Primarul general, Nicușor Dan, acuză Guvernul Ciolacu că vrea să ia din bugetul Primăriei Capitalei circa 620 milioane lei în 2024 prin alocările făcute în proiectul de buget. Primarul general spune că este o disproporție între banii alocați Primăriilor de Sector și banii alocați Primăriei Capitalei deși municipalitatea are mult mai multe atribuții, doar subvențiile la termie și transport public fiind 3,5 miliarde de lei. „Vrem să cumpărăm autobuze electrice, tramvaie, vrem să modernizăm linii de tramvai, să modernizăm rețeaua de termoficare, asta înseamnă mari lucrări de infrastructură, sau vrem să avem un București plin de panseluțe și borduri”, a declarat primarul general, vineri, într-o conferință de presă susținută la Primăria Capitalei.

Nicușor DanFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Atrag atenția asupra unui fapt grav legat de bugetul național, adică o alocare pentru municipiul București cu 620 milioane lei mai puțin decât alocarea în 2023. 620 milioane lei înseamnă 60 de tramvaie noi sau 100 de autobuze electrice sau fondurile europene pentru stația de epurare la Glina. Am muncit trei ani să salvăm acești bani europeni și acum vine Guvernul și îi ia. Asta apropo de șmecheria care distruge România”, a declarat Nicușor Dan.

Primarul general spune că în proiectul de buget pus în dezbatere publică de Guvernul României, se ia 3% din cotele defalcate din impozitul pe venit alocate Primăriei Capitalei și nu se mai dau cei 2% pentru instituțiile de cultură, așa cum se dau în restul județelor.

  • „O parte importantă din bugetul municipiului București vine din cotele defalcate din impozitul pe venit, adică bani pe care bucureștenii îi plătesc impozit pe salariile lor. În bugetul din 2023, acești bani, 50% se duceau la Primăria Municipiului București, 50% la Primăriile de Sector. În proiectul de buget pe 2024, doar 47% din acești bani se duc la Primăria generală și 50% rămân la Primăriile de Sector, asta înseamnă cam 300 și ceva de milioane.
  • Și mai este o prevedere în proiectul de buget național, banii pentru instituțiile de cultură. În toate județele, mai puțin Bucureștiul, 2% din alocarea cumulată pentru Județ, Consiliul Județean, Consiliile Locale, se duc către institiuțiile de cultură, nu și în municipiul București, unde știm cu toții, toate teatrele sunt la Primăria Muncipiului București, sunt plătite din bugetul nostru, Opera Comică, Circul, toate muzeele.
  • Deci 3% plus 2% înseamnă suma pe care am spus-o la început, 620 milioane de lei mai puțin în bugetul pe 2024 față de bugetul din 2023”, a explicat Nicușor Dan.

Acesta spune că este o disproporție între bugetele Sectoarelor și cotele defalcate acestora și bugetul Primăriei Capitalei, Sectoarele având mai mulți bani deși au mai puține atribuții.

  • „Vă rog să ne uităm la ce trebuie să facă Primăria Capitalei și ce trebuie să facă Sectoarele. Se vede cu ochiul liber că noi avem mult mai multe atribuții față de Sectore și totuși Primăria Capitalei primește mai puțini bani decât Sectoarele.
  • Vrem să cumpărăm autobuze electrice, tramvaie, vrem să modernizăm linii de tramvai, să modernizăm rețeaua de termoficare, asta înseamnă mari lucrări de infrastructură, sau vrem să avem un București de panseluțe și borduri.
  • Asta este diferența de viziune între Primăria Muncipiului București și Guvernul Ciolacu care propune această distribuție a banilor între Primăria Capitalei și Primăriile de Sector”, a explicat primarul general.

Nicușor Dan spune că doar subvenția pe care trebuie să o plătească Primăria Capitalei pentru termoficare și transport public este de 3,5 miliarde lei.

  • „Conform înțelepciunii Codului Fiscal, toate taxele și impozitele locale din municipiul București, 1,7 miliarde lei, se duc la Sectoare și nu la Primăria Municipiului București. Adică noi plătim o subvenție considerabilă pentru transportul public și dacă amendăm pe cineva care nu are bilet în tramvai sau în autobuz, amenda aia se duce la Primăria de Sector.
  • Să ne uităm și la subvenție, noi plătim două miliarde de lei pentru subvenția la termie și 1,5 miliarde lei pentru subvenția la transportul public, deși primim mai puțin decât Sectoarele.
  • Eu sper să existe înțelepciune în Parlamentul României pentru a nu lipsi Bucureștiul de un instrument de dezvoltare”, a mai spus Nicușor Dan.