Barack Obama si Mitt Romney isi arunca luni in lupta toate fortele, in ultima zi de campanie, dupa luni de campanie si sute de milioane de dolari cheltuiti in publicitate, fara a permite insa niciunui candidat sa devina favorit in sondaje. Cele patru mari sondaje nationale publicate duminica arata o tara mai divizata ca niciodata. Presedintele in exercitiu este creditat favorit intr-un sondaj Pew cu 48% din intentiile de vot fata de 45% pentru rivalul sau. Dar alte trei sondaje publicate de Politico, NBC News/Wall Street Journal si ABC News/Washington Post acorda actualului presedinte un avans nesemnificativ de un punct sau chiar zero.

Barack Obama si Mitt RomneyFoto: Agerpres/Xinhua

Hotnews.ro va tine la curent cu cele mai noi evenimente din ultima zi de campanie inaintea alegerilor prezidentiale din SUA

06:30 Utilizatorii de Twitter isi mobilizeaza, luni noaptea, fanii pentru Romney sau Obama Cantaretul Snoop Dogg si actrita Eva Longoria pentru Obama, actrițele Melissa Joan Hart și Stacey Dash pentru Romney. Sunt doar cateva dintre celebritățile care au mobilizat Luni noapte milioanele de fani pe Twitter îndemnându-i să voteze marti pentru campionul lor.

02:38 Patru sondaje de opinie ale statului Ohio, date publicitatii astazi, arata cat de stransa va fi cursa intre cei doi candidati. Sondajul Rasmussen Reports ii plaseaza pe Obama si Romney la egalitate, cu 49% fiecare, in timp ce Universitatea Cincinnaty si Gravis Marketing arata ca Obama are un procent avans in fata rivalului republican. Un alt sondaj realizat de Survey USA arata un avans de 5% pentru Barack Obama in fata lui Mitt Romney.

00:25 Dupa Columbus, Mitt Romney va vizita New Hampshire, apoi Ohio si Pennsylvania, dupa votul de maine. Barack Obama isi va incheia campania luni seara si se va intoarce la sediul de campanie din Chicago.

00:00 Obama a declarat ca oamenii au posibilitatea de a alege intre ''politicile economice de reducere a taxelor pentru companii, care au dus la prabusirea economiei'' sau o economie care sa functioneze pentru toti americanii.

Aflat in fata multimii, Obama a afirmat ca in aceste alegeri nu este vorba numai de politica, ci si de incredere. ''Eu fac ceea ce spun. Stiti unde ma aflu'', a mai spus actualul presedinte american. Obama le-a mai spus alegatorilor din Columbus ca lupta pentru oamenii ale caror scrisori le citeste noaptea tarziu si care ''au nevoie de un campion''.

23:45 Columbus, Ohio: Barack Obama se afla pe scena alaturi de starul hip-hop Jay-Z. Jay-Z a declarat ca nu i s-a permis sa foloseasca un ''limbaj colorat'', asa ca si-a personalizat versurile unuia dintre cele mai mari hit-uri ale sale: "Am 99 de probleme, dar Mitt nu e una dintre ele".

Asemenea rivalului sau, Barack Obama si-a inceput discursul facand referire la uraganul Sandy, care a devastat nord-estul Statelor Unite.

23:30 Romney, un om de afaceri criticat in timpul campaniei pentru averea si privilegiile sale, a promis nu doar ''sa reprezinte un partid, ci intreaga natiune''.

23:20 Romney reia atacurile la adresa lui Barack Obama, pe care il acuza ca a fost mai preocupat de promovarea propriei agende decat de crearea de locuri de munca. Fostul guvernator de Massachusetts ofera multimii posibilitatea de a alege: ''inca patru ani ca ultimii patru ani'' sau ''schimbare reala". Totodata, Romney si-a reinnoit angajamentul de a face din America o tara independenta din punct de vedere energetic, prin aprobarea proiectului gazoductului Keyston XL (din vestul Canadei pana in Texas).

22:55 Intre timp, in Lynchburg, statul Virginia, Romney este aplaudat de suporteri in timp ce declara ca tara se afla ''la o zi distanta de un nou inceput". Candidatul republican a afirmat, de asemenea, ca ''mai degraba ar limita guvernul decat sa limiteze visele americanilor", adaugand ca toti oamenii de afaceri vor sti, in caz ca va fi ales, ca presedintele ''chiar ii place''.

