pare ca lupta impotriva ocultei mondiale, cand de fapt chiar el este parte a ocultei. Cam ca si Baconschi. E asteptat de catre conservatorii si crestinii wannabe de pretutindeni ca un salvator, coaguleaza in jurul lui toata ura impotriva democratilor globalisti, a masurilor demente legate de covid, dar o data instalat, masurile lui vor fi mult mai opresive.. Asa se intampla cand astepti salvarea de la oameni.
 • -16 (20 voturi)    
  Conservator doar cu numele (Marţi, 27 octombrie 2020, 13:29)

  Setalcott [utilizator]

  Daca pro life inseamna "nu pot fi de acord cu interzicerea legală a avortului", atunci pro-life nu inseamna nimic. Asta nu este altceva decat tactica stangisto-progresista post-moderna de manipulare pin denaturare a sensului cuvintelor. Ce o sa ne mai spuna Baconschi, ca Biden e candidatul pro-life, avand aceeasi opinie?
  Baconschi e conservatorul de serviciu adus in presa de ochii lumii, pentru ca isi spune conservator, dar e anti-conservator in toate razboaiele culturale concrete.
 • -11 (15 voturi)    
  Discutia despre avort (Marţi, 27 octombrie 2020, 16:30)

  Imperialistu [utilizator]

  In masura in care are loc, discutia despre avort nu are in vedere interzicerea, ci reducerea numarului intreruperilor de sarcina. Abordarea de mai sus este superficiala.
 • +8 (14 voturi)    
  ahhh...dl Baconschi (Marţi, 27 octombrie 2020, 20:04)

  ursuz [utilizator]

  de la "mahalaua violenta si inepta" pana la "străzile americane tulburate de jafuri în numele ”justiției sociale”, se pare ca nu a evoluat.

  Nota: majoritatea protestelor din SUA au fost pasnice, insa presa conservatoare le-a descris ca pe revolte violente. Aceleasi tactici ca ale PDSR-ului in anul 1990 cand m,anifestatiile din Piata Universitatii erau descrise ca violente, pline de golani si prostituate.
 • -4 (14 voturi)    
  zxzxzxz (Marţi, 27 octombrie 2020, 20:31)

  solar [utilizator]

  Era cazul ca astfel de idei promovate excepțional de convingător și argumentat de interlocutorul dl Bakonschi să fie prezente în
  media românească cel putin cu un an înainte. Ar fi fost BINE pt toți. Acum, nu avem decît să constatăm cu amărăciune ce mult rău a făcut acea ”parte a presei” defazate de la realitatea românească autentică. Si să ...”savurăm ” năstrușniciile a mii de comentatori porniți pe drumul anti americanismului triumfalist al UE !
 • -5 (9 voturi)    
  Jos palaria (Marţi, 27 octombrie 2020, 20:37)

  wintershadow [utilizator]

  pentru dl. Baconschi, un adevarat intelectual. Pacat pentru trecerea sa intr-un con de umbra. Speram sa revina in prima linie a politicii.
 • -5 (7 voturi)    
  Un interviu bun, felicitari! (Miercuri, 28 octombrie 2020, 8:10)

  mongolul [utilizator]

  Dar:
  - nu cred ca a existat sau exista o revolutie conservatoare mondiala;si nici nu poate exista; priviti la conductorul spiritual al conservatorilor mondiali: Papa; deschide tot mai mult lumea de dreapta, fata de problemele stingii; cred ca e vorba de o stopare -sau incercare- a exceselor "corectelor politic"; s-a sarit mult peste cal, de activistele inculte si agresive, oportuniste ale stingistelor; adm. Trump incearca sa le mai tempereze excesele; doar atit; evident, ideologii stingisti (multi -mai toata mass-media- si inteligenti) maninca multa merda, acuzind de cate in luna si in stele;
  - este adevarat, noi nu avem un curent conservator omogen si constant; si nici un partid politic nu-l sustine; nici chiar PNTCD; si, din pacate, domnul Baconschi are dreptate -iar- cand afirma ca ai nostril conservatorii sunt mai degraba dughinisti; orientati nu spre excesele stingii "corecte politic", ci spre respingerea intregii ideologii Occidentale; ceea ce este o mare greseala, caci Occidentul nu se poate reduce doar la "corecte"...
  -in ce priveste referendumul pentru familie de la noi, a fost gresit angajat; si de BOR si de societatile de dreapta din Occident; miza era politicianista si ar fi fost contabilizata ca un mare succes al PSD si coruptiei PSD, girata de Dragnea; poate ca ar trebui reluat, altadata, fara ca semnificatia lui sa fie contorizata de partide si mai ales de .... stinga(?!!!);
  (Este si greaseala de neiertat a BOR, care coabiteaza cu stinga, din motive....)
  - desigur, Romania trebuie sa aiba relatii cordiale cu SUA, indiferent cine castiga alegerile; dar pentru cei de dreapta (foarte putini in Romania), o victorie a lui Biden ar avea un gust amar; nu din cauza lui, ci din cauza "corectelor"(extremistele pe care eu le numesc "turbate"), care si-ar pune -iar- fustele in cap, public;
  -depling lipsa unui partid romanesc autentic democrat si conservator, pro-NATO si UE.
  - interdictia avortului? da, dar cu exceptii legale clar definite.
 • -5 (7 voturi)    
  in fapt, vorbim de pomana, (Miercuri, 28 octombrie 2020, 8:14)

