Poliția Capitalei a verificat, în 2022, 639 de imobile și a dat 59 de amenzi în valoare de 124.500 de lei şi 121 de avertismente, potrivit datelor transmise de instituție la solicitarea HotNews.ro.

Câini maidanezi agresiviFoto: Gicamatescu | Dreamstime.com

Poliția Locală de la Primăria Capitalei a dat 140 de amenzi, în valoare totală de 40.000 lei. Polițiile locale de la Sectoare nu au dat nicio amendă și nu au făcut niciun control deoarece consideră că nu au atribuții în acest sens. Polițiștii locali sau naționali nu pot intra în curți să verifice dacă sunt sterilizați câinii în cazul în care proprietarii nu doresc acest lucru.

Din 2015, după moartea tragică a lui Ionuț, băiețelul sfâșiat de câini în Sectorul 2, sterilizarea și microciparea câinilor este obligatorie. De ce? Pentru că una din principalele surse de maidanezi o reprezintă câinii cu stăpân, care nu sunt sterilizați, se înmulțesc, iar puii sunt abandonați pe terenuri părăsite sau pe domeniul public. Mai este și situația, des raportată de ASPA, în care câini cu stăpân sunt lăsați să iasă din curți și ajung pe domeniul public, iar fiindcă nu sunt microcipați, stăpânii nu își asumă nicio responsabilitate în caz că mușcă pe cineva.

Potrivit OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, deţinătorii de câini din rase comune sau metişi au obligaţia sterilizării acestora. Nerespectarea acestei prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Conform ultimelor modificări ale Legii 205/2004 privind protecția animalelor, abandonul acestora pe domeniul public se sancționează cu amendă de la 3.000 la 12.000 de lei.

Degeaba avem legislație dacă ea nu este aplicată sau este aplicată din când în când.

După ce Ana Oroș a fost omorâtă în zona Lacul Morii de o haită de câini, iar reprezentanții ASPA au declarat de mai multe ori că au ridicat în ultimele zile zeci de câini nemicrocipați, o parte fiind aciuați pe lângă casele din zonă, HotNews.ro a cerut Poliției Capitalei și Polițiilor de Sector date dacă au făcut controale și au verificat dacă câinii cu stăpân sunt microcipați și sterilizați.

Numărul de amenzi dat este o glumă raportat la suprafața orașului

Poliția Locală a Municipiului București, de pe lângă Primăria Capitalei, a dat, în 2022, 140 de sancțiuni contravenționale deținătorilor de câini care nu și-au microcipat și/sau sterilizat animalele de companie. Valoarea amenzilor a fost de 40.000 de lei, potrivit datelor transmise de instituție la solicitarea HotNews.ro. În perioada 1-25 ianuarie 2023 au mai fost date încă 32 de sancțiuni în valoare de 15.000 lei.

Polițiile locale de pe lângă Primăriile de Sector nu au dat nicio sancțiune. HotNews.ro a întrebat la fiecare instituție în parte și toți ne-au comunicat că nu au competențe în acest sens.

Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, prin Serviciului Pentru Protecția Animalelor, în decursul anului 2022 a dat 178 de sancțiuni contravenționale, din care 57 sancțiuni cu amendă, în valoare de 124.500 de lei şi 121 de sancțiuni cu avertisment.

”În decursul anului 2022, polițiști din cadrul Serviciului Protecția Animalelor au pus în aplicare două planuri de acțiune pentru informarea cetățenilor proprietari și deținători de câini privind obligativitatea sterilizării și a microcipării acestora. În urma acestor acțiuni au fost verificate 639 de imobile, au fost informate 191 de persoane, deținătoare a 302 câini, 99 fiind sterilizați și 86 microcipați. La locațiile unde nu s-a răspuns au fost lăsate pliante în care erau prevăzute aceste obligații și sancțiunile prevăzute în lege pentru nerespectare. Cetățenii au fost informați cu privire la aceste obligații, urmând a se efectua din nou acțiuni pentru sancționarea proprietarilor care nu au intrat în legalitate”, se arată în răspunsul transmis de instituție la solicitarea HotNews.ro.

Tot în decursul anului 2022, pentru nerespectarea obligativității sterilizării şi microcipării exemplarelor canine, s-au aplicat 44 de sancțiuni contravenționale din care 42 de avertismente și 2 sancțiuni cu amendă în valoare de 15.000 de lei.

Polițiștii pot intra în curți să verifice dacă sunt sterilizați câinii și microcipați doar dacă proprietarii permit accesul

Dacă nu, proprietarii sunt chemați la sediul Poliției să facă dovada că sunt sterilizați și microcipați câinii, dar de multe ori aceștia neagă că au câini, iar discuția se încheie acolo. Ca să dovedească că lucrurile stau altfel, practic poliția trebuie să stea să păzească curtea, ca să vadă când câinii ies pe domeniul public.

”Potrivit prevederilor Legii 218 / 2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliției Române art. 31, alin. (1) În realizarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, polițistul este învestit cu exerciţiul autorității publice şi are următoarele drepturi şi obligații principale: lit. e) în cazul săvârşirii unei infracţiuni, al urmăririi unor infractori sau al unei acţiuni teroriste, să intre în incinta locuinţelor, a unităţilor economice, a instituţiilor publice ori particulare, a organizațiilor social-politice, indiferent de deţinător sau de proprietar, precum şi la bordul oricăror mijloace de transport româneşti, cu respectarea dispozițiilor legale”, se arată în răspunsul transmis de Direcția Generală de Poliție a Municipiului București .

