​Noua criză a gunoiului din Ploiești și din alte zeci de localități din Prahova a fost deblocată pentru moment, după achitarea parțială a datoriilor către operatorul rampei de gunoi de la Boldeşti-Scăeni, a declarat vineri, pentru Agerpres, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Parteneriatul pentru managementul deşeurilor - Prahova” (ADI Deşeuri Prahova), Cristian Ganea.

DeșeuriFoto: Agerpres

Potrivit acestuia, United Waste Solution (UWS), fostă Rosal, a achitat o parte din datoria către compania Vitalia, care operează rampa de gunoi de la Boldeşti-Scăeni, iar între cele două părţi a fost încheiat un nou contract, valabil până la 22 ianuarie.

Amintim că Vitalia a anunţat, joi, că a blocat din nou accesul la depozitare pentru cei de la UWS din cauza datoriilor pe care aceştia le înregistrează:

  • „După ce, în decembrie anul trecut, autorităţile din judeţul Prahova au intervenit in extremis pentru a debloca situaţia depozitării deşeurilor menajere din mai multe localităţi prahovene, începutul anului readuce în prim plan criza locală declanşată de cei de la United West Solution (fostul Rosal). (...)
  • Situaţia din decembrie, în care compania UWS nu mai avea dreptul legal de a depozita deşeuri menajere la respectiva rampă, revine după ce fosta Rosal nu şi-a achitat datoriile către operator.
  • Drept urmare, începând din 4 ianuarie, Vitalia a blocat din nou accesul la depozitare pentru cei de la UWS”.

Compania a reclamat o „lipsă crasă de seriozitate” a celor de la UWS, acuzând că au un istoric de rău-platnic.

La rândul lor, reprezentanţii UWS acuzau, la momentul crizei din decembrie, că Vitalia blochează accesul maşinilor cu gunoi în rampă pentru a obţine schimbarea termenilor contractuali, UWS acuzând Vitalia de şantaj.

UWS avea contract pentru ridicarea deşeurilor din peste 80 dintre cele 104 localităţi ale judeţului Prahova, la finalul lunii noiembrie, iar Vitalia a blocat accesul maşinilor încărcate cu gunoi în rampa de la Boldeşti Scăeni, invocând datoriile semnificative pe care fosta companie Rosal le are către operatorul rampei. La acel moment, autorităţile din judeţ au intervenit, determinând cele două companii să încheie un contract pe termen scurt.

Problemele dintre cele două firme au apărut la scurt timp după ce procurorii au descoperit, lângă Ploieşti, o groapă ilegală de gunoi, amenajată în locul unei foste balastiere şi unde erau aruncate deşeuri colectate din mai multe localităţi, inclusiv din Ploieşti.