Republicanul Donald Trump a declarat joi seara, in urma unei intalniri cu presedintele Camerei Reprezentantilor - Paul Ryan, ca va lua actiuni cu privire la sistemul sanitar si imigratie imediat dupa inaugurarea sa la Casa Alba. Presedintele ales nu a mentionat daca isi va respecta promisiunea din campania electorala, cand a sustinut ca va elimina Obamacare chiar din prima sa zi de mandat, transmite Reuters.

Donald TrumpFoto: Captura Youtube.com

"Vom reduce taxele, dupa cum deja stiti. Cred ca vom face ceva absolut spectaculos pentru americani", a declarat miliardarul republican, citeaza News.ro.

Donald Trump a zburat joi la Washington D.C, unde a purtat prima sa discutie cu presedintele Barack Obama la Casa Alba. De asemenea, republicanul s-a intalnit si cu presedintele Camerei Reprezentantilor, Paul Ryan. Acesta din urma a evitat sa participe la evenimentele campaniei republicane si l-a condamnat adeseori pentru declaratiile rasiste si misogine, insa nu s-a sfiit sa-l felicite pentru victorie pe Trump.

Miliardarul republican a declarat ca abia asteapta sa primeasca sfatul presedintelui Barack Obama si vrea sa colaboreze cu administratia acestuia pentru a asigura tranzitia de putere de la Casa Alba.

"Am discutat mai multe subiecte, unele excelente si altele ceva mai dificile [...] Insa abia astept sa-i cer in viitor sfatul presedintelui Obama", a comentat Donald Trump in cadrul unei conferinte de presa comuna cu Barack Obama. Trump a explicat ca a discutat aproximativ o ora si jumatate cu presedintele Obama, insa ar fi dorit sa aiba o conversatie mai lunga si asteapta cu nerabdare alte intalniri la Casa Alba.

"Am mult respect pentru presedintele Obama. Am discutat circa o ora si jumatate, iar dupa mine aceasta intalnire ar fi putut chiar sa dureze mai mult [...] Domnule presedinte, pot sa spun ca a fost o mare onoare sa fiu aici cu dumneavoastra", a spus miliardarul republican.

Presedintele Obama a fost primul care s-a adresat presei si a mentionat ca a purtat o conversatie excelenta cu Donald Trump. Printre subiectele discutate de actualul presedinte cu succesorul sau se numara politica externa, problemele organizatorii legate de tranzitia de putere, precum si problemele de politica interna.

Barack Obama l-a primit joi, in Biroul Oval, pe Donald Trump, a carui victorie rasunatoare continua sa provoace unde de soc in Statele Unite si in intreaga lume, intr-o imagine care era de neconceput pentru multi, in urma cu doua zile.

Omul de afaceri populist in varsta de 70 de ani a venit cu masina, la adapost de privirile ziaristilor, cu putin timp inainte de ora 11,00 (16,00 GMT).

Alegerea lui Donald Trump, sustinut de furia unui electorat care se simte ignorat de elite si amenintat de mondializare, a distrus visul democratei Hillary Clinton, pe care toate sondajele o dadeau castigatoare, de a devenit prima femeie care conduce SUA.

Dar aceasta alegere ameninta si bilantul lui Barack Obama (climatul, asigurarile de sanatate, liberul schimb) a carui cota de popularitate este, crud paradox, la nivele maxime.

Tribunul populist de 70 de ani, care va fi cel mai batran presedinte american, nu a mai ocupat niciodata o functie aleasa.

Michelle Obama si Melania Trump

Michelle Obama a discutat la randul ei, in spatele usilor inchise, cu foarte discreta Melania Trump, viitoarea prima doamna a Americii.

Vicepresedintele Joe Biden il va primi putin mai tarziu pe succesorul sau, Mike Pence, care se descrie drept "crestin, conservator si republican, in aceasta ordine".

Donald Trump, care isi alcatuieste acum echipa, se va intalni la inceputul dupa-amiezii cu omul forte al Congresului, Paul Ryan, presedintele majoritatii republicane din Camera Reprezentantilor.

Cei doi au relatii dificile: Ryan a anuntat in plina campanie ca nu il va mai apara pe Trump dar a votat in cele din urma cu el.