În conformitate cu art. 52 din legea menționată anterior, alin. (2) Polițistul este îndreptăţit să pătrundă, în orice mod, într-o locuinţă sau într-un spațiu delimitat ce aparţine ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimţământul acesteia sau al reprezentatului legal, pentru:

  • a) a salva viața sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spațiu este o persoană aflată în pericol;
  • b) a preveni răspândirea unei epidemii, dacă există indicii că în acel spaţiu este o persoană decedată;
  • c) a prinde autorul unei infracţiuni flagrante, comisă prin folosirea unei arme ori substanțe explozive, narcotice sau paralizante, prin violenţă, ori de către o persoană mascată, deghizată sau travestită, dacă există indicii că acesta se află în acel spaţiu;
  • d) a prinde autorul unor acte de terorism, dacă există indicii că acesta se află în acel spaţiu.

”Conform Legii 205/2004 privind protecția animalelor, art. 30, alin. (3) În situaţia în care locul unde sunt ţinute animalele se află la domiciliul sau reşedinţa deţinătorilor de animale, accesul persoanelor prevăzute la alin. (2) în acest spaţiu se face cu acordul deţinătorului. În lipsa acordului, deţinătorul de animale are obligaţia de a face dovada respectării dispozițiilor art. 5 din aceeaşi lege. Pentru nerespectarea prevederilor art. 30, alin 3 este prevăzută sancţiune contravențională, cu amendă cuprinsă între 3.000 de lei şi 12.000 de lei”, ne-a mai răspuns Poliția Capitalei.

Au Polițiile Locale de la Sectoare atribuții ca să-i amendeze pe cei care nu își sterilizează și microcipează câinii?

Depinde pe cine întrebi. HotNews.ro a întrebat la fiecare Primărie de Sector și toți ne-au comunicat că nu au competențe în acest sens.

Reprezentanții Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor spun însă că aceștia au:

  • Potrivit Legii 155/2010 privind Poliția Locală, art. 6. lit. e), polițiștii locali constată contravenţii şi aplică sancţiuni, potrivit competenţei, pentru nerespectarea legislaţiei privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi sau agresivi, a celei privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân şi a celei privind protecţia animalelor şi sesizează serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân despre existenţa acestor câini şi acordă sprijin personalului specializat în capturarea şi transportul acestora la adăpost;
  • Potrivit OUG 155/2001, ANSVSA și polițiștii din cadrul MAI pot aplica sancțiuni pentru nemicrociparea și nesterilizarea câinilor.
  • Potrivit HCGMB 120/2010, polițiștii locali pot aplica sancțiuni proprietarilor de terenuri, persoane fizice sau juridice, care nu își îngrădesc corespunzător proprietățile, și astfel câinii pot intra pe acestea, se pot înmulți și apoi pot ieși pe domeniul public.

Reprezentanții Primăriei Sectorului 6 spun încă că nu au competențe:

  • ”În adresele ei către Poliția Locală Sector 6, ASPA cere polițiștilor locali „să dispună verificări pentru a identifica și sancționa, dacă e cazul, proprietarii din zonele semnalate care dețin câini neindentificați prin microcip și nesterilizați, conform OUG 155/2001. ASPA mai precizează că „nu are competențele necesare de a verifica și sancționa proprietarii de animale cu privire la respectarea legii”.
  • GREȘIT! Articolul 15 al legii invocate de ASPA (OUG 155/2001) spune următoarele: „Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac, după caz, de persoane împuternicite, potrivit atribuțiilor de serviciu, din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Ministerului Afacerilor Interne, precum și de inspectorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân din unitățile administrativ-teritoriale, conform normelor metodologice de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență”.
  • La nivelul Bucureștiului, serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân este chiar ASPA. Care trebuie să se coordoneze cu Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, (ambele subordonate ale PMB). Această instituție, prin Serviciul Poliția Animalelor, are competența legală de a demara controale pentru sterilizare și microcipare câini și de a sancționa contravențional în acest caz”, a transmis recent, într-un comunicat de presă Primăria Sectorului 6.

Reprezentanții instituției spun că polițiștii locali nu au aparatele necesare să citească microcipurile și nici acces la Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân - care se află la Colegiul Medicilor veterinari - pentru a verifica datele.

”Poliția Locală de sector nu deține scanner pentru citirea microcipului, în cazul în care acesta există, și nu are acces la baza de date a câinilor înregistrați, pentru că excede competențelor”, a mai transmis instituția.

Reprezentanții instituției spun că polițiștii locali au următoarele competențe legat de câinii cu stăpân și pot aplica sancțiuni pentru:

  • Pentru lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri. Doar atunci când se cunoaște proprietarul.
  • Pentru nemenținerea câinilor de companie în lesă, pe domeniul public;
  • Pentru neprezentarea carnetului de sănătate, când proprietarul se află la plimbare cu cățelul pe domeniul public;
  • Pentru lipsa materialelor de curățare. Pungi în care proprietarul să strângă fecalele câinelui de pe domeniul public.

Primarul Ciprian Ciucu a declarat recent că va cere modificarea legislației și acordarea competențelor necesare pentru ca Poliția locală să amendeze nerespectarea obligațiilor de microcipare și sterilizare.