22:50 In urma discursului sustinut in Madison, statul Wisconsin, Obama a declarat in fata suporterilor sai ca mai exista multe lucruri de facut, cu toate ca au existat progrese. "Inca patru ani!", a ovationat multimea. Totodata, legenda rock Bruce Springsteen a aparut pe scena alaturi de presedintele in exercitiu, glumind si spunand ca ''prima dezbatere prezidentiala chiar m-a speriat''.

22:40 Presedintele Barack Obama are un avans de doua procente in fata rivalului sau republican, Mitt Romney, in cursa pentru alegerile prezidentiale, potrivit unui sondaj comun realizat de Reuters/Ipsos si dat publicitatii luni. Dintr-un total de 4,725 de votanti, 48% au declarat ca il sustin pe democratul Barack Obama, in timp ce 46% ar vota in favoarea lui Mitt Romney, arata sondajul.

UPDATE 22:00 Candidatul republican Mitt Romney va face campanie pentru Casa Alba pana in ultima zi, acesta avand programate doua calatorii marti, in ziua alegerilor prezidentiale. Sunt vizate statele-cheie Pennsylvania (est) si Ohio (nord), dupa cum a anuntat echipa sa de campanie.

Aceste ultime doua vizite, care au fost anuntate in ultimul moment, reprezinta dovada faptului ca echipa candidatului doreste sa lupte pana la inchiderea sectiilor de vot.

Vizita lui Mitt Romney in Ohio, Cleveland, va fi a patra dupa cea de vineri, fara a mai pune la socotela numeroasele reuniunii publice ale coechipierului sau, Paul Ryan. De asemenea, deplasarea in Pittsburh, statul Pennsylvania, ii va permite lui Romney sa intre in contact cu electorii acestui stat strategic, fara de care i-ar fi foarte greu sa obtina majoritate de 270 de electori, pentru a fi ales presedinte.

Barack Obama si Mitt Romney isi arunca luni in lupta toate fortele, in ultima zi de campanie, dupa luni de campanie si sute de milioane de dolari cheltuiti in publicitate, fara a permite insa niciunui candidat sa devina favorit in sondaje, scrie AFP.Cele patru mari sondaje nationale publicate duminica arata o tara mai divizata ca niciodata. Presedintele in exercitiu este creditat favorit intr-un sondaj Pew cu 48% din intentiile de vot fata de 45% pentru rivalul sau. Dar alte trei sondaje publicate de Politico, NBC News/Wall Street Journal si ABC News/Washington Post acorda actualului presedinte un avans nesemnificativ de un punct sau chiar zero.

Urmatorul presedinte va fi ales de electorii din zece state-cheie carora cei doi barbati le-au rezervat exclusivitatea ultimelor deplasari. Pentru a fi aleşi, candidaţii trebuie să obţină o majoritate de 270 de mari electori.

Intr-o serie din aceste state (Ohio, Iowa, Nevada), electorii par sa se aplece spre Barack Obama dar presedintele depaseste rareori marja de eroare. El ramane insa usor in urma in marile state din Florida (sud-est) si Carolina de Nord (est).

Dincolo de sondaje, cele doua tabere sunt convinse ca alegerile se vor juca la cateva sute de mii de voturi.

Dupa un week-end infernal si zeci de reuniuni electorale ale celor doi prezidentiabili si ale candidatilor pentru postul de vicepresedinte, Obama isi incepe ziua de luni in Wisconsin (nord), inainte de a se indrepta spre Ohio si Iowa (centru) si apoi la Chicago in Illinois (nord), alaturi de sotia sa Michelle, unde va astepta rezultatele, marti seara.

Al 44-lea presedinte al Statelor Unite se bucura de sprijinul celui de-al 42-lea, popularul Bill Clinton, care s-a dovedit un ajutor pretios. Fostul presedinte a participat la aproape 30 de reuniuni electorale pentru Barack Obama.

Pentru Mitt Romney, drumul pare drept dar panta ramane abrupta: consecinta a unui sistem de vot indirect care ofera o greutate disproportionata teritoriilor cele mai indecise, el trebuie sa se lupte cu democratul in aproape toate statele cheie.

Republicanul va face campanie luni in patru dintre aceste state, in Florida, Virginia (est), in Ohio si in cele din urma in New Hampshire (nord-est), intr-un turneu dificil marcat de oboseala de duminica. Imprimat pe afisele reuniunilor publice, "adevarata schimbare inca din primele zile" rezuma mesajul final al lui Romney.

Cele doua tabere spera fiecare ca votul anticipat, care va aduna duminica seara 30 de milioane de voturi, sa-i fie favorabil, dar nicio numaratoare nu va avea loc inainte de marti.