Primăria Sectorului 4 a finalizat lucrările la stația de metrou Tudor Arghezi, magistrala M2 de metrou fiind extinsă astfel de la Berceni, ultima stație în acest moment, până aproape de Șoseaua de Centură. Deocamdată bucureștenii nu pot folosi stația, deoarece urmează procedura de recepție și probele tehnice. Directorul Metrorex, Mariana Miclăuș, a declarat că stația ar putea fi dată în folosință în martie-aprilie 2023.

Noua stație de metrou ”Tudor Arghezi”Foto: Primaria Sector 4

Sursa video: Primăria Sectorului 4

Primăria Sectorului 4 construiește vizavi de noua stație de metrou și o parcare park&ride de 300 de locuri, astfel încât cei care vin din Ilfov să poată lăsa mașina acolo și să vină cu metroul în centrul orașului. Parcarea va fi gata tot la primăvară, a declarat primarul Daniel Băluță. Parcarea și stația de metrou sunt legate printr-un tunel, pentru un acces mai ușor.

„De astăzi, am predat stația de metrou Tudor Arghezi către Metrorex. Urmează procedurile de recepție și probele, astfel încât, în cel mai scurt timp, oamenii să poată folosi această stație construită de comunitatea Sectorului 4! Este o promisiune pe care ne-am făcut-o în urmă cu mulți ani de zile, aceea de a valoriza această zonă a Bucureștiului, de a genera un real hub de business, un loc care să genereze locuri de muncă bine plătite. N-am fi putut face acest lucru fără bani europeni. Acești bani care reprezintă șansa acestei comunități. A fost foarte importantă și solidaritatea instituțională și iată că, în premieră, o primărie a semnat acorduri de colaborare cu Metrorex și cu Ministerul Transporturilor și, împreună, am reușit să finalizăm acest obiectiv de investiții cu două luni mai devreme decât era prevăzut”, a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, la conferința de presă organizată la finalizarea lucrărilor.

Primarul Sectorului 4 spune că în prima fază stația va fi folosită de 10.000-12.000 de oameni, dar va fi folosită de mult mai mulți, după ce metroul va fi extins.

Planul este ca magistrala M2 să fie extinsă cu încă 3 stații, de la stația Tudor Arghezi până în comuna Berceni.

”Am finalizat studiul de prefezabilitate, este deja aprobat de Metrorex. Am finalizat studiul de fezabilitate, avem o colaborare permanentă cu JASPERS. Sperăm să depășim obstacolele pe care le întâmpinăm. În T2 - 2023 sperăm să avem studiul de fezabilitate finalizat, astfel încât să demarăm împreună cu Ministerul Transporturilor, Consiliul Județean Ilfov și Metrorex licitația pentru următoarele 3 stații și să semnăm contractul de finanțare”, a declarat Băluță.

Noul traseu al magistralei M2, care pleacă de la stația Tudor Arghezi, va avea o lungime de trei kilometri ce va putea fi parcurs într-un interval de 10 minute, în condițiile în care în acest moment această distanță este parcursă, la orele de vârf, în 30-40 de minute.

Lucrările la stația de metrou Tudor Arghezi au început în ianuarie 2021, iar termenul de finalizare era finalul anului 2022. Finanțarea a fost asigurată în mare parte din fonduri europene. Valoarea totală a proiectului este de 214,89 milioane de lei, din care 179,97 milioane de lei fonduri europene nerambursabile venite din POIM. Stația are o lungime de 1,6 kilometri. Aceasta este supraterană.

Peronul stației se află la parter, iar zonele administrative sunt repartizate la nivelul celor două etaje. Totodată, stația Tudor Arghezi este prevăzută cu cinci zone de acces pietonal. Una dintre acestea este situată vizavi de stația de metrou și asigură legătura cu peronul noii stații, printr-un pasaj pietonal subteran, cu o lungime de 14 metri, ce sub-traversează Șoseaua Berceni. Accesul călătorilor pe peron este facilitat de șapte scări rulante, precum și de șapte lifturi care vor ușura accesul persoanelor cu dizabilități. Totodată, pe toată lungimea peronului, a fost montat un covor tactil de direcționare pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

În stația de metrou Tudor Arghezi a fost instalat un sistem de supraveghere, format din 70 de camere video, montate atât la nivelul peronului, a celor două vestibule, cât și în cele cinci zone de acces. Totodată, stația este dotată cu centrale de detecție incendiu, cu alarmă la efracție precum și cu sisteme de tratare a aerului. De asemenea, pentru funcționarea hidranților, utilizați în caz de incendiu, stația este conectată la două surse de alimentare cu apă, una din rețeaua publică, iar cea de a doua din surse proprii (puțuri la mare adâncime).