Avocatul Poporului nu va contesta, pana la formarea noului guvern, articolul de lege care impiedica un condamnat penal sa faca parte din Executiv, anunta institutia intr-un comunicat. E vorba despre articolul 2 al Legii 90/2001, articol care il impiedica practic pe Liviu Dragnea sa fie premier.

Victor Ciorbea (foto arhiva)Foto: Agerpres

"Avocatul Poporului precizează că decizia privind constituționalitatea sau neconstituționalitatea art. 2 din Legea nr. 90/2001 va fi luată după finalizarea procesului politic și instituțional de învestire a viitorului Guvern", se arata in comunicatul institutiei.

Avocatul Poporului, institutie condusa de Victor Ciorbea, a anuntat saptamana trecuta ca analizeaza posibilitatea de a ataca la Curtea Constitutionala prevederile acestei legi. Dragnea anuntase, la randul sau, ca PSD nu vrea sa modifice legea in Parlament astfel incat sa elimine prevederea respectiva. In lipsa celor doua actiuni, ale Avocatului Poporului si PSD, presedintele Klaus Iohannis are un instrument legal prin care sa impiedice desemnarea lui Dragnea ca premier in urma unei propuneri din partea aliantei PSD - ALDE, care detine majoritatea in Parlament.

Iohannis a anuntat si in campania electorala, dar si dupa alegeri, ca nu va nominaliza un condamnat penal sau o persoana trimisa in judecata pentru postul de premier.

Reamintim ca Liviu Dragnea a fost condamnat anul trecut definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul privind fraudarea referendumului din 2012.

Comunicatul remis de Avocatul Poporului:

În ultimele zile, Avocatul Poporului a primit o serie de petiții având ca obiect art. 2 din Legea nr. 90/2001. În același timp a constatat apariția în spațiul public a unor dezbateri politice cu privire la subiectul sus-menționat.

În acest context, Avocatul Poporului precizează că decizia privind constituționalitatea sau neconstituționalitatea art. 2 din Legea nr. 90/2001 va fi luată după finalizarea procesului politic și instituțional de învestire a viitorului Guvern.