  mongolul [utilizator]

  daca nu se trece la organizarea unui partid de dreapta autentic, democrat si pro-Occidental.
  Se pare ca nu sunt conditiile necesare, iar intelectualii nostril de dreapta n-au curajul sau carisma necesara.
  (Eventual, reorganizarea PNTCD.)
  Iar ce fac americanii, este problema lor.
 • +3 (9 voturi)    
  Aceleasi obsesii (Miercuri, 28 octombrie 2020, 9:17)

  nginx [utilizator]

  neomarxistii, stanga, distrugerea occidentului, a religiei. A facut un rezumat al conspiratiilor victimizante ale conservatorismului modern. Stanga atotputernica care distruge lumea si eroii conservatori care incearca s-o salveze :) Numai ca realitatea este exact pe dos, uitati-va cum distruge Trump SUA si cum "stanga" de acolo incearca sa salveze ce a mai ramas din democratia americana.

  Nimic nu reliefeaza mai bine ruperea de realitate a conservatorismului modern decat aceasta fraza hilara
  " o agendă conservatoare a președintelui Trump pe care s-ar afla și „o revendicare a sacralității de substanță biblică”
  Trump care se distra cu actrite porno si care are zeci de plangeri pentru viol si agresiuni sexuale a devenit salvatorul crestinismului pentru conservatori :)
 • -4 (6 voturi)    
  hhhhhhhhhhhh (Miercuri, 28 octombrie 2020, 9:58)

  mongolul [utilizator]

  De fapt nu-i de ras, e de plins; "turbatele" stingiste (adica extremistele extremistilor) bantuie comentariile si dau cu minus la tot ce nu e conform tezelor lor. Pe linga faptul ca sterg intr-o veselie...
  O fi bine?
 • 0 (2 voturi)    
  eu ma uit (Miercuri, 28 octombrie 2020, 12:21)

  mongolul [utilizator]

  la ce face stinga pe aici, cu comentariile noastre; sterge tot ce nu-i convine; asta e democratia lui Lenin, "mai tovarasi"; doar necesitatea inteleasa; necesitatea voastra, evident;
  din cauza asta a castigat Trump, impotriva doamnei Clinton; electoratul nu se mai uita la doctrine sau lideri; vede ce fac activistii in teritoriu; s-au saturat de abuzurile voastre, sub masca democratiei;
  daca nu intelegeti macar atit lucru...
  Napoleon zicea ca valoarea unei armate e data de valoarea capitanilor ei. Adica ofiterii care conduc direct, in foc, trupele. Valoarea unui partid e dat de practica la guvernare si valoarea activistilor din teren. Ori aici, stati prost. Foarte prost.
  Cum se spunea in comunism, "Teoria ca teoria, dar praftica ne omoara."
  Credeti ca am supravietuit inchisorilor comuniste sa-mi bage niste lelite -si handralii lor- pumnul in gura?
  Poate nu-i tirziu sa schimbati de drum.
 • +1 (1 vot)    
  limita de 2 luni era un compromis bun. (Miercuri, 28 octombrie 2020, 19:43)

  hanu [utilizator]

  si gata. Functiona.
  Mai tarziu de atat intram in teritoriu periculos.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by