Accesul pentru zeci de observatori a fost blocat abuziv in primele ore ale diminetii, posibilitatea de a vota cu viza de flotant a fost interpretata neunitar si au existat probleme de organizare in sectii, potrivit unui comunicat emis de Expert Forum. Expert Forum, Funky Citizens si ceilalti parteneri din campania FiecareVot (www.fiecarevot.ro) au acreditat peste 1000 de observatori in toata tara si peste 40 de observatori in strainatate.

"Intre orele 6 si 7 cateva zeci de observatori acreditati de Expert Forum si Funky Citizens au sesizat faptul ca nu au fost lasati sa intre in sectiile de votare in mod abuziv din diverse motive care tin de neintelegerea procedurii de acreditare de catre presedintii sectiilor de votare. Daca unii presedinti au solicitat nejustificat copii dupa acreditare sau copii dupa ecusonul observatorilor pentru a le pune "la dosar", in alte cazuri, personalul care asigura paza nu a lasat observatorii nici macar sa intre in cladirea unde se afla sectiile de votare. S-au inregistrat probleme de acest gen in sectiile 394, 774/775, 946, 776, 561, 362, 69, 309, 561 (Bucuresti), sectia 62 din Caracal, in sectii din Valenii de Munte, 309, 472 (Iasi), 82 (Ilfov), sectia 46 (Pitesti). La sectia 79 din Timisoara, presedintele sectiei de votare a vrut sa retina acreditarea observatorului. La sectia 473 din Bucuresti, presedintele sectiei de votare a informat deja observatorul ca trebuie sa paraseasca sectia la ora 21. La sectia 159 din Timisoara presedintele sectiei de votare a refuzat abuziv accesul observatorului la sectia de votare.

Dupa ora 8 au fost inregistrate mai multe plangeri de la observatori si cetateni despre probleme legate de sigilarea urnelor de vot, utilizarea urnei mobile si accesul observatorilor in sectiile de votare. De asemenea, au existat presiuni asupra observatorilor, in sectiile 8 din Slatina si 156 din Colonesti (Olt) sau sectia 137 din Ghimpati (Giurgiu). La sectiile urmatoare s-au solicitat copii dupa acreditari - o procedura abuziva - 1170, 806 (Bucuresti), 104 (Dolj), 129 (Moinesti, Bacau), 38, 39, 40 (Caras Severin) sau Gura Ocnitei, Dambovita", se arata in comunicatul emis de Expert Forum.

La solicitarea EFOR si Funky Citizens, Autoritatea Electorala Permanenta a solicitat trimiterea unui mesaj catre toti presedintii birourilor electorale pentru a permite accesul conform legii.

Potrivit sursei citate, au fost remarcate probleme legate de sigilii in mai multe sectii, printre care: sectia 39 (Constanta) - urna este sigilata cu banda adeziva transparenta, 475 (Bucuresti) - sigiliul de la fereastra era rupt, 187 (Bucuresti), Copsa Mica (Sibiu) - urnele nu sunt sigilate, sectia 99 (Bucuresti)- urne sigilate necorespunzator.

"Tot in Ghimpati (Giurgiu), la ora 9 erau inregistrate 84 de cereri pentru urna mobila. Conform observatorilor, nu au putut fi consultate cererile si documente justificative care sa faca dovada faptului ca persoanele respective nu se pot deplasa. Observatorul a insotit membrii biroului electoral si a identificat ca echipa cu urna mobila a vizitat inclusiv persoane care nu erau nedeplasabile", se mai arata in comunicat.

Au fost semnalate nenumarate cazuri in care cetatenilor cu viza de flotant li s-a permis cu greu sa voteze (sectia 80 din Iasi) sau chiar nu li s-a permis sa voteze (sectiile 532, 1025 din Bucuresti). La Liceul Spiru Haret din sectorul 2, mai multi cetateni cu viza de flotant nu au fost lasati sa voteze, potrivit sursei citate.

La sectiile 715, 717, 718, 719, 720, 721 (Bucuresti) urnele erau sigilate de aseara, iar la sectia 968 era sigilata dimineata, inainte de deschiderea urnelor, potrivit Expert Forum.

Expert Forum, Funky Citizens si ceilalti parteneri din campania FiecareVot (www.fiecarevot.ro) au acreditat peste 1000 de observatori in toata tara si peste 40 de observatori in strainatate. Datele sunt obtinute prin intermediul call center 0800 080 200, www.votcorect.ro si prin aplicatia pentru observatori Monitorizare Vot, dezvoltata de Code4Romania. Astazi, hotline 0800 080 200 functioneaza pana la ora